Διεθνή

Λέττα: Κάντε την ιταλική οικονομία “σέξυ”

Λέττα: Κάντε την ιταλική οικονομία “σέξυ”

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Οι εκλογείς δεν έλκονται από το ιταλικό οικονομικό υπόδειγμα, σύμφωνα με τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό.

Ο Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μεγάλη εντολή: Κάνε τους πάντες να ερωτευτούν την ενιαία αγορά. Είναι ένα έργο που ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ είπε περίφημα ότι ήταν «αδύνατο».

Πιο συγκεκριμένα, ο Letta χρεώθηκε τον Ιούνιο του 2023 με τη σύνταξη μιας έκθεσης σχετικά με το πώς να καταστεί η ενιαία αγορά κατάλληλη για τον σκοπό της. Στην έκθεσή του, που κυκλοφόρησε σε 147 σελίδες, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι ήθελε να ξεκινήσει ακριβώς από εκεί που σταμάτησε ο Ντελόρ: φέρνοντας στην ενιαία αγορά τρεις τομείς —ενέργεια, τηλεπικοινωνίες και χρηματοοικονομικά— που ο Ντελόρ αναγκάστηκε να αφήσει στην κυριαρχία του χώρες μέλη.

Πολλοί ήταν ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα της δουλειάς της Letta, από μικρές τεχνολογικές εταιρείες που συμμετείχαν στην Digital SME μέχρι το γαλλικό λόμπι εργοδοτών Medef.

Κάποιοι, ωστόσο, ήταν λιγότερο ενθουσιασμένοι. Η εμφατική έκκληση της έκθεσης για περισσότερη ενοποίηση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών μπορεί να φαίνεται πολύ μακριά από την τρέχουσα προσέγγιση των ρυθμιστικών αρχών.

«Μπορούμε να τροποποιήσουμε ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του κανόνα του ανταγωνισμού, που είναι η σχετική αγορά», δήλωσε ο Letta σε εκδήλωση του POLITICO για τη βιομηχανική πολιτική την Πέμπτη.

«Δεν μπορείτε να ζητήσετε από [τον διευθυντή του τμήματος ανταγωνισμού της Επιτροπής] Olivier Guersent να εφεύρει νέους κανόνες… Νομίζω ότι το πιο σημαντικό κομμάτι είναι να μεταβείτε από 27 αγορές σε μία… για να εφαρμόσετε στη συνέχεια τους κανόνες ανταγωνισμού σε μια πολύ μεγαλύτερη σχετική αγορά».

«Τότε οι αγορές θα δημιουργήσουν πρωταθλητές», είπε. «Δεν είναι δουλειά μου».

Ο Letta πέρασε δύο ώρες συζητώντας τις προτάσεις του με τους ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη στο πλαίσιο μιας ειδικής συνόδου κορυφής σχετικά με τον τρόπο ενοποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών της ΕΕ. Οι συνομιλίες ήταν «πολύ φιλικές», ανέφερε. Δεν υπήρχε αίμα.

Περιέγραψε τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής ως «το πρώτο βήμα» προς την υλοποίηση της έκθεσης, ενώ αναγνώρισε ότι θα μπορούσε να είναι μια δύσκολη μάχη δεδομένου ότι τα οικονομικά ζητήματα «δεν είναι πολύ σέξι» για τους ψηφοφόρους.

«Το αληθινό βήμα σήμερα», συνέχισε, «είναι να περάσουμε από την ένωση των κεφαλαιαγορών όπως ήταν πριν σε μια ιδέα ότι ενσωματώνουμε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες για έναν πολύ μεγαλύτερο σκοπό – δηλαδή τη χρηματοδότηση της [πράσινης και ψηφιακής] μετάβασης .» Το θέμα είναι, εξήγησε, ότι η χρηματοδότηση πρέπει να είναι μια μορφή μόχλευσης για να επιτευχθούν σημαντικά πράγματα για το μπλοκ ως σύνολο και τους πολίτες του.

«Είμαι πιο αισιόδοξος σήμερα από ό,τι ήμουν χθες», είπε.

Μέρος της πρόκλησης, υποστήριξε η Letta, είναι να βρεθούν νέοι και πιο θετικοί τρόποι για να κάνουν τους ανθρώπους να θέλουν στενότερη ένταξη στην ΕΕ. «Δεν έχουμε Covid και ο [Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ] Πούτιν δεν είναι αρκετός. Ίσως έχουμε τον [πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ] Τραμπ, ο Τραμπ είναι ένας μεγάλος κινητοποιητής». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν θα ευχόταν μια αρνητική ή «καταστροφική» κινητοποίηση στην ΕΕ.

Ο Λέτα είπε στο POLITICO ότι ελπίζει ότι η έκθεσή του θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των Ευρωπαίων ηγετών καθώς και για τον Μάριο Ντράγκι, τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος συντάσσει μια άλλη έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

«Υπάρχει μια σαφής σύνδεση», είπε. «Η ενοποίηση της ενιαίας αγοράς είναι θεμελιώδης για την ανταγωνιστικότητα».

Η ομάδα εταιρικών λόμπι European Round Table for Industry υπολόγισε ότι η άρση των εσωτερικών φραγμών μεταξύ των χωρών της ΕΕ27 θα αποφέρει 2,8 τρισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία του μπλοκ πέρα από αυτή τη δεκαετία.

Εάν η αγάπη δεν κάνει το τέχνασμα – ίσως το κάνουν τα μετρητά.

Πηγή:politico.eu

Giovanna Faggionato

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments