Διεθνή

Ισραήλ – Ιράν: Η ένταση υποχωρεί, τα μέτωπα παραμένουν

Ισραήλ – Ιράν: Η ένταση υποχωρεί, τα μέτωπα παραμένουν

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Το Ιράν ρίχνει τους τόνους, το Ισραήλ δεν επιβεβαιώνει την επίθεση στο Ισφαχάν.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση σε ιρανικό έδαφος την Παρασκευή, σε μια μάχη αντιποίνων μεταξύ των δύο εχθρών, λίγες ημέρες αφότου το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Ισραήλ με καταιγισμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, οι περισσότεροι από τους οποίους καταρρίφθηκαν.

Το ιρανικό χτύπημα ήταν απάντηση σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά του συγκροτήματος της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.

Τα χτυπήματα έφεραν στο φως έναν μακροχρόνιο σκιώδη πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών, γράφει ο Guardian, και έρχονται επίσης με φόντο την υποστήριξη του Ιράν προς την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, η επίθεση της οποίας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου προκάλεσε την εισβολή στη Γάζα.

Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αεράμυνα κατέρριψε τρία μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την κεντρική πόλη Ισφαχάν, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Τα συστήματα αεράμυνας ενεργοποιήθηκαν επίσης πάνω από πολλές άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ταμπρίζ στα βόρεια.

Το Ισραήλ έχει από καιρό την πολιτική να μην σχολιάζει τις επιχειρήσεις κατά του Ιράν, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να ενημερώσουν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν επίσης ότι ένας ισραηλινός πύραυλος έπληξε στόχο στο Ισφαχάν.

Η διεθνής κοινότητα δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι θέλει να δει την ένταση να αποκλιμακώνεται στην περιοχή της λίαν εύφλεκτης Μέσης Ανατολής, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα το οποίο δείχνουν επί της αρχής να συμμερίζονται επί του παρόντος όλοι: όχι μόνον η G7 που συνεδρίαζε τις προηγούμενες ημέρες στην Ιταλία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, αλλά και η Ρωσία, η Κίνα κ.ά.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο από «μισόλογα» και «ασάφειες» ανακύπτουν, βέβαια, αντιφάσεις.

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε, για παράδειγμα, ότι οι Ισραηλινοί «ενημέρωσαν την τελευταία στιγμή» τους Αμερικανούς ότι θα ακολουθούσαν επιθέσεις με drones εντός του Ιράν. Επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, το CNN ανέφερε ότι η διοίκηση Μπάιντεν είχε όντως ενημερωθεί την Πέμπτη ότι θα ακολουθήσει κάποια επίθεση μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες, λαμβάνοντας όμως παράλληλα από τους Ισραηλινούς και τη διαβεβαίωση ότι δεν επρόκειτο να μπουν στο στόχαστρο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν ωστόσο από την πλευρά του, όταν μίλησε δημόσια έπειτα από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 στην Ιταλία την Παρασκευή, προτίμησε να μην κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά.

Εάν πράγματι υπήρξαν επιθέσεις εναντίον στόχων εντός του Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ήταν σίγουρα “κατώτερες” σε ένταση και έκταση από τις επιθέσεις που πραγματοποίησε το Ιράν εναντίον ισραηλινών στόχων το περασμένο Σαββατοκύριακο με συνολικά αρκετές εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους (βαλλιστικούς και πυραύλους κρουζ).

Η επίθεση του περασμένου Σαββατοκύριακου (13-14 Απριλίου) ήταν “ξεκάθαρη”, με το Ιράν να ισχυρίζεται επίσημα ότι ο βομβαρδισμός ήταν αντίποινα για την προηγούμενη επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό στις αρχές Απριλίου. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για την υποτιθέμενη απάντηση του Ισραήλ στις 19 Απριλίου.

Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (που πιθανώς εκτοξεύτηκαν από θέσεις εντός των ιρανικών συνόρων) πέταξαν προς στόχους στο Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν) και τη βορειοδυτική πόλη Ταμπρίζ το πρωί της Παρασκευής, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή σημαντικές ζημιές.

Η ιδιαίτερη σημασία του Ισφαχάν

Το Ισφαχάν ειδικότερα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στην περιοχή της ομώνυμης επαρχίας βρίσκονται: αεροδρόμια (Isfahan Shahid Beheshti International Airport), αεροπορικές βάσεις των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων (Shekari – Shahid Vatanpour), εγκαταστάσεις παραγωγής οπλικών συστημάτων αλλά και κάποιες από τις σημαντικότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν (σε Νατάνζ, Zardanjan). Υπενθυμίζεται ότι και παλαιότερα, τον Ιανουάριο του 2023 για παράδειγμα, το Ισραήλ είχε θεωρηθεί υπεύθυνο για επιθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί με drones κατά εγκαταστάσεων με οπλικά συστήματα στην εν λόγω περιοχή του Ισφαχάν. Για εκείνες τις επιθέσεις το Ιράν είχε προχωρήσει στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων τα οποία είχε κατηγορήσει ως συνεργάτες της Μοσάντ. Ο ένας από εκείνους τους συλληφθέντες εκτελέστηκε μάλιστα μόλις τον περασμένο Ιανουάριο όπως αναφέρει το Al Jazeera.

Τρεις μήνες αργότερα, το Ισφαχάν βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας, αλλά τίθενται πολλά ερωτήματα:

Τι ακριβώς ήταν η επίθεση της Παρασκευής; Ήταν η πρώτη προειδοποίηση εκ μέρους του Ισραήλ; Αποτελεί προοίμιο μιας πιο σοβαρής επίθεσης σε αντίποινα κατά του Ιράν στο εγγύς μέλλον; Ή πρόκειται για μια μερική κίνηση “αποκλιμάκωσης”;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments