Διεθνή

Ουκρανία σε ΕΕ: Μην αφήσετε το πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ να σας εφησυχάσει

Ουκρανία σε ΕΕ: Μην αφήσετε το πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ να σας εφησυχάσει

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Η υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς την Ουκρανία δεν πρέπει να διαλύσει την αίσθηση του επείγοντος μεταξύ των χωρών της ΕΕ, προειδοποιούν η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της.

Η Ουάσιγκτον συμφώνησε να στείλει περισσότερα δισεκατομμύρια σε βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά το μήνυμα του Κιέβου προς την Ευρώπη είναι σαφές: Παιδιά, δεν είστε μακριά.

«Όλοι χαιρετίζουμε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ… Αλλά εμείς στην Ευρώπη δεν μπορούμε και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα. «Η υπεράσπιση της Ευρώπης είναι πρώτα και κύρια υπόθεση για εμάς, τους Ευρωπαίους».

Οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υποσχέθηκαν την περασμένη εβδομάδα να εντείνουν την αεροπορική τους υποστήριξη στην Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας ότι στέλνει ένα σύστημα αεράμυνας Patriot στο Κίεβο.

«Αυτό δεν είναι ζήτημα μηνών, είναι ζήτημα ημερών και εβδομάδων», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δεσμεύτηκε επίσης ότι θα ανακοινωθεί περισσότερη αεροπορική βοήθεια για την Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, η ανανεωμένη υποστήριξη της Ουάσιγκτον κινδυνεύει να απομακρύνει την πίεση από την ΕΕ, είπαν δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες στους οποίους δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσουν ελεύθερα.

Μετά από μήνες στασιμότητας, ένα πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ αξίας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρασε στη Βουλή των Αντιπροσώπων το Σάββατο και κατευθύνεται προς τη Γερουσία. Μετά την έγκριση εκεί πιθανότατα θα πάει κατευθείαν στον Λευκό Οίκο για να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Από το συνολικό ποσό, 60,8 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για την Ουκρανία για την ανανέωση των όπλων, την αναπλήρωση σιλό και τη χρηματοδότηση της εφοδιαστικής που απαιτείται για την εξαγωγή όπλων από τοποθεσίες αποθήκευσης σε όλη την Ευρώπη και στην πρώτη γραμμή.

«Θα δούμε… περισσότερες παραδόσεις στις ΗΠΑ τώρα επίσης και μετά θα δούμε πώς αυτό θα επηρεάσει τον συνολικό λογισμό», είπε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Παλ Τζόνσον στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, 48 ώρες μετά την ψηφοφορία στις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, λίγες χώρες της ΕΕ έχουν ανταποκριθεί δημοσίως στο κάλεσμα του Βερολίνου να στείλουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, αν και ανώτερος διπλωμάτης είπε ότι ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να επιλέξουν υποστήριξη αεράμυνας σε μη δημόσια βάση.

Ενώ υπάρχουν εναλλακτικά συστήματα επιφανείας-αέρος, τα αμερικανικά Patriot θεωρούνται από τους ειδικούς της άμυνας ως η πιο αποτελεσματική επιλογή της Ουκρανίας για χρήση εναντίον της Ρωσίας. Έξι χώρες της ΕΕ έχουν Patriots – Γερμανία, Πολωνία, Ελλάδα, Ρουμανία, Ισπανία και Ολλανδία – αλλά δεν είναι σαφές εάν θα δοθούν στο Κίεβο.

Ο Jonson, ο Σουηδός υπουργός, εστίασε στις οικονομικές δεσμεύσεις στο γερμανικό σύστημα, καθώς και στη δυνατότητα προσφοράς εξοπλισμού αεράμυνας που δεν είναι Patriot.

Ο Ολλανδός συνάδελφός του, Kajsa Ollongren, έδωσε μια παρόμοια ευρεία απάντηση: «Κάνουμε τα πάντα, παρέχοντας τη χρηματοδότηση, αλλά και βοηθώντας [να επιταχύνουμε] την πραγματική παράδοση γιατί χρειάζεται σήμερα και όχι αύριο».

Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας τόνισαν ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ δεν πρέπει να μειώσει την αίσθηση του επείγοντος μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων.

«Δεν μπορούμε να σκοντάψουμε. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μεγάλη ανακούφιση που οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν στη δράση… αλλά αυτό δεν αφαιρεί την πίεση από την Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis στο POLITICO τη Δευτέρα. «Πρέπει ακόμα να συνεχίσουμε να ανεβάζουμε ρυθμό».

Σε δήλωση στο Brussels Playbook μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε: «Η επιτυχία της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ήταν μια ιστορική καμπή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και θα είχε τεράστιο κόστος τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ηνωμένες Πολιτείες.” Υποχωρώντας στην ιδέα ότι η ΕΕ θα έκανε ένα βήμα πίσω τώρα που η Ουάσιγκτον είχε ενισχυθεί, η φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε: «Είπα στον Πρόεδρο Μπάιντεν ότι αυτή η απόφαση θα ενθαρρύνει την Ευρώπη να εντείνει περαιτέρω τη δική της στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία».

Η περίπτωση των υποστηρικτών της Ουκρανίας Βραχυπρόθεσμα, η κατάσταση στην Ουκρανία είναι τόσο τρομερή που χρειάζεται κάθε βοήθεια, υποστηρίζουν η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της.

Για μήνες η Ουκρανία φωνάζει για περισσότερο πυροβολικό, συστήματα αεράμυνας, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη, με στρατεύματα πρώτης γραμμής και κορυφαίους πολιτικούς να υποστηρίζουν ότι κινδυνεύουν να χάσουν έδαφος στο πεδίο της μάχης — και ίσως ακόμη και στον ίδιο τον πόλεμο.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ θα βοηθήσει, δήλωσε ο διευθυντής στρατιωτικών επιστημών του Royal United Services Institute, Matthew Savill, μετά την ψηφοφορία του Σαββάτου.

«Αλλά το κύριο σημείο είναι ότι αυτή η χρηματοδότηση μπορεί πιθανώς μόνο να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της θέσης της Ουκρανίας για φέτος και να ξεκινήσει η προετοιμασία για επιχειρήσεις το 2025».

Μακροπρόθεσμα, το πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ δεν αλλάζει την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη: Το μπλοκ πρέπει να ενισχύσει τη δική του υποστήριξη προς την Ουκρανία και να ενισχύσει τις δικές του αμυντικές ικανότητες αντί να συνεχίσει να βασίζεται στην ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ. Η προοπτική της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου βοήθησε στη διαμόρφωση αυτής της επανεξέτασης της ασφάλειας, αλλά χρειάζονται περισσότερα, τόνισαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να αποφύγουν τη λανθασμένη αντίληψη ότι η Ευρώπη αδικεί τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Guntram Wolff, ανώτερος συνεργάτης στο think tank Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή.

Τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε η δεξαμενή σκέψης SIPRI τη Δευτέρα δείχνουν ότι η Ευρώπη αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες εμφανώς το 2023 σε σύγκριση με το 2022, αλλά ότι η ήπειρος εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μόνο το 28% των συνολικών δαπανών του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ επωμίζονται το 68%, σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI.

Οι υπουργοί του ΝΑΤΟ θα συγκεντρωθούν την επόμενη εβδομάδα για μια άλλη συνάντηση σε μορφή Ramstein – μια σειρά συνομιλιών για τον συντονισμό της βοήθειας για την Ουκρανία – της οποίας θα προεδρεύει ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin.

Πηγή:politico.eu

(BARBARA MOENS, STUART LAU, JOSHUA POSANER)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments