Έκκληση Ζελένσκι για άμεση αποστολή όπλων στην Ουκρανία μετά το «πράσινο φως» της Βουλής των ΗΠΑ
Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy waits for European Parliament President Roberta Metsola, amid Russia's attack on Ukraine, in Lviv, Ukraine March 4, 2023. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS/File Photo
Το πράσινο φως της Γερουσίας την Τρίτη και η υπογραφή του Τζο Μπάιντεν απομένουν, προκειμένου τα 61 δισεκατομμύρια δολάρια να αρχίσουν το ταξίδι τους για την Ουκρανία, έπειτα από μήνες επώδυνων διαπραγματεύσεων.
Η δυσαρέσκεια της Μόσχας φάνηκε στο σχόλιο του ρώσου αναπληρωτή πρέσβη στον ΟΗΕ που μίλησε για χρήματα που θα ενθυλακωθούν και Ουκρανούς που θα οδηγηθούν στην κιμαδομηχανή. «Περισσότερα χρήματα θα τσεπωθούν, όπλα θα κλαπούν» και «δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί θα οδηγηθούν στη μηχανή του κιμά», σχολίασε μέσω X ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, διαβεβαιώνοντας πως η ήττα του «καθεστώτος του Κιέβου» είναι «αναπόφευκτη».
Το Κίεβο, ωστόσο, μιλά για μια θετική εξέλιξη και ζητά να πατηθεί γκάζι στο διαδικαστικό κομμάτι, ώστε η αμερικανική βοήθεια να μεταφερθεί στα πεδία των μαχών. Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε την Κυριακή την Ουάσινγκτον να νομοθετήσει γρήγορα και να προχωρήσει στην πραγματική μεταφορά όπλων, λέγοντας πως όπλα μεγάλου βεληνεκούς και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας είναι οι μεγαλύτερες προτεραιότητες.
Σε συνέντευξη στο NBC, ο Ζελένσκι είπε πως η έγκριση του νομοσχεδίου θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία πως η Ουάσινγκτον στέκεται στο πλευρό του Κιέβου και πως δεν θα είναι «ένα δεύτερο Αφγανιστάν».
«Νομίζω πως η υποστήριξη αυτή θα ενισχύσει πραγματικά τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και θα έχουμε μια ευκαιρία για νίκη», είπε ο Ζελένσκι μέσω διερμηνέα, όμως κάλεσε επανειλημμένα τα μέλη του Κογκρέσου να αναλάβουν γρήγορα δράση για την έγκριση του νομοσχεδίου στη Γερουσία.
«Είναι πραγματικά ανάγκη να το φθάσουμε μέχρι το τελευταίο σημείο. Είναι ανάγκη να εγκριθεί από τη Γερουσία (…) έτσι ώστε να έχουμε κάποια χειροπιαστή βοήθεια για τους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή το ταχύτερο δυνατό, όχι σε άλλους έξι μήνες», είπε ο Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ ανέφερε από την πλευρά του μέσω Facebook ότι τα 50 δισ. θα δαπανηθούν για την άμυνα της χώρας του, ιδίως την αντιαεροπορική άμυνα και όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς. Μέρος του ποσού θα διατεθεί για την επισκευή υποδομών καίριας σημασίας, πρόσθεσε, καθώς οι ενεργειακές υποδομές της χώρας υπέστησαν τελευταία εκτενείς ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Ο ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα χαρακτήρισε μέσω X την εξέλιξη «κακή μέρα για τον (πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν» και «όποιον τολμούσε να νομίζει πως η Αμερική θα ταλαντευόταν για το τι και ποιον υποστηρίζει».
Παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έπληξε και αχρήστευσε το ρωσικό διασωστικό πλοίο “Kommuna”, το οποίο ήταν το παλαιότερο που συνέχιζε να υπηρετεί σε όλο τον κόσμο και που βρισκόταν στην Σεβαστούπολη, έδρα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Πλέτεντσουκ, εκπρόσωπο του ουκρανικού ΠΝ, το σκάφος χτυπήθηκε ενώ ήταν ελλιμενισμένο στον Κόλπο της Σεβαστούπολης το πρωί της Κυριακής και «είναι σαφές πως πλέον (…) δεν είναι σε θέση να εκτελεί αποστολές».
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν μέσω Telegram ότι πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, που καθελκύστηκε το 1913.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το πλοίο είχε συμμετάσχει σε αποστολή ανάσυρσης πτωμάτων και ευαίσθητου υλικού, όταν ο ουκρανικός στρατός είχε βυθίσει το “Moskva”, τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, τον Απρίλιο του 2022.
Κατά τον Πλέτεντσουκ, σε ουκρανικές επιχειρήσεις έχει καταστραφεί ή τεθεί εκτός υπηρεσίας περίπου το ένα τρίτο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας από το ξέσπασμα του πολέμου.
Ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης Μιχαήλ Ραζβαζάγεφ ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέκρουσαν πυραυλική επίθεση με στόχο ελλιμενισμένο πλοίο, προσθέτοντας πως συντρίμμια προκάλεσαν μικρής έκτασης πυρκαγιά, η οποία διαβεβαίωσε πως κατασβέστηκε άμεσα.
Την ίδια ώρα, στην Πράγα πολίτες πιέζουν με ένα flashmob να εφαρμοστεί το λεγόμενο «Εσθονικό Σχέδιο» που προβλέπει την διάθεση σε ετήσια βάση του 0,25% του ΑΕΠ κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία.
Αν κάτι τέτοιο εγκριθεί, θα σημαίνει στήριξη προς το Κίεβο ύψους περίπου 120 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας