Πολιτική

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη στην κάλπη του Ιουνίου

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη στην κάλπη του Ιουνίου

Πηγή Φωτογραφίας: [368936] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Νέοι υποψήφιοι, χαλάρωση των ενδιάμεσων κομματικών θεσμών, νέες προγραμματικές θέσεις.

Χαρακτήρα λανσαρίσματος του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» από τον Στέφανο Κασσελάκη είχε η χθεσινή εκδήλωση του κόμματος για τους υποψήφιους του ευρωψηφοδελτίου, με τον ίδιο να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ερχόμαστε από πολύ μακριά και είμαστε καινούργιοι, ταυτόχρονα». Άλλωστε, ρητή ήταν και η αναφορά του περί «νέου ΣΥΡΙΖΑ», όταν θέλοντας να επαινέσει τη διαδικασία ανάδειξης του ευρωψηφοδελτίου με δημοψηφισματική διαδικασία, είπε: «Είμαι ίσος ανάμεσα σε ίσους, με τα μέλη και τους φίλους του νέου ΣΥΡΙΖΑ να έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο».

Αναφερόμενος στους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης είπε πως «το σχέδιό τους ήταν ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό για το σύστημα κόμμα».

Στη συνέχεια απευθύνθηκε στους παριστάμενους: «Δεν τους αφήσατε, τους το χαλάσατε όλο, γιατί πήρατε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας». «Αυτός εδώ είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Κασσελάκης με τα φώτα στην αίθουσα να ανάβουν και να φωτίζεται η σκηνή με όλους τους υποψήφιους. Ανάμεσά τους ήταν και οι πέντε προσωπικές επιλογές του προέδρου.

Τα πρόσωπα που επέλεξε ο κ. Κασσελάκης είναι οι: Μέλπω Λεκατσά, συνταξιούχος φαρμακοποιός, Δέσποινα Σίνου, επίκουρη καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου και αναπληρώτρια κοσμήτορας της σχολής Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord, Βασίλης Παπαλαζάρου, βιολόγος και μεταδιδακτορικός ερευνητής, Λυδία Βενέρη δικηγόρος, διεθνολόγος, υποψήφια διδάκτωρ Διεθνούς Δικαίου και Βιολέτα Κόρδατζη, μηχανικός μηχανολογικού σχεδιασμού.

Έτσι, στις επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη, που ανακοινώθηκαν κατά τη χθεσινή εκδήλωση στον Ταύρο, έλειψαν τα λαμπερά ονόματα -εξάλλου αρκετοί υποψήφιοι «γνωστοί» στην κοινωνία εκλέχθηκαν μέσω των προκριματικών- και προτιμήθηκαν τέσσερις επιστήμονες (Δέσποινα Σινού, Βιολέτα Κόρδατζη, Βασιλείος Παπαλαζάρου, Λυδία Βενέρη) και μια αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα, η Μέλπω Λεκατσά.

Η επιλογή της τελευταίας στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκτιμάται ότι αποτελεί μια σύνδεση των δημοκρατικών αγώνων του σήμερα με τις ρίζες της πάλης του ελληνικού λαού κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών. Στα γεγονότα του 1973 ήταν 20 χρονών και φοιτούσε στη φαρμακευτική σχολή. Έζησε από κοντά τα γεγονότα της Νομικής, μπήκε στην παρανομία συμμετείχε στο Πολυτεχνείο όντας υπεύθυνη για το φαρμακείο που είχε στηθεί, περιποιήθηκε τους τραυματίες φίλους της και μετά μπήκε και πάλι στην παρανομία, όπου και αργότερα φυλακίστηκε.

Αναμένεται να αποτελέσει τον κρίκο μεταξύ των ψηφοφόρων εκείνης της γενιάς που μέχρι πρότινος δεν εκπροσωπούνταν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κάτι που συνέβαινε σε προηγούμενες εκλογικές μάχες. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνει η Μέλπω Λεκατσά υποψήφια, ενώ, άξιο αναφοράς είναι ότι πλέον είναι συνταξιούχος, που, εξίσου έλειψαν από το ψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προέκυψε από τη διαδικασία της περασμένης Κυριακής.

Η απευθείας επικοινωνία του προέδρου από τη βάση, χωρίς δηλαδή να διαμεσολαβούν τα ενδιάμεσα όργανα μια κλασικής κομματικής δομής, ήταν από τα στοιχεία του υπό διαμόρφωση κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να δώσει χθες ιδιαίτερη βαρύτητα. Χαρακτηριστικό ήταν ότι εξήγησε πως τα μέλη του κόμματος ήταν που χάλασαν το σχέδιο του συστήματος να συρρικνώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, επομένως υπογράμμισε: «Αυτός εδώ, είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ».

Ακόμη, αν και αρνήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μεταλλάχτηκε», προανήγγειλε ότι μετά το «δείγμα των προτάσεών” που έχει δοθεί ήδη για την ακρίβεια, την φορολογία, την ασφάλεια», τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστούν νέες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments