Πολιτική

Οι νέοι εκλογικοί στόχοι για ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Οι νέοι εκλογικοί στόχοι για ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πώς ερμηνεύει κάθε κόμμα τα πιθανά αποτελέσματα της ευρωκάλπης.

Είναι πολύ δύσκολο σε προεκλογική περίοδο να εκμαιεύσεις από τα πολιτικά κόμματα με σαφήνεια τους στόχους τους όσον αφορά το ποσοστό που θέλουν να πετύχουν. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τις εθνικές κάλπες. Σε μια περίοδο που η πόλωση έχει χτυπήσει «κόκκινο» και ο τρόπος που πολιτεύονται οι αρχηγοί θυμίζουν το περσινό καλοκαίρι κανείς δεν θέλει να περάσει κάτω από τον πήχη στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Μπορεί κάποια στελέχη από τους πρώτους τρεις «παίκτες» να έχουν πέσει στην «παγίδα» να μιλήσουν με νούμερα, ωστόσο τα μηνύματα που δίνονται από τα επιτελικά στελέχη «μπερδεύουν τελικά τις γραμμές». Ο σκοπός πάντα είναι ένας: κανείς να μην βγει πολύ χαμένος σε περίπτωση «στραβοπατήματος».

Στη Νέα Δημοκρατία, η σύγκριση των ποσοστών αναδεικνύει τη διαφορά μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων: στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 καταγράφηκε ποσοστό 33,19%, ενώ ένα μήνα αργότερα έφτασε σχεδόν το 40%. Για την κεντροδεξιά παράταξη, δεν υπάρχει λόγος, ούτε θα ήταν ηθικό, να συγκρίνουν τα αποτελέσματα του ερχόμενου Ιουνίου με τα περσινά. Ο πιο μετριοπαθής και χαλαρός χαρακτήρας της ευρωκάλπης, η οποία λειτουργεί και ως ψήφος διαμαρτυρίας, δίνει αυτό το δικαίωμα στη Νέα Δημοκρατία. Με δεδομένη τη φθορά της πενταετούς διακυβέρνησης, την ακρίβειά της και τα πολλά προβλήματα με τα Τέμπη και τις υποκλοπές, πολλοί στην Πειραιώς και στην κυβέρνηση θεωρούν καλό ένα ποσοστό πάνω από 30%. Αν ο αριθμός “2” “γραφτεί” μπροστά από το κοντέρ, τα πράγματα θα αλλάξουν, αν και αυτό έχει να κάνει με το ποσοστό, που θα συγκεντρώσει το δεύτερο σε δύναμη κόμμα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να χάσει η Νέα Δημοκρατία το προνόμιο της απόλυτης πολιτικής ηγεμονίας που κατέχει από το 2019. Αυτό, όπως υποστηρίζουν, θα επιτευχθεί αν η διαφορά από το κυβερνών κόμμα μειωθεί τουλάχιστον στο μισό, δηλαδή κάτω από δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τις εκλογές του καλοκαιριού. Με άλλα λόγια, να ξεπεράσει το 17,8% των τελευταίων εθνικών εκλογών και ταυτόχρονα να μειώσει τη “ψαλίδα” με την Πειραιώς σε μονοψήφιο ποσοστό Το εμπόδιο για την ψηφοφορία της 9ης Ιουνίου βρίσκεται στο “ασανσέρ” εδώ και αρκετούς μήνες, ανεβοκατεβαίνοντας ανάλογα με τις συγκυρίες. Όταν το κόμμα “φλέρταρε” με μονοψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και το ΠΑΣΟΚ προηγούνταν, το σενάριο της δεύτερης θέσης ήταν μονόδρομος. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να πέφτει στην τρίτη θέση, το ποσοστό του προέδρου ήταν καλύτερο από το ποσοστό που είχε πετύχει τον περασμένο Ιούνιο και τα χαμόγελα στην Κουμουνδρούρου ήταν πολλά. Η αλλαγή αυτή του Προέδρου επανέφερε τον στόχο της νίκης, τον οποίο είχε θέσει πιο δειλά, κατά την πρώτη περίοδο της προεδρίας του.

Το ΠΑΣΟΚ δεν μιλάει καθόλου για αριθμούς. Αν και έχουν χάσει το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, ο Νίκος Ανδρουλάκης λέει πως το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα έρθει δεύτερο στην ευρωκάλπη. Υπενθυμίζουν ότι έχουν υποτιμηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Βέβαια, το κόμμα δεν μπορεί να συγκριθεί με το 7,7% του Μάιου του 2019 γιατί από τότε έχουν μεσολαβήσει οι τελευταίες κάλπες που το ποσοστό του ανέβηκε στο 11,84%. Εδώ και αρκετό καιρό η άνοδος του κινήματος ήταν «αναιμική» και έδειχνε να μην καρπώνεται τίποτα σημαντικό ούτε από τη φθορά της κυβέρνησης, αλλά ούτε και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Βρέθηκε για ένα διάστημα, σύμφωνα με τις εταιρίες ερευνών στη δεύτερη θέση, όμως έδειχνε να μην πατάει γερά στα πόδια του. Σε κάθε περίπτωση αν στο ΠΑΣΟΚ βρεθούν κοντά στη ζώνη του 13% και χάσουν τη δεύτερη θέση την οποία φιλοδοξούσαν να κατακτήσουν, πολύ δύσκολα θα μπορούν να μιλήσουν για επιτυχία το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments