Πολιτική

Ευρωεκλογές: Μεγάλο ζητούμενο η συσπείρωση

Ευρωεκλογές: Μεγάλο ζητούμενο η συσπείρωση

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Προεκλογικό "σπριντ" πενήντα ημερών για τα κομματικά επιτελεία.

Τα «αποκαλυπτήρια» των ευρωψηφοδελτίων των τριών «μεγάλων» έγιναν και πλέον αποτελούν τον «καθρέπτη» τους για την προεκλογική περίοδο.

Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν με τις επιλογές τους προσπαθήσει να προσεγγίσουν ειδικά κοινά και έχουν καταφέρει να προκαλέσουν συζητήσεις. Ο Φρέντι Μπελέρης για τη γαλάζια παράταξη αποτέλεσε την μεγαλύτερη πρόκληση, ο Δημήτρης Παπανώτας και η αποπομπή του ήταν ένα από τα βασικά θέματα της εβδομάδας που πέρασε για τον ΣΥΡΙΖΑ και η «εν κινήσει μεταγραφή» του Θοδωρή Ζαγοράκη για το ΠΑΣΟΚ δεν πέρασε απαρατήρητη. Πολλά στηρίζουν στις λίστες που έχουν καταρτίσει και τα μικρότερα κόμματα.

Πλέον, τα κομματικά επιτελεία επιδίδονται σε ένα άτυπο, προεκλογικό “σπριντ” με κεντρικό ζητούμενο τη μέγιστη εκλογική συσπείρωση.

Στην Πειραιώς εξισώνουν τα ποσοστά τους με την πολιτική σταθερότητα και την επόμενη τριετία: όπως μετράται από την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού, το κυβερνών κόμμα μπορεί να παρουσιάζει απώλεια περίπου πέντε ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον Φεβρουάριο, αλλά διατηρεί ένα ποσοστό κοντά στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 (31,4 %). Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η μεγάλη πρόκληση του επόμενου διαστήματος θα είναι να ανακτήσει την εξουσία που έχασε κυρίως μέσα από την πενταετή κυβερνητική φθορά- για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς είναι πλέον σε θέση να ανακτήσουν την εξουσία που έχασαν στις τελευταίες εκλογές.

Στην Κουμουνδούρου φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση και σε αντίθεση με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη (13%), που συνεχίζει να υποχωρεί, καταγράφουν εκτιμώμενη αύξηση του ποσοστού τους (15,1%).

Αυτό που αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει προκύψει μέχρι στιγμής. Δηλαδή, μια επιστροφή σε “τροχιά εξουσίας”.

Για τον Στέφανο Κασσελάκη, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι η σημερινή πλειοψηφία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Για το ΠΑΣΟΚ, το γεγονός ότι η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται με κάθε νέα δημοσκόπηση θα πρέπει να είναι το κύριο αντικείμενο μελέτης το επόμενο διάστημα.

Είναι γεγονός ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα επικεντρώσουν την προεκλογική τους εκστρατεία τόσο στα αντίστοιχα “κάστρα” τους όσο και στις πιο εκλογικά ευάλωτες περιοχές και περιφέρειες.

Και για τα μικρότερα κόμματα, το στοίχημα είναι η αύξηση της συμμετοχής στις εναπομείνασες 50 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες: πριν από πέντε χρόνια, η συμμετοχή ήταν 58,69%, αλλά σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, το ενδιαφέρον των πολιτών αυξάνεται, εν μέρει λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Γηραιά Ήπειρο.

Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ενεργοποίηση των ψηφοφόρων που έχουν γυρίσει την πλάτη τους στις εκλογές εδώ και χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η 9η Ιουνίου έχει αποκτήσει χαρακτήρα εθνικών εκλογών από όλους τους αρχηγούς κρατών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments