Οικονομία

Κόκκινα δάνεια: Στη δημοσιότητα κάθε μήνα οι ρυθμίσεις ανά servicer

Κόκκινα δάνεια: Στη δημοσιότητα κάθε μήνα οι ρυθμίσεις ανά servicer

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ" (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το νέο reporting θα περιλαμβάνει το σύνολο των υπό διαχείριση (ληξιπρόθεσμων) δανείων ανά servicer ή τράπεζα, το ποσοστό εξ αυτών που βρίσκεται σε ρύθμιση και το ποσοστό που παραμένει μη ρυθμισμένο.

Μηνιαίο reporting ανά εταιρεία διαχείρισης ετοιμάζεται να εφαρμόσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, ώστε μαζί με την πρόοδο του εξωδικαστικού μηχανισμού να δημοσιεύονται και συνολικά στοιχεία για την πρόοδο των “κόκκινων” χαρτοφυλακίων.

Τη σημαντική αυτή εξέλιξη αποκάλυψε με δηλώσεις της στο Capital.gr η κα Θεώνη Αλαμπάση, Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, διευκρινίζοντας ότι τα εμπλουτισμένα στοιχεία θα δημοσιευτούν για πρώτη φορά τον προσεχή Μάιο και θα αφορούν σε στοιχεία Μαρτίου.

“Διαπιστώνουμε πράγματι ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει σημαντική δυναμική -ιδίως μετά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που λάβαμε τον περασμένο Δεκέμβριο. Όμως δεν εφησυχάζουμε. Επόμενος στόχος μας είναι να καταγράφουμε και να δημοσιεύουμε επιπλέον την εξέλιξη των διμερών ρυθμίσεων -αυτών, δηλαδή, που συνάπτει ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης απευθείας με την τράπεζα ή τον servicer”.

Όπως εξηγεί η κα Αλαμπάση, την έκθεση προόδου που δημοσιεύει το Υπουργείο κάθε μήνα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό θα συνοδεύουν πλέον και στοιχεία για τις διμερείς ρυθμίσεις που γίνονται ανά servicer ή τράπεζα. “Αποφασίσαμε να δημοσιεύουμε πλέον και τα στοιχεία ανά εταιρεία καθώς θεωρούμε σημαντικό να φαίνεται για κάθε εταιρεία διαχείρισης ποια είναι η πορεία και η πρόοδος που καταγράφει στη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων”.

Το νέο reporting θα περιλαμβάνει το σύνολο των υπό διαχείριση (ληξιπρόθεσμων) δανείων ανά servicer ή τράπεζα, το ποσοστό εξ αυτών που βρίσκεται σε ρύθμιση και το ποσοστό που παραμένει μη ρυθμισμένο.

Θυμίζεται ότι στα “χέρια” των servicers βρίσκονται σήμερα κόκκινα δάνεια άνω των 70 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια που τιτλοποιήθηκαν με κρατικές εγγυήσεις μέσω των προγραμμάτων “Ηρακλής”. Η αξιοποίηση αυτών των κρατικών εγγυήσεων είναι, σύμφωνα με την κα Αλαμπάση, ένας επιπλέον λόγος που καθιστά αναγκαία την αυξημένη λογοδοσία (accountability) των πιστωτών απέναντι στους πολίτες.

“Ήταν σημαντικό να βάλουμε πρώτα, ως Πολιτεία, μια τάξη στη διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους και αυτό πράξαμε με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις. Πλέον οι πιστωτές έχουν στα χέρια τους αξιόπιστα εργαλεία για να προβούν σε ρυθμίσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για τον λόγο αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει η σχετική δημοσιότητα. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πλέον ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία για να γίνουν ρυθμίσεις”, επισημαίνει η ίδια.

Σημαντική ώθηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Στην εντυπωσιακή πρόοδο που έχει καταγραφεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό όσον αφορά στη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως ανέφερε στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή, τον Μάρτιο υποβλήθηκαν 6.525 νέες αιτήσεις, δηλαδή υπερδιπλάσιες από το μέσο όρο των μηνιαίων αιτήσεων του 2023 (3.400 αιτήσεις).

Συνολικά το πρώτο τρίμηνο του 2024 υποβλήθηκαν 19.320 νέες αιτήσεις, έναντι περίπου 9.500 αιτήσεων που έγιναν το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αξίζει να αναφερθεί ότι, μέχρι σήμερα, 29.000 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει χρέη που ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments