Πολιτική

Οικονομία και μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα

Οικονομία και μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

"Μπαράζ" πρωθυπουργικών επισκέψεων εντός και εκτός Αττικής.

Το δίλημμα της εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου, που ξεπερνά την επιλογή των νέων ευρωβουλευτών για το Στρασβούργο και αναδεικνύεται πλέον σε μια εθνική κάλπη, επιχειρεί να επικοινωνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ένα νέο μπαράζ περιοδειών και επισκέψεων εντός και εκτός Αττικής.

Μετά την επίσκεψή του στη Λέσβο, το πρώτο από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο πρωθυπουργός πέρασε εντός του “τείχους” με τον Άγιο Δημήτριο και τη Φθιώτιδα. Μετά από μια στρατηγική πολλών μικρών συναντήσεων, επαφών με τους πολίτες που επιδιώκουν την προώθηση έργων, έστω και τοπικού χαρακτήρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγραφεί το διακύβευμα των ευρωεκλογών για την κυβέρνηση, με στόχο τη συσπείρωση των δυνάμεων της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι σημαντικό ότι η έκκληση του πρωθυπουργού για απόρριψη της “χαλαρής” ψήφου αποτελεί επανάληψη της γνωστής έκφρασης, ότι “η κάλπη της 9ης Ιουνίου είναι άδεια”, ειδικά σε όσους στήριξαν την κυβέρνησή του τον Ιούνιο του 2023.

Στην κορυφή του κυβερνητικού αφηγήματος βρίσκεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική κυβέρνηση ερμηνεύει την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τη Standard and Poor’s από “σταθερές” σε “θετικές” ως επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η ελληνική οικονομία είναι δυναμική και σημειώνει καλύτερες επιδόσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εκκινώντας από αυτή τη βάση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται στους πολίτες για το θέμα της ακρίβειας, αναγνωρίζοντας και ο ίδιος, ότι με τον πληθωρισμό να αποτελεί το μείζον πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών και να «ροκανίζει» τα εισοδήματα, αυτή η θετική πορεία της οικονομίας δεν «φθάνει» στην κοινωνία. Ωστόσο, το κυβερνητικό επιτελείο «ανταπαντά» με δύο επιχειρήματα: αφενός, χωρίς αυτές τις επιδόσεις δεν θα ήταν εφικτό να δοθούν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ούτε να προχωρήσουν ρυθμίσεις, όπως το επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, αφετέρου αν οι ρυθμοί ανάπτυξης μειωθούν, η χώρα δεν θα καταφέρει να «τρέξει» για να καλύψει την απόσταση, που τη χωρίζει με την υπόλοιπη Ευρώπη, σε θέματα για παράδειγμα μισθών.

Οι κινήσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων ακρίβειας αναμένεται να συνεχιστούν “επί του πεδίου”, με το κυβερνητικό επιτελείο να συνεχίζει να εστιάζει τόσο στους κανονισμούς όσο και στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε μεγάλες αλυσίδες – για παράδειγμα, η ΔΙΜΕΑ επέβαλε συνολικά 1,48 εκατ. ευρώ σε 11 εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές – και το Πασχαλινό Καλάθι και το Καλάθι των νονών και άλλα μέτρα – και τα δύο παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δώσει η κυβέρνηση και στους οικονομικούς πόρους που φθάνουν στη χώρα από την Ευρώπη, καθιστώντας τους μέρος της “εξίσωσης” στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την υποβολή τέταρτου αιτήματος πληρωμής προς την ΕΕ ύψους 2,3 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανασυγκρότησης και Ενίσχυσης, σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου είχαν υπογραφεί 287 επιχειρηματικά δάνεια με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, με τα μισά περίπου (136) να είναι δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Ελλάδα απορροφά σήμερα σχεδόν το 50% των κεφαλαίων του Ταμείου (17,2 δισ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 3,6 δισ. ευρώ), έναντι 30% των άλλων χωρών, και κατατάσσεται πρώτη στην ΕΕ, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, από την κυβέρνηση επισημαίνεται ότι θα προχωρήσει άμεσα η κατάθεση και του ανάλογου αιτήματος πληρωμής από το σκέλος των επιχορηγήσεων, σκέλος, που συνδέεται με τη βελτίωση υποδομών στην Υγεία, την Παιδεία, την Πολιτική Προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, η κυβέρνηση κινείται προς δύο κατευθύνσεις. Η μία είναι να διαλύσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι μοναδικός τους στόχος είναι να ρίξουν την κυβέρνηση και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση διακυβέρνησης από πολιτικές δυνάμεις. Η άλλη είναι ότι η κάλπη των ευρωεκλογών είναι αναγκαία και δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της εξουσίας της κυβέρνησης.

Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί τους πολίτες να στείλουν μήνυμα σταθερότητας ενόψει των εθνικών εκλογών του 2027. Αυτό το μήνυμα είναι “σταθερά με την Ευρώπη”. ‘Ισχυρή εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες, σταθερότητα και συνέχεια στο εσωτερικό’ είναι τα χαρακτηριστικά λόγια της κυριακάτικης ανάρτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments