Διεθνή

Ο Μπόρις Τζόνσον παραβιάζει τους κανόνες του lobbying σε ταξίδι του στη Βενεζουέλα

Ο Μπόρις Τζόνσον παραβιάζει τους κανόνες του lobbying σε ταξίδι του στη Βενεζουέλα

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Ο πρώην πρωθυπουργός απέτυχε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με hedge fund.

Ο Μπόρις Τζόνσον απέτυχε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη σχέση του με ένα hedge fund που βοήθησε στη διοργάνωση ενός ταξιδιού για να συναντήσει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε την Παρασκευή ο φύλακας της περιστρεφόμενης πόρτας της Βρετανίας.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή για Επιχειρηματικούς Διορισμούς (Acoba), η οποία συμβουλεύει πολιτικούς και ανώτατους αξιωματούχους για μετακυβερνητικές θέσεις, ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίστηκε «υπεκφυγής» και παραβιάζει τους κανόνες λόμπι του Westminster.

Ανέφερε ότι ο Τζόνσον δεν δήλωσε προηγούμενη σχέση με το hedge fund Merlyn Advisors, της οποίας ο συνιδρυτής Maarten Petermann παρευρέθηκε επίσης στη συνάντηση του Φεβρουαρίου στη Βενεζουέλα.

«Δεδομένης της υπεκφυγής των απαντήσεών σας, της αποτυχίας σας να απαντήσετε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που σας τέθηκαν ή να παράσχετε το πλαίσιο της σχέσης σας με τη Merlyn Advisors, η επιτροπή έχει σχηματίσει την άποψη ότι υπήρξε παραβίαση των κανόνων του επαγγελματικού διορισμού της κυβέρνησης». Ο πρόεδρος της Acoba Eric Pickles έγραψε σε επιστολή προς τον Johnson που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Ο Johnson ζήτησε προηγουμένως συμβουλές από τον επόπτη σχετικά με τη συνεργασία με τη Merlyn Advisors ως ανεξάρτητος ανάδοχος τον Σεπτέμβριο του 2023. Αλλά αυτή η αίτηση αποσύρθηκε αφού ο Johnson είπε ότι δεν θα αναλάβει το έργο.

Οι Sunday Times ανέφεραν ότι το ταξίδι του Τζόνσον τον Φεβρουάριο τον είδε να μιλήσει στον Μαδούρο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και να συζητήσει τους όρους για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δεν αποδέχεται τη νομιμότητα της κυβέρνησης Μαδούρο.

Στην επιστολή του προς τον Johnson, ο Πρόεδρος της Acoba, Eric Pickles, είπε ότι υπήρχε «εύλογη ανησυχία ότι ενεργούσατε για τη Merlyn Advisors με μια ιδιότητα που θα θεωρούνταν συμβουλευτική – για την οποία η Acoba θα περίμενε αίτηση».

Οι κανόνες της Acoba λένε ότι οι πρώην υπουργοί δεν πρέπει να ανακοινώσουν ή να αναλάβουν νέους διορισμούς έως ότου η επιτροπή δώσει συμβουλές.

Κανόνες «μη εφαρμοστέοι» Σε ξεχωριστή επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν – το τμήμα του οποίου πρέπει να αποφασίσει εάν θα λάβει μέτρα κατά του Τζόνσον – ο Πικκλς είπε ότι ο Τζόνσον ήταν «φυγόπονος» με τον φύλακα, απέφυγε να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και «αρνήθηκε να είναι ανοιχτός» σχετικά με τη σχέση.

Ο Pickles, ο οποίος πιέζει για μια ανατροπή των κανόνων της Acoba που ονομάζονται εδώ και πολύ καιρό χωρίς δόντια, είπε ότι η τρέχουσα ρύθμιση εξαρτάται από τη συνεργασία των αιτούντων και των τμημάτων και προειδοποίησε ότι οι κανόνες «δεν έχουν πλέον σχέση με τον σύγχρονο κόσμο και δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι αιτούντες είναι αποφασισμένοι να τους αγνοήσουν».

Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον αρνήθηκε να σχολιάσει. Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Πηγή:politico.eu

Noah Keate

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments