Κόσμος

ΕΕ: Αντιαεροπορικά στην Ουκρανία και κυρώσεις στο Ιράν στο τραπέζι των υπ. Εξωτερικών

ΕΕ: Αντιαεροπορικά στην Ουκρανία και κυρώσεις στο Ιράν στο τραπέζι των υπ. Εξωτερικών

Πηγή Φωτογραφίας: Πνευματικά Δικαιώματα Geert Vanden Wijngaert/AP

«Πονοκέφαλος» για την ΕΕ τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή

H ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και η επέκταση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν αποτελούν τα κυριότερα θέματα στο τραπέζθ των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται την Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Καθώς η Ρωσία έχει κλιμακώσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον ουκρανικών ενεργειακών υποδομών και άλλων στόχων, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζονται να προμηθεύσουν με συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας το Κίεβο, όπως ιδίως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot.

Το Κίεβο εξασφάλισε ώθηση το σαββατοκύριακο, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πακέτο χρηματοδότησης 60 και πλέον δισεκ. δολαρίων των ΗΠΑ.

Μολαταύτα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ παροτρύνουν ευρωπαϊκές χώρες να εντείνουν τις δικές τους προσπάθειες για να προμηθεύσουν με όπλα την Ουκρανία, ιδίως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Έπειτα από βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας του NATO με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Παρασκευή, ο ΓΓ του NATO δήλωσε πως αναμένει ανακοινώσεις σύντομα.

«Το NATO χαρτογράφησε τις υπάρχουσες δυνατότητες σε όλη τη συμμαχία και υπάρχουν συστήματα που μπορούν να διατεθούν στην Ουκρανία», επέμεινε ο Νορβηγός.

«Επιπλέον των Patriot, υπάρχουν και άλλα όπλα που μπορούν να προμηθεύσουν οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένου του (γαλλικού συστήματος) SAMP/T», πρόσθεσε.

Ως αυτό το στάδιο, η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που υποσχέθηκε να στείλει επιπλέον σύστημα Patriot στην Ουκρανία μετά τις εκκλήσεις του Κιέβου.

Στη σύνοδο των ΥΠΕΞ θα πάρουν επίσης μέρος οι ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας, καθώς και οι ουκρανοί ομόλογοί τους, προτού η προσοχή στραφεί στην κρίση στη Μέση Ανατολή, με έναυσμα την επίθεση της Χαμάς εναντίον του νότιου Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Στο στόχαστρο ο σκιώδης στόλος δεξαμενοπλοίων της Ρωσίας

Το επόμενο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να περιλάβει μέτρα εναντίον του σκιώδους στόλου δεξαμενοπλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο παρακάμπτοντας τις κυρώσεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρομ πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Η υιοθέτηση του 14ου πακέτου κυρώσεων είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα», δήλωσε ο Μπίλστρομ κατά την άφιξή του για τη συνάντηση.

«Θα φροντίσουμε να περιληφθούν απαγόρευση εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς και μέτρα για να περιοριστεί ο ρωσικός σκιώδης στόλος», πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες για το πακέτο κυρώσεων βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και αυτό δεν πρόκειται να υιοθετηθεί κατά τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο.

Κυρώσεις στο Ιράν

Θα επιδιωχθεί να κλειστεί συμφωνία για το πόσο μακριά θα πρέπει να φθάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ το προπερασμένο σαββατοκύριακο.

Η ΕΕ έχει εφαρμόσει ήδη διάφορες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, επικαλούμενη την εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προμήθεια UAVs στη Ρωσία.

Το ευρωπαϊκό συμβούλιο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να επιβληθούν νέες κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία. Πολλές χώρες της ΕΕ καλούν πιο συγκεκριμένα να διευρυνθεί το υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων, που σχετίζεται με τα drones, για να συμπεριλάβει τους πυραύλους και τις μεταβιβάσεις όπλων σε δυνάμεις προσκείμενες στην Τεχεράνη στη Μέση Ανατολή.

Τα κράτη μέλη συζητούν ειδικά το εάν και κατά πόσον πρέπει να επιβληθούν νέες κυρώσεις σχετιζόμενες με την παραγωγή πυραύλων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Επιπλέον, κάποιες χώρες ασκούν πίεση η ΕΕ να βρει τρόπο να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, τρομοκρατική οργάνωση.

Αξιωματούχοι όμως σημειώνουν πως δεν έχει ακόμη εξευρεθεί η νομική βάση για το βήμα αυτό και δεν είναι βέβαιοι πως θα υποστηριζόταν από όλα τα κράτη μέλη.

Γ. Γεραπετρίτης: Να διαμορφώσουμε πλαίσιο ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή

Οι κρίσεις στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία και στην υποσαχάρια Αφρική «διαρκώς επιδεινώνουν τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα των κρίσεων αυτών και από την άλλη πλευρά διαρκώς διαμορφώνουν συνθήκες κινδύνου για την εξάπλωσή τους και την επέκταση σε πεδία και χώρες ανά την υφήλιο» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι μετά το Συμβούλιο θα μεταβεί στο Κατάρ και στο Κουβέιτ «ώστε να προσπαθήσουμε από κοινού όλοι να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ειρήνευσης στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής και να σταματήσει η ανθρωπιστική καταστροφή η οποία συντελείται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments