Πολιτική

Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδος και Τουρκίας τη Δευτέρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδος και Τουρκίας τη Δευτέρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΘΗΝΑ-ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 14-15/5/2010.(EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Των δύο αντιπροσωπειών θα ηγούνται ο Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ

Την Δευτέρα 22 Απριλίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδος και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Των δύο αντιπροσωπειών θα ηγούνται ο Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ, αντιστοίχως. Θα μετέχουν, επίσης, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είχε λάβει χώρα στις 13 Νοεμβρίου 2023 στην Άγκυρα.

Ελληνοτουρκικά: Οι ισορροπίες και το στοίχημα της επόμενης μέρας

Η «Διακήρυξη των Αθηνών» παραμένει σε πλήρη ισχύ τόνιζαν ανώτατες διπλωματικές πηγές. Σημείωναν δε ότι το μεγαλύτερο και ορατό σε όλους κέρδος του τελευταίου χρόνου «ήρεμων νερών» στα ελληνοτουρκικά είναι η μηδενική ένταση στο πεδίο, με μηδέν υπερπτήσεις και παραβιάσεις, αλλά και η αγαστή συνεργασία στο μεταναστευτικό.

«Κανένας δεν είπε ότι οι δύο πλευρές άλλαξαν θέσεις ή υπαναχώρησαν από τις κόκκινες γραμμές τους, το αντίθετο, ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη διαρκώς», έλεγαν χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι πρώτος στόχος των διαύλων επικοινωνίας και του διαλόγου είναι οι όποιες εντάσεις να μην μετατρέπονται σε κρίσεις στο πεδίο, οι οποίες είναι αυτές που μπορούν να οδηγήσουν και σε ατυχήματα.

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν συνιστούν μια εύκολη εξίσωση. “εύκολη λύση”. Αντιθέτως, το ακριβώς  αντίθετο συμβαίνει στην πραγματικά.

Και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Συμπίπτει και με την ήττα του Ερντογάν στις τοπικές εκλογές στην Τουρκία.

Διπλωμάτες και από τις δύο πλευρές σημείωναν ότι στόχος είναι η συνέχιση του διαλόγου. Τόνιζαν ότι το χρονοδιάγραμμα των επαφών σε επίπεδο κορυφής, που καταρτίστηκε κατά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, ουσιαστικά δεν θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου, αλλά με τις συνομιλίες που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ το καλοκαίρι.

Πιστεύουν επίσης ότι θα προγραμματιστεί ένας νέος γύρος συναντήσεων σε επίπεδο συνόδου κορυφής, που θα περιλαμβάνει και άλλα τραπέζια διαλόγου, από τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μέχρι τον πολιτικό διάλογο.

Ο στόχος, σύμφωνα με τις πηγές, είναι να καταστούν οι συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών μεταξύ των δύο χωρών λιγότερο ειδησεογραφικές και περισσότερο ουσιαστικές.

Αυτή η “ρουτίνα” εξαρτάται από τη διάθεση της Άγκυρας και τα αντανακλαστικά της Αθήνας, τα οποία μπορεί να φαίνονται πολύ μακρινά αυτή τη στιγμή.

Η ένταση για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο Πέλαγος διέψευσε αφενός όσους ζητούν “fast track” διαδικασίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφετέρου έδειξε ότι η σταθερότητα είναι και επικίνδυνη, καθώς το ευνοϊκό περιβάλλον απειλείται από πάγιες θέσεις των δύο χωρών.

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μήνυμα ανακοινώνοντας από τις Βρυξέλλες ότι θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 13 Μαΐου και θα υποδεχθεί Τούρκους τουρίστες στη Μυτιλήνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments