Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Τα εκλογικά “κλειδιά” για τη δεύτερη θέση

ΠΑΣΟΚ: Τα εκλογικά “κλειδιά” για τη δεύτερη θέση

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)

Οι εκλογικά κρίσιμες μάχες.

Η ενίσχυση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ σε Αττική και Θεσσαλονίκη, η διατήρηση της ισχυρής παρουσίας του κόμματος στην Κρήτη, όπου τον περασμένο Ιούνιο στον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις τρεις από τις τέσσερις περιφέρειες, και η όσο το δυνατόν καλύτερη παρουσία στις εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας είναι για τη Χαριλάου Τρικούπη τα «κλειδιά» για τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει την κατάκτηση της δεύτερης θέσης με παράλληλη σημαντική ενίσχυση του ποσοστού του κόμματος ως τους κεντρικούς στόχους για την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει επισκέψεις και μικρές περιοδείες στην Αττική. Κοινή αντίληψη στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δυσκολεύεται στο Λεκανοπέδιο και ότι το κόμμα μπορεί να πετύχει τους στόχους του μόνο με την ουσιαστική ενίσχυση της στήριξής του στις δύο μητροπολιτικές περιφέρειες Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει να καταγράψει σε Αττική και Θεσσαλονίκη την ενίσχυση της συμμετοχής που έχει σημειώσει στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Είναι επίσης κοινό μυστικό, με βάση τα απόλυτα αριθμητικά δεδομένα, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να καταγράψει στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη την ίδια δυναμική ενίσχυσης της συμμετοχής που έχει καταγράψει στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Στις δεύτερες εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής ήταν σημαντικά χαμηλότερη από το πανελλαδικό ποσοστό του 11,84%- το ΠΑΣΟΚ ήταν τέταρτο σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, με το υψηλότερο ποσοστό στη Β2 Δυτική Αθήνας (8,92%) και το χαμηλότερο στην Α2 Πειραιά (6,70%). Στην πρωτεύουσα, οι περιφέρειες Α2 Θεσσαλονίκης και Α2 Θεσσαλονίκης έλαβαν 8,14% και 9,85% αντίστοιχα. Μαγνησία (9,37%) και η Σάμος (9,93%).

Προβληματισμός επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν την αυξανόμενη παρουσία κομμάτων στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος. Εάν αυτή η εικόνα εδραιωθεί, το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε αρκετά καλή επίδοση στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας στις εθνικές εκλογές, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να συρρικνωθεί το συνολικό του ποσοστό. Στη Ροδόπη και την Ξάνθη ειδικότερα, το μειονοτικό κόμμα Ισότητα, Ειρήνη και Φιλία (ΚΙΕΦ) ήταν το πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές του 2019. Το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε το 19% των ψήφων στη Ροδόπη και το 18,36% στην Ξάνθη, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο.

Με βάση όλα αυτά, το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών στην Αττική, επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη, συχνή παρουσία στην Κρήτη, όπως ήδη γίνεται, και ενίσχυση της παρουσίας κλιμακίων του κόμματος στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments