Πολιτική

Σπαρτιάτες: Τι θα συμβεί αν αποκλειστούν από τις ευρωεκλογές

Σπαρτιάτες: Τι θα συμβεί αν αποκλειστούν από τις ευρωεκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: [363216] ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Υπό διάλυση του κόμμα του Βασίλη Στίγκα.

Κατά της συμμετοχής του κόμματος «Σπαρτιάτες» στις Ευρωεκλογές 2024 τάσσεται με υπόμνημά του στον Αρειο Πάγο το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Μέσω του υπομνήματος, η Ν.Δ. ζητά τον αποκλεισμό του εν λόγω κόμματος από την εκλογική διαδικασία, λόγω του νόμου για την «πραγματική ηγεσία» των κομμάτων.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως η ηγεσία ασκείται από τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη για ένταξη και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη παρήγγειλε στις 4 Απριλίου την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 11 βουλευτών των Σπαρτιατών, πλην του προέδρου Βασίλη Στίγκα, για το αδίκημα της εξαπάτησης των εκλογέων, αλλά και σε βάρος του Ηλία Κασιδιάρη, τον οποίο θεωρεί ηθικό αυτουργό.

Σύμφωνα με το υπόμνημα του ΠΑΣΟΚ, «η πραγματική ηγεσία του κόμματος ασκείται από τον καταδικασθένα σε ποινή κάθειρξης για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη».

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι ο συνδυασμός «δεν πληροί τις προϋποθέσεις κατάρτισης συνδυασμού της παραγράφου 1 του άρθρου 32 π.δ 26/2012», γιατί «η πραγματική ηγεσία του κόμματος ασκείται από τον Ηλία Κασιδιάρη του Παναγιώτη, καταδικασθέντα σε ποινή κάθειρξης για την ένταξη και διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή».

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξης Χαρίτσης, με επιστολή του προς την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρόεδρο του Α1 Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου, που είναι υπεύθυνο για την ανακήρυξη των συνδυασμών για τις ευρωεκλογές, τονίζει πως η Νέα Αριστερά «συντάσσεται με άλλα κόμματα που κατέθεσαν σχετικά υπομνήματα, θεωρώντας καθήκον των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα, συμπεριλαμβανομένων των νομικών μέσων, για να υπερασπιστούν την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος απέναντι στην ακροδεξιά και στον φασισμό» και ζητά τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από την εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου.

Παράλληλα, εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Εκλογοδικείου για το αν θα αποκλειστούν οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών, η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει στην αποπομπή του κόμματος από τη Βουλή.

Εάν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης ήταν ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος Σπάρτη κατά τη στιγμή της ανακήρυξής του, η ανακήρυξη του κόμματος θα κηρυχθεί παράνομη, το κόμμα θα διαγραφεί άμεσα από τη Βουλή και όλοι οι βουλευτές του θα διαγραφούν.

Οι ψήφοι που κέρδισε το Σπαρτιατικό Κόμμα δεν θα μεταβιβαστούν σε άλλα κόμματα και θα προσμετρηθούν μαζί με την αποχή και τα άκυρα ψηφοδέλτια.

Οι θέσεις των βουλευτών θα δοθούν, ωστόσο, σε άλλα κόμματα, αφού ή θα γίνει από την αρχή ανακατανομή όλων των εδρών, με τις έγκυρες ψήφους μειωμένες, ή οι έδρες θα μοιραστούν αναλογικά σε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments