Διεθνή

Πρόεδρος Ισραήλ: Η Ευρώπη πρέπει να “ξυπνήσει” και να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του Ιράν

Πρόεδρος Ισραήλ: Η Ευρώπη πρέπει να “ξυπνήσει” και να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του Ιράν

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

«Η Ευρώπη μπορεί να πληρώσει το τίμημα στο μέλλον» αν δεν «πολεμήσει αυτήν την αυτοκρατορία του κακού», τονίζει ο Ισραηλινός πρόεδρος.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες «δεν αντιλαμβάνονται» τον κίνδυνο που θέτει το Ιράν στη Μέση Ανατολή και πέρα από αυτήν, δήλωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ σε συνέντευξή του την Κυριακή.

Η ιρανική κυβέρνηση παρέχει χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη για χρήση από τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας και την ίδια στιγμή η Τεχεράνη προωθεί το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της, είπε ο Χέρτζογκ, περιγράφοντας το Ιράν ως «αυτοκρατορία του κακού».

«Νομίζω ότι η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει επειγόντως, γιατί δεν το καταλαβαίνει», δήλωσε ο Χέρτζογκ σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης της Axel Springer. Το POLITICO ανήκει στον Axel Springer.

Καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει κριτική από τους συμμάχους του για την κλίμακα της επίθεσής του στη Γάζα, η οποία έχει αφήσει μεγάλο μέρος του θύλακα σε ερείπια εν μέσω προετοιμασιών για μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, ο Χέρτζογκ ήταν σαφές ότι η Τεχεράνη είναι ο πραγματικός εχθρός. Σε απάντηση στις επιθέσεις ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ισραηλινή κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση στο Ιράν την Παρασκευή.

«Αν δεν ξυπνήσετε και δεν είστε όσο το δυνατόν πιο δυνατοί και πολεμήσετε αυτήν την αυτοκρατορία του κακού με τον συνασπισμό που έχετε στο ΝΑΤΟ, η Ευρώπη μπορεί να πληρώσει το τίμημα στο μέλλον», είπε ο Χέρτζογκ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 αναγνώρισαν την Παρασκευή τον κίνδυνο, συμφωνώντας ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τεχεράνη εάν διαπιστωθεί ότι προμηθεύει βαλλιστικούς πυραύλους στη Μόσχα.

Στη συνέντευξη, ο Χέρτζογκ απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις του αρχηγού της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τσακ Σούμερ, για διεξαγωγή νέων εκλογών από το Ισραήλ ως τρόπο διέλευσης της πολιτικής αναταραχής που έχει πλήξει τη χώρα από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τους μαχητές της Χαμάς. «Θα συνιστούσα στους Αμερικανούς πολιτικούς ηγέτες να μην επέμβουν ως τέτοιοι στην πολιτική του Ισραήλ, αλλά να αφήσουν το ισραηλινό κοινό και το πολιτικό σώμα να λάβει τη δική του απόφαση», είπε ο Χέρτζογκ.

Ο Χέρτζογκ είπε επίσης ότι θεωρεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «μεγάλο φίλο του Ισραήλ», παρά τις εκκλήσεις του Αμερικανού ηγέτη για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, την αντίθεση σε προγραμματισμένη επίθεση στη Ράφα και τα σχόλια που υποστηρίζουν την ομιλία του Σούμερ.

Οι αυξανόμενες επιθέσεις στα νότια της Γάζας ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς σε περισσότερους από 34.000 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τοπικούς υγειονομικούς αξιωματούχους, ανέφερε το AP.

Πηγή:politico.eu

(PAUL RONZHEIMER, JOSHUA POSANER)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments