Τι να περιμένουμε από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
Πηγή Φωτογραφίας: [365629] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Στις 13 Μαΐου κλείδωσε το ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στόχος είναι να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας παρά τις διαφορές που υπάρχουν. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει αλλάξει θέσεις από τη μία μέρα στην άλλη και είναι χαρακτηριστικό πως η τουρκική πλευρά επιστρέφει σε μια ρητορική έντασης με πρόσχημα τα δύο θαλάσσια περιβαλλοντικά πάρκα (το ένα θα είναι στο Αιγαίο).
Από τη Μυτιλήνη, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει απτά αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα διευκόλυνσης της έκδοσης βίζας, το οποίο έχει οδηγήσει σε μείωση της εισροής μεταναστών (μέσω της συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος με τις τουρκικές αρχές) και σε αύξηση του αριθμού των Τούρκων ταξιδιωτών.
Η κυβέρνηση τόνισε ότι η Ελλάδα ασκεί την κυριαρχία και τα δικαιώματά της στο Αιγαίο σύμφωνα με το δημόσιο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Η βούληση για συνέχιση του διαλόγου είναι προφανής, αλλά ταυτόχρονα τονίζεται ότι είναι φυσικό να μην υποχωρεί από την κυριαρχία της.
Στις δηλώσεις του, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα τον Μάιο, η οποία, όπως είπε, αποτελεί σημαντικό σταθμό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και πρόσθεσε: “Θα υπάρξει η ευκαιρία να συζητήσουμε πώς θα βελτιώσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.
Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, ο τόνος στην Άγκυρα έχει γίνει όλο και πιο φορτισμένος, με ένα μπαράζ δηλώσεων για το θέμα των θαλάσσιων πάρκων. Ξεκίνησε με μια δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα, την οποία ακολούθησε μια δήλωση σε υψηλούς τόνους από τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ.
Μάλιστα στο θέμα επανήλθαν πηγές του τουρκικού υπουργείου ‘Αμυνας , που δήλωσαν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης: «το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας έχει αναλάβει τις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να ανακοινωθούν και έχει δηλώσει ότι μονομερείς de facto καταστάσεις στα “νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες” δεν θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια».
Η Αθήνα θεωρεί εντελώς αδικαιολόγητη την αντίδραση της Τουρκίας στις περιβαλλοντικές της προσπάθειες. Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει επίσης ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα θα πιέσει για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου.
Οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας θα συνεχιστούν μέχρι την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου. Συγκεκριμένα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν ελληνοτουρκικές συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Αθήνα και στις 26 Μαΐου θα ακολουθήσουν συνομιλίες για τη θετική ατζέντα (θέματα που μπορούν να φέρουν τις δύο χώρες πιο κοντά) στην Κωνσταντινούπολη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας