Πολιτική

Το ΒΒΒ της S&P στο επίκεντρο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Το ΒΒΒ της S&P στο επίκεντρο της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

"Το ΒΒΒ δεν τρώγεται", σύμφωνα με τον κ. Νίκο Φαραντούρη

“Φωτιά” στην πολιτική αντιπαράθεση βάζει το ΒΒΒ της Standard & Poors.

Ιδιαίτερα, σε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση προέβη ο Νικόλας Φαραντούρης, υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσον αφορά την αξιολόγηση BBB- της S&P.

Όπως τονίζεται στην δήλωση του, η αξιολόγηση BBB- της S&P δεν προβαίνει σε καμία αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει επίσης, πέντε κρίσιμα σημεία της έκθεσης της S&P, τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ανέφερε.

Συγκεκριμένα, ότι η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε το 2023, υποχωρώντας στο 2,0% από 5,6% το 2022, οι επενδύσεις ως ποσοστό επί του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι στο 13,9% πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (22,2%), το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε στο 6,4% του ΑΕΠ το 2023, το σταθμισμένο μέσο κόστος του νέου δανεισμού εκτοξεύτηκε στο 3,7% το 2023 από 1,3% το 2022 και τέλος ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης παρεμποδίζουν το κράτος δικαίου, το επενδυτικό περιβάλλον και συνεπώς, τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.

Νέα Δημοκρατία: Επίδειξη λαϊκισμού

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας ήταν άμεση και εκφράστηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος.

«H δήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλα Φαραντούρη ότι ο ίδιος δεν έχει καταλάβει «πώς το BBB της επενδυτικής βαθμίδας επηρεάζει τον Έλληνα και την Ελληνίδα» αφού «δεν τρώγεται», αναδεικνύει ξανά τα δομικά στοιχεία με τα οποία πολιτεύεται σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ, όσες αλλαγές κι αν κάνει στη βιτρίνα: λαϊκισμός, χυδαιότητα, ψέματα και ασχετοσύνη!», σχολιάζει ο εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Ρωμανός.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θεωρούν ότι το «ΒΒΒ δεν τρώγεται», αλλά συνεχίζουν να θεωρούν σταθερά ότι ο «σανός» καταπίνεται αμάσητος από την κοινωνία. Η συγκεκριμένη δήλωση του κ. Φαραντούρη, ο οποίος δικαιωματικά παίρνει -προς το παρόν- το πρώτο βραβείο λαϊκισμού για την προεκλογική περίοδο, εξηγεί γιατί επί χρόνια, όταν όλη η Ευρώπη αναπτυσσόταν, κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα, με την οικονομία μας στην κατηγορία σκουπίδια και τη χώρα μας μαύρο πρόβατο διεθνώς!

Η ισχυρή οικονομία που αποτυπώνει η δεύτερη απανωτή αναβάθμιση της Standard & Poors είναι η βάση για να συνεχιστεί η αύξηση των εισοδημάτων για όλους, η μείωση της ανεργίας, ο φτηνότερος δανεισμός για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, οι επενδύσεις, η στήριξη των πιο ευάλωτων και οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολλών», καταλήγει.

Τι σημαίνει η αξιολόγηση ΒΒΒ-

Σύμφωνα με τη Standard & Poor’s (S&P), η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που η S&P μας προβίβασε μεταξύ των αξιόπιστων κρατών, αποδίδοντάς μας, μετά από 15 χρόνια, την επενδυτική βαθμίδα.

Το γεγονός ότι η S&P ήρθε, σήμερα, να βελτιώσει τη βαθμολογία της χώρας σε «θετική» προοπτική είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός.

Για όποιον καταλαβαίνει βεβαίως.

Ή, με άλλες λέξεις, για όποιον οφείλει να έχει καταλάβει τι πέρασε η χώρα τα σκληρά χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης. Ή, για να το θέσουμε πιο ωμά, για όποιον όφειλε να έχει καταλάβει πόσο τεράστια ζημιά έκανε στη χώρα η παράταξη της οποίας ήταν και είναι υποψήφιος. Ξέχασε ότι η S&P υποβάθμισε την Ελλάδα έξι (αριθμός 6) συνεχόμενες φορές στη διάρκεια ενός μόνο έτους, το 2015.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments