Διεθνή

Μεγάλη νίκη των σκληροπυρηνικών της Ευρώπης μετά από «αυτογκόλ» των δημάρχων των Βρυξελλών

Μεγάλη νίκη των σκληροπυρηνικών της Ευρώπης μετά από «αυτογκόλ» των δημάρχων των Βρυξελλών

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Οι συντηρητικοί συμμετέχοντες στο συνέδριο βγαίνουν από το NatCon μετά από δύο ημέρες υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου.

Οι εθνικιστές της Ευρώπης ήρθαν στις Βρυξέλλες για να τσακωθούν με το υπερκράτος της ΕΕ μόνο για να καταλήξουν να πολεμήσουν έναν τοπικό δήμαρχο.

Κατά πάσα πιθανότητα, μια συνάντηση της σκληρής δεξιάς της Ευρώπης με τους Nigel Farage και Viktor Orbán ως βασικούς ομιλητές δεν θα είχε συγκεντρώσει μεγάλη παγκόσμια προσοχή.

Όμως, οι προσπάθειες τριών τοπικών πολιτικών να κλείσουν το Συνέδριο του Εθνικού Συντηρητισμού προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή, δίνοντας στους αρχαίους επικριτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης περισσότερα πυρομαχικά από όσα θα μπορούσαν να ονειρευτούν δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Η προσπάθεια του τοπικού δημάρχου Emir Kir να σταματήσει τη διάσκεψη υποστηρίζοντας ότι αντιπροσώπευε κίνδυνο για το κοινό – μια κίνηση που τελικά ακυρώθηκε από ένα βελγικό δικαστήριο – απέτυχε. Αντίθετα, ενθάρρυνε μια αυξανόμενη ακροδεξιά κοινοβουλευτική ομάδα που πρόκειται να κερδίσει έδρες και επιρροή τους επόμενους μήνες, μεταξύ των οποίων και στο Βέλγιο, όπου οι Φλαμανδοί εθνικιστές αυτονομιστές Vlaams Belang προβλέπεται να γίνουν το μεγαλύτερο βελγικό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να κερδίσουν τη χώρα εθνικές εκλογές τον Ιούνιο.

Δεξιοί μπλόγκερ όπως ο Ματ Γκούντγουιν κινηματογραφήθηκαν δηλώνοντας ότι είχαν παγιδευτεί σε ένα «καταφύγιο των Βρυξελλών».

Οι ηγέτες σε όλη την Ευρώπη, μερικοί από αυτούς δεξιοί, εκμεταλλεύτηκαν τα γεγονότα ως την απόλυτη απόδειξη αυτού που διαφωνούσαν από τότε: ότι οι Βρυξέλλες είναι προκατειλημμένες απέναντί τους και υπερβαίνουν τις σφαίρες εξουσίας τους στο εσωτερικό.

(Ακόμα κι αν, σε αυτήν την περίπτωση, οι Βρυξέλλες που προκάλεσαν προβλήματα δεν ήταν ένα απρόσωπο υπερκράτος της ΕΕ που διοικούσε 400 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά, μάλλον, ένας δήμαρχος με δικαιοδοσία πάνω από 27.000 περίπου.)

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak και ο εθνικιστής ομόλογός του στην Ιταλία, Giorgia Meloni, μίλησαν επίσης κατά της απόπειρας διακοπής της διάσκεψης.

Ο Φιλελεύθερος Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρό, ο οποίος είπε ότι το καθήκον της κυβέρνησής του ήταν να πολεμήσει την ακροδεξιά που αναλάμβανε την εξουσία, χαρακτήρισε την κίνηση του δημάρχου ως αντισυνταγματική. Ο Βέλγος Φιλελεύθερος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γκι Φερχόφσταντ, ο οποίος συγκρούονταν συχνά με τον Φάρατζ για το Brexit, χαρακτήρισε την κίνηση «γελοία αυτογκόλ».

Ο Υπουργός Υποθέσεων Διασποράς του Ισραήλ Amichai Chikli, από το σκληρό δεξιό κυβερνών κόμμα Likud, συνέκρινε αυτό που περιέγραψε ως την τυραννική ατζέντα της αφύπνισης ως ένα άλλο είδος ολοκληρωτισμού, που κάθεται δίπλα στον τζιχαντιστικό τρόμο.

«Κρύβονται πίσω από τις λεγόμενες φιλελεύθερες αξίες, αλλά η φύση αυτού του κινήματος είναι αντιφιλελεύθερη», είπε στο POLITICO.

Αιχμάλωτο κοινό Πάνω από δύο ημέρες, το συνέδριο έσφυζε από φράσεις όπως «μηδενιστικός αθεϊσμός», «παγκοσμιοποιημένη σοσιαλιστική ατζέντα», «ιδεολογία φύλου», «μπολσεβοκεϊσμός» και «ακτιβιστές δικαστές στο Στρασβούργο», που πέταξαν από τη σκηνή γύρω από τον στενό χώρο.

Ο Φάρατζ, παρασυρμένος από μια λεπτομέρεια ασφαλείας, οργίστηκε ενάντια στη νέα απαγόρευση του καπνίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε μερικές εντυπώσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ και την Τετάρτη στάθηκε στα φτερά γελώντας με θαυμασμό καθώς ο Όρμπαν εξηγούσε γιατί η Κεντρική Ευρώπη είναι ιστορικά καχύποπτη για τις υπερεθνικές πολιτικές δομές.

“Κύριος. Ο Όρμπαν πήρε ένα νέο θέμα για την εκστρατεία του: Ελευθερία. Η πόλη εδώ ήταν πολύ ηλίθια», είπε ο Attila K. Molnar, διευθυντής του Εθνικού Πανεπιστημίου Δημόσιας Υπηρεσίας στη Βουδαπέστη.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Φάρατζ κατακεραύνωσε επίσης τον δήμαρχο το απόγευμα της Τετάρτης.

“Ποιος είσαι? Δεν έχω ακούσει ποτέ για σένα. Κανείς στις Βρυξέλλες δεν έχει ακούσει ποτέ για εσάς!». Ο Farage, ο οποίος έχει 1,8 εκατομμύρια followers στο X, έγραψε στον Kir, ο οποίος έχει λιγότερους από 5.000.

Ο Μόλναρ ήταν στο ακροατήριο για την ομιλία του Όρμπαν την Τετάρτη, την οποία ο Ούγγρος ηγέτης χρησιμοποίησε για να μιλήσει για τον κίνδυνο που εγκυμονεί ο μουσουλμανικός «πολιτισμός» στον «χριστιανικό» χαρακτήρα της Ευρώπης. Καυχιόταν με περηφάνια ότι δεν είχε μετανάστες στη χώρα του και πρόβαλε αυτό που ακόμη και ο ίδιος αποκάλεσε «θεωρία συνωμοσίας»: ότι άλλες χώρες θέλουν μη χριστιανούς μετανάστες για να μπορούν να ψηφίζουν αριστερά κόμματα.

‘Κύριος. Ben’ Τελικά, ο πρακτικός αντίκτυπος στο πρόγραμμα του συνεδρίου ήταν σχεδόν μηδενικός. Ο μοναδικός ομιλητής υψηλού προφίλ στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος από αστυνομικό κλοιό που είχε στηθεί την Τρίτη έξω από το χώρο, ο Γάλλος ακροδεξιός πυροσβέστης Έρικ Ζεμούρ, μίλησε την επόμενη μέρα.

Αλλά δεν είχε σημασία.

Μόλις ο αριστερός δήμαρχος Κιρ έστειλε την αστυνομία την Τρίτη για να κλείσει το συνέδριο επειδή, είπε ένας αξιωματικός, λόγω φόβων για διαμαρτυρίες κατά των αντιφά, εξαπολύθηκε η αφήγηση ότι η κουλτούρα της αριστερής κουλτούρας έθιγε το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου. Όταν εμφανίστηκε η αντιδιαμαρτυρία κατά του φαινομένου, ήταν μια ακίνδυνη υπόθεση.

Αφού δύο άλλοι χώροι, το Concert Noble και το πολυτελές ξενοδοχείο Sofitel, κατέρρευσαν μετά από πολιτική πίεση, οι διοργανωτές έβαλαν το βλέμμα τους στο Claridge, μια λιμοκτονική αίθουσα 90 ετών σε μια από τις πιο φτωχές συνοικίες των Βρυξελλών. Τα κολλώδη χαλιά του χώρου φιλοξενούν κάθε είδους εκδηλώσεις από το Bar Mitzvahs και φιλανθρωπικές συναυλίες μέχρι συναυλίες μουσικής από το Τόγκο.

Ο 59χρονος Βελγο-Τυνήσιος ιδιοκτήτης του Lassaad Ben Yaghlane ήταν ο απροσδόκητος ήρωας της δεξιάς συγκέντρωσης, παίρνοντας το παρατσούκλι «Mr. Μπεν» επειδή επέμενε ότι η εκδήλωση είχε το δικαίωμα να συνεχιστεί «με σεβασμό».

Με τον Vlaams Belang να βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων, ο κ. Μπεν αμφισβήτησε το νόημα της επιβολής ενός τείχους προστασίας

κερδίζουν ακροδεξιά κόμματα στο Βέλγιο, όπου τα ακροδεξιά κόμματα δεν καλύπτονται από τα γαλλόφωνα μέσα ενημέρωσης.

Ο Vlaams Belang, μέλος του βελγικού κοινοβουλίου, Dominiek Lootens δήλωσε: «Αυτό δεν είναι καλό για την εικόνα των Βρυξελλών σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Πηγή:politico.eu, Eddy Wax

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments