Γεωπολιτικά

Η Γερμανία προτρέπει τον Σούνακ να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα

Η Γερμανία προτρέπει τον Σούνακ να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Η ρωσική απειλή είναι μεγάλη καθώς ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Βρετανό πρωθυπουργό στο Βερολίνο.

Ο υπουργός Ρίσι Σουνάκ έχει συνηθίσει κουρασμένα στις εκκλήσεις για περισσότερες αμυντικές δαπάνες από το Συντηρητικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αλλά καθώς ο πρωθυπουργός ξεκινά ένα σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό εν μέσω μιας σεισμικής χρονιάς στη βρετανική πολιτική σκηνή, είναι πιθανό να ακούσει το ίδιο μήνυμα από έναν από τους πιο εξέχοντες συμμάχους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Σουνάκ επισκέπτεται τη Γερμανία για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός την Τρίτη, με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να αναμένεται να αναζητήσει σαφείς διαβεβαιώσεις για τις βρετανικές αμυντικές δαπάνες μετά από δεκαετίες περικοπών σε πραγματικούς όρους.

Μόλις πριν από δύο χρόνια θα ήταν αδιανόητο ότι η Γερμανία θα μπορούσε να είναι σε θέση να πιέσει τη Βρετανία όσον αφορά την έκταση των στρατιωτικών της δαπανών.

Αλλά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, το Βερολίνο πρόκειται επιτέλους να εκπληρώσει τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Οι δεσμεύσεις της Γερμανίας για όπλα στον πόλεμο είναι τώρα σχεδόν διπλάσιες από τις δεσμεύσεις της Βρετανίας και ο Scholz έχει συνηθίσει τους τελευταίους μήνες να προτρέπει τους Ευρωπαίους γείτονές του να αυξήσουν με παρόμοιο τρόπο τη συμβολή τους στη δύναμη πυρός της ηπείρου.

Από την πλευρά του, ο Sunak έχει μια δεδηλωμένη φιλοδοξία να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες του Ηνωμένου Βασιλείου στο 2,5% του ΑΕΠ – μια αύξηση 9 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως στα σημερινά επίπεδα – αλλά δεν έχει θέσει κανένα πραγματικό σχέδιο για το πώς και το πότε μπορεί να συμβεί αυτό.

Αυτή η ασάφεια φαίνεται να απογοητεύει τους συμμάχους της Βρετανίας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με πολλούς από τους βουλευτές του ίδιου του Σουνάκ — συμπεριλαμβανομένων των επιφανών μελών του υπουργικού συμβουλίου του.

Ανώτερος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης είπε στο POLITICO «δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα σχέδιο για την αύξηση των αμυντικών δαπανών [του Ηνωμένου Βασιλείου]», σημειώνοντας ότι «παρέμεινε το ίδιο εδώ και αρκετό καιρό».

«Κατανοούμε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά όλοι έχουμε τους ίδιους δημοσιονομικούς περιορισμούς», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να θέλει να έχει ηγετικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, τότε πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες του.

«Η καγκελάριος [Σολτς] το έχει πει δημόσια στο παρελθόν, αναφερόμενος στους «εταίρους μας». Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα είναι το μήνυμά του στον Σουνάκ».

Η Marie-Agnes Strack-Zimmermann, πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της Bundestag, από το φιλελεύθερο κόμμα του κυβερνώντος συνασπισμού του Scholz, τόνισε επίσης ότι υπάρχει χώρος για τη Βρετανία να αυξήσει «σημαντικά» τις δαπάνες.

“Η επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού δύσκολα θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή. Εάν η Ευρώπη θέλει να είναι ανθεκτική από μόνη της, η πρόοδος της Ρωσίας πρέπει επίσης να σταματήσει η Ευρώπη μαζί με τους εταίρους μας. Χρειαζόμαστε τους Βρετανούς επί του σκάφους για αυτό και με πολύ μεγαλύτερη δέσμευση», είπε.

Ένας άλλος ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος τόνισε ότι δεν θα γίνουν διαλέξεις από τον Σολτς, ωστόσο, επιμένοντας ότι το Βερολίνο σέβεται τη δέσμευση του Σουνάκ να επιτύχει τον στόχο του 2,5%.

Εκπρόσωπος του Scholz είπε στο POLITICO: «Η Γερμανία εκτιμά την ισχυρή βρετανική υποστήριξη στην Ουκρανία. Εκτιμούμε όλες τις συνεισφορές τους».

Από τη Βαρσοβία στο Βερολίνο Πριν από το ταξίδι του στο Βερολίνο, ο Σουνάκ θα πετάξει στη Βαρσοβία για αμυντικές συνομιλίες με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν ταξιδέψει στη Γερμανία αργότερα μέσα στην ημέρα.

Υπό την πίεση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει τη διήμερη περιοδεία για να κάνει πολλαπλές ανακοινώσεις που σχετίζονται με την άμυνα.

Η Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ είπε τη Δευτέρα το βράδυ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει τώρα στρατιωτική υποστήριξη 3 δισεκατομμυρίων λιρών στην Ουκρανία φέτος – μια αύξηση 500 εκατομμυρίων λιρών σε σχέση με τα κεφάλαια που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως. Τα επιπλέον μετρητά θα δαπανηθούν σε πυρομαχικά και συστήματα αεράμυνας που χρειάζονται πολύ για την Ουκρανία.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να πολεμούν γενναία, αλλά χρειάζονται την υποστήριξή μας – και τη χρειάζονται τώρα», είπε ο Σουνάκ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παίζει πάντα τον ρόλο του στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Ο Σουνάκ σίγουρα θα έριχνε σε κάθε πρόταση από το Βερολίνο ότι η Βρετανία δεν τραβάει το βάρος της.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από καιρό η ηγετική στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση πριν από την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία — και παραμένουν έτσι, παρά την αύξηση των δαπανών.

«Δυστυχώς, πρέπει να πω ότι η Bundeswehr έχει ακόμα πολύ λίγα από όλα», δήλωσε τον περασμένο μήνα η Eva Högl, κοινοβουλευτική επίτροπος της Γερμανίας για τις ένοπλες δυνάμεις. «Υπάρχει έλλειψη πυρομαχικών, ανταλλακτικών και ραδιοεξοπλισμού. Υπάρχει ακόμα έλλειψη τανκς, πλοίων και αεροπλάνων».

Βρετανός αξιωματούχος είπε ότι οποιαδήποτε έκδηλη πίεση από τον Σολτς θα «σηκώσει τα φρύδια» στο Λονδίνο, παρατηρώντας ότι ενώ πολλοί στο Γουέστμινστερ αποδέχονται την ανάγκη να ενισχύσουν τις αμυντικές επενδύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Γερμανοί «πρέπει επίσης να τραβήξουν τις κάλτσες τους».

«Και μόλις πρόσφατα εντόπισαν τις κάλτσες τους», πρόσθεσε ξεκαρδιστικά ο αξιωματούχος.

Μια πρόσφατη διπλωματική ενημέρωση του Ηνωμένου Βασιλείου που είδε το POLITICO σημειώνει ότι το Βερολίνο άργησε να αντιδράσει στην εισβολή στην Ουκρανία, αλλά έκτοτε αύξησε τις προσπάθειές του.

Το έγγραφο κατέστησε σαφές ότι η Βρετανία δεν βλέπει τον Scholz ως εξέχοντα ηγέτη στον αγώνα της Δύσης εναντίον του Πούτιν.

Πηγή:politico.eu

(STEFAN BOSCIA, GORDON REPINSKI, ESTHER WEBBER, HENRY DONOVAN, JAMES ANGELOS).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments