Policy Briefs

Γιατί η Βουλγαρία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο

Γιατί η Βουλγαρία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο
Υψηλός πληθωρισμός και χρόνια πολιτική αστάθεια.

Πίσω από ένα επιβλητικό ξύλινο γραφείο στη Σόφια, σε ένα συγκρότημα που κάποτε στεγαζόταν ένα άγαλμα του Λένιν, ο άνθρωπος που προεδρεύει της ομάδας των 20 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης διάλεξε τα λόγια του προσεκτικά.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Βουλγαρία θα ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ το 2025», δήλωσε ο Paschal Donohoe. “Το ερώτημα είναι πότε η χώρα σας θα εισαγάγει το ευρώ ως νόμισμά της. Και όχι εάν.”

Πλαισιωμένος από τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, η παρουσία του είχε άφθονο ευρωπαϊκό πολιτικό βάρος. Ένα μήνα μετά, η κυβέρνηση συνασπισμού έχει καταρρεύσει και αυτοί οι τρεις υπουργοί έχουν σαρωθεί όλοι από τα καθήκοντά τους. Η επίσκεψη του Donohoe – που συνοψίζει την υποστήριξη για την ταλαντευόμενη προσπάθεια της Βουλγαρίας να γίνει η 21η χώρα που χρησιμοποιεί το ευρώ – αποδείχθηκε ότι ήταν σε λιγότερο από ιδανική στιγμή.

Εμπειρογνώμονες και πολιτικοί που μίλησαν με το POLITICO είναι πεπεισμένοι ότι η ημερομηνία στόχος της 1ης Ιανουαρίου 2025 δεν πρόκειται να επιτευχθεί – όχι μόνο λόγω της πολιτικής αναταραχής της Βουλγαρίας αλλά και λόγω του επίμονου πληθωρισμού και της έλλειψης λαϊκής υποστήριξης.

«Βρισκόμαστε στη μέση μιας πολιτικής κρίσης», δήλωσε ο Βούλγαρος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Πέταρ Βιτάνοφ. Αυτό θα καθιστούσε «αδύνατο» για τη χώρα να ενταχθεί στην ευρωζώνη μέχρι τις αρχές του έτους. Οι έκτη εθνικές εκλογές από το 2021 πραγματοποιούνται τον Ιούνιο.

«Πραγματικά δεν ξέρουμε ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση και αν αυτό θα είναι μια από τις προτεραιότητές τους», είπε.

Ακόμη και πριν από την πτώση της κυβέρνησης, η χώρα σηματοδοτούσε ότι θα μπορούσε να χάσει την προβλεπόμενη ημερομηνία εισόδου. Ο τότε πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ δήλωσε τον Ιανουάριο ότι ο στόχος δεν ήταν «ιερός». Η Βουλγαρία αρχικά σκόπευε να ενταχθεί στο κοινό νόμισμα στις αρχές του 2024, αλλά έπρεπε να ωθήσει αυτόν τον στόχο πίσω ένα χρόνο στις αρχές του περασμένου έτους, καθώς δεν πληρούσε ακόμη τα κριτήρια ένταξης.

Ο Ιανουάριος του 2026 «το νωρίτερο» θα ήταν πιο ρεαλιστικός δεδομένων των τεχνικών προκλήσεων που συνεπάγεται η αλλαγή ενός εθνικού νομίσματος, σύμφωνα με την Cinzia Alcidi, ανώτερη ερευνήτρια στο think tank CEPS με έδρα τις Βρυξέλλες.

Αρκετοί πολιτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, έχουν εγείρει την προοπτική μιας εισόδου στα μέσα του 2025, εάν δεν μπορεί να ορίσει ημερομηνία εισόδου τον Ιανουάριο – εξ ου και η προσεκτική διατύπωση του Donohoe ότι περίμενε ένταξη «το 2025».

Ωστόσο, αξιωματούχοι και ειδικοί που ασχολούνται με τις τεχνικές πτυχές της ένταξης είπαν στο POLITICO ότι η ένταξη στα μέσα του έτους θα ήταν ασυνήθιστη. Οι χώρες συνήθως εντάσσονται στην αρχή του έτους για διοικητικούς λόγους.

Η Βουλγάρα ευρωβουλευτής Eva Maydell, από την κεντροδεξιά ομάδα του ΕΛΚ, δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξη για μια ημερομηνία ένταξης το 2025», προσθέτοντας ότι «μπορεί να είναι η 1η Ιανουαρίου, μπορεί να είναι αργότερα».

Ταλαιπωρημένα από την αύξηση των τιμών Η ένταξη στην Ευρωζώνη είναι μια τυπικά απόκρυφη διαδικασία της ΕΕ όπου οι χώρες αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν συζητήσουν το θέμα οι υπουργοί Οικονομικών, οι ευρωβουλευτές και οι αρχηγοί κυβερνήσεων της ΕΕ.

Τα «κριτήρια σύγκλισης» που πρέπει να πληροί μια χώρα για να πληροί τις προϋποθέσεις περιλαμβάνουν τη σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, την επίτευξη στόχων για το δημόσιο έλλειμμα και τον δείκτη χρέους και την ευθυγράμμιση της εθνικής νομοθεσίας με το δίκαιο της ΕΕ.

Η επόμενη έκθεση της ΕΚΤ για τη Βουλγαρία — η οποία θα καθορίσει εάν είναι έτοιμη να προσχωρήσει — αναμένεται πριν από το καλοκαίρι.

Ο πληθωρισμός παραμένει πρόβλημα. Για να ενταχθεί, η Βουλγαρία χρειάζεται κατά μέσο όρο όχι περισσότερο από 1,5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το ποσοστό των τριών χωρών της ΕΕ με τις «καλύτερες επιδόσεις» — μια ασαφή κατηγορία που δημιουργεί μια γκρίζα ζώνη για τον ακριβή αριθμό του πληθωρισμού που απαιτείται. Η πιο πρόσφατη ξυλουργός, η Κροατία το 2023, επωφελήθηκε από κάποια επιλεκτική επιλογή δεδομένων όταν της επετράπη να συμμετάσχει παρά το υψηλότερο ποσοστό.

«Το μόνο εμπόδιο για τη Βουλγαρία είναι τα κριτήρια του πληθωρισμού», δήλωσε ο Ζολτ Ντάρβας, ανώτερος συνεργάτης της οικονομικής δεξαμενής σκέψης Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες. «Βρίσκεται σε καλή δημοσιονομική θέση — χαμηλά δημόσια χρέη, δημοσιονομικά ελλείμματα υπό έλεγχο».

Η τρέχουσα πρόβλεψη της χώρας για ρυθμό πληθωρισμού 2,9 τοις εκατό το 2025 «θα υπονοούσε ότι η Βουλγαρία μπορεί να ενταχθεί το 2026», είπε ο Ντάρβας. Πρόσθεσε ότι υπάρχει “περιθώριο ελιγμών” σχετικά με το εάν η ίδια γκρίζα ζώνη που επέτρεψε στην Κροατία να ενταχθεί το 2023 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να συντομεύσει το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Βουλγαρίας, αλλά πρόσθεσε ότι “πρέπει να δικαιολογηθεί”.

Θεωρητικά, η Σόφια θα ζητούσε μια νέα έκθεση σύγκλισης από την ΕΚΤ προς το τέλος του τρέχοντος έτους, η οποία θα είχε αρκετά χαμηλό ποσοστό πληθωρισμού ώστε να μπορέσει να ενταχθεί μέχρι τα μέσα του έτους το 2025. Αλλά στην πράξη, οι αξιωματούχοι της ΕΕ που θα εμπλακεί στο ερώτημα της τεχνικής διαδικασίας εάν αυτό θα ήταν εφικτό.

Ρωσική παραπληροφόρηση Μεταξύ της πολιτικής τάξης της Βουλγαρίας, η ένταξη στην ευρωζώνη είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά το κοινό αποδεικνύεται πιο δύσκολο να πειστεί.

Σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου πέρυσι, οι Βούλγαροι ανέφεραν χαμηλότερη από το μέσο όρο υποστήριξη για την ένταξη και υψηλότερες από το μέσο όρο ανησυχίες για ζητήματα όπως ο καταχρηστικός καθορισμός τιμών κατά τη μετάβαση.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν στο POLITICO ότι η ρωσική παραπληροφόρηση συνέβαλε σε αυτή τη μη δημοτικότητα.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η πλειοψηφία των Βούλγαρων θα προτιμούσε να είναι μέρος της ευρωζώνης», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Βιτάνοφ. «Δεν κατηγορώ εδώ μόνο τους Ρώσους μια προπαγάνδα. Ναι, υπάρχει. Αλλά γενικά, αυτοί που υστερούν είναι οι Βούλγαροι πολιτικοί».

Εκτός από τις επιδόσεις της στον περιορισμό του πληθωρισμού, η Βουλγαρία βρίσκεται σε σχετικά ισχυρή θέση για να ενταχθεί στην ευρωζώνη, δήλωσαν αρκετοί ειδικοί και αξιωματούχοι.

Το νόμισμα της χώρας, το λεβ, είναι συνδεδεμένο με το ευρώ από το 1999 και η Βουλγαρία βρίσκεται στην τραπεζική ένωση της ΕΕ από το 2020 – οι κινήσεις που είπε η ευρωβουλευτής Maydell έδειξαν «μια πολύ, πολύ σαφή δέσμευση» για ένταξη.

Οι ανησυχίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Βουλγαρίας δεν εμπόδισαν τους ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ όπως ο Donohoe να συνεχίσουν να χτυπούν το τύμπανο.

Η χώρα είδε επίσης ένα νεύμα από χώρες της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα, όταν οι αρχηγοί των κυβερνήσεών τους επαίνεσαν την πρόοδο της Βουλγαρίας.

Ωστόσο, παρά την παρατεταμένη δημόσια υποστήριξη της ΕΕ για τον στόχο του Ιανουαρίου 2025, ανώτεροι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ιδιωτικά ότι σχεδόν σίγουρα δεν συμβαίνει.

Όπως το έθεσε ένας από αυτούς: «Αποκλείεται».

Πηγή:politico.eu

Kathryn Carlson

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments