Διεθνή

Γιατί ο Ερντογάν είναι ανεπιθύμητος στον Λευκό Οίκο

Γιατί ο Ερντογάν είναι ανεπιθύμητος στον Λευκό Οίκο

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Πώς ακυρώθηκε η συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.

Στις 13 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Τα δεδομένα μέχρι πρότινος ήταν διαφορετικά από την εικόνα που διαμορφώνεται σήμερα. Πρώτον, έχει μεσολαβήσει η τουρκική αντίδραση στην προαναγγελία της Ελλάδας για δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο.

Η επαναφορά, δηλαδή, από μέρους της Άγκυρας των «γκρίζων ζωνών» και η σκληρή απάντηση της Αθήνας. Δεύτερον, από τους Τούρκους διέρρευσε ότι θα είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, η ελληνοτουρκική σύνοδος κορυφής είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί χωρίς προηγούμενες κατ’ ιδίαν συνομιλίες μεταξύ του “σουλτάνου” και του πλανητάρχη.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν είχε υπάρξει καμία απάντηση από τον Λευκό Οίκο. Εξάλλου, η αμερικανική προεδρία δεν είχε ανακοινώσει επίσημα ότι ο Ερντογάν είχε προσκληθεί στον Λευκό Οίκο.

Η πληροφορία αυτή διέρρευσε από την τουρκική προεδρία και τα γειτονικά φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό Oda TV, η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Τούρκος πρόεδρος ζητούσε εδώ και χρόνια αυτή την κατ’ ιδίαν συνάντηση. Αυτό συμβαίνει από τότε που ο κ. Μπάιντεν εξελέγη πρόεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δύο ηγέτες συναντώνται στον Λευκό Οίκο. Οι δύο ηγέτες έχουν συναντηθεί στο παρελθόν σε ευρωπαϊκές πόλεις στο περιθώριο συναντήσεων του ΝΑΤΟ. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που συναντώνται στην Ουάσινγκτον, γεγονός που θα μπορούσε να σημάνει μια αλλαγή στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Oda TV, η επίσκεψη δεν αναβλήθηκε. Ακυρώθηκε. Σύμφωνα με τον σταθμό, επρόκειτο να συζητηθούν σοβαρά θέματα. Από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μέχρι τη Γάζα, τα αμυντικά σχέδια και τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, η απόφαση της Ουάσινγκτον να παράσχει στο Τελ Αβίβ βοήθεια ύψους 26 δισ. δολαρίων ήταν ο λόγος της ακύρωσης.

Όπως είναι γνωστό, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, τερματίζοντας ένα εξάμηνο πολιτικό αδιέξοδο. Βέβαια, 9 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για το Ισραήλ θα διατεθούν για ανθρωπιστική βοήθεια που θα χρησιμοποιηθεί σε διάφορες ζώνες συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει και η ιστοσελίδα HellasJournal, τα τουρκικά κανάλια φαίνεται να αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν αυτός που ακύρωσε την επίσκεψη, διαμαρτυρόμενος για την αμερικανική βοήθεια, ειδικά προς το Ισραήλ.

Ένα άλλο σενάριο κατά το οποίο ακυρώθηκε η επιθυμητή επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Ουάσιγκτον ήταν η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον πρόεδρο της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια. Για τις περισσότερες δυτικές χώρες, η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το επόμενο πράγμα που εξόργισε την Ουάσιγκτον ήταν ότι ο κ. Ερντογάν φιλοξένησε τον κ. Χανίγια στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο.

Αγνοώντας τις δυτικές δυνάμεις, ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε επί δυόμισι ώρες σε θερμό κλίμα με τον ηγέτη της φιλοϊρανικής παλαιστινιακής ομάδας που εξαπέλυσε τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είναι ο μόνος ηγέτης κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ που δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Στόχος της Τουρκίας είναι να αναλάβει η Άγκυρα, αν το Κατάρ αποσυρθεί από τις προσπάθειες διαμεσολάβησης στη Γάζα, όπου συνεχίζονται καθημερινά οι ισραηλινές φονικές αεροπορικές επιδρομές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments