Ο Γεραπετρίτης και η έκθεση Μπακογιάννη για το Κόσοβο
Πηγή Φωτογραφίας: ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Η συζήτηση για το θέμα του Κοσόβου άνοιξε ξανά στην Αθήνα με αφορμή την έκθεση της Ντόρας Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης – η οποία είναι και η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας – αναφορικά με την ένταξη ή μη του Κοσσυφοπεδίου στον οργανισμό. Με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να παίρνει σαφείς αποστάσεις και μάλιστα να αφήνει σε δημόσια τοποθέτηση του αιχμές για την έκθεση, σημειώνοντας ότι οι δύο ψηφοφορίες δεν είναι δεσμευτικές.
Επισημαίνεται πως η έκθεση Μπακογιάννη, η οποία υπερψηφίστηκε στις 16 Μαΐου, με 131 ψήφους υπέρ, 29 κατά και 11 αποχές και θεωρεί ότι το Κόσοβο πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να θεωρηθεί ως μία λειτουργική κοινοβουλευτική δημοκρατία με ισχυρά εχέγγυα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, όπως και τη συνταγματική κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών» προκάλεσε σειρά αντιδράσεων στη Σερβία, αλλά και δυσαρέσκεια στην Κύπρο.
Αυτό συμβολίστηκε με την προσωπική επίθεση του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια της πρώτης συζήτησης τον Μάρτιο. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος Βούτσιτς απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ, λέγοντας “ντροπή σας”.
Την έκθεση υπερψήφισαν τέσσερις βουλευτές της ΝΔ, ενώ καταψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη και απείχαν από την ψηφοφορία οι Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την έκθεση καταψήφισαν τόσο οι Κύπριοι βουλευτές του ΔΗΚΟ όσο και του ΑΚΕΛ με την αιτιολογία ότι θα δημιουργούσε αρνητικό προηγούμενο για την Κύπρο.
Η έκθεση Μπακογιάννη για το Κοσσυφοπέδιο σχολιάστηκε έντονα και στον κυπριακό Τύπο. “Βουλευτές” του ψευδοκράτους, όπως ο Ογκουζάν Χασίπογλου, συνεχάρησαν την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας ότι αποτελεί παράδειγμα ψευδοκράτους. Ο Γεραπετρίτης, όταν ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ούτε η γνώμη της αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία αποφάσισε υπέρ της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου, ούτε η ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης είναι “δεσμευτική”.
‘Το βασικό όργανο που θα αποφασίσει για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι το Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο συνεδριάζει στις 16 Μαΐου”.
Ωστόσο, παρά τη θετική αυτή γνωμοδότηση, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι “παρά τις θέσεις που εκφράστηκαν τόσο σε επίπεδο έκθεσης της Επιτροπής όσο και σε επίπεδο Κοινοβουλίου (και πάλι, το Κοινοβούλιο αποτελείται από βουλευτές και όχι από κυβερνήσεις κρατών μελών), η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή και αμετάβλητη”. Ο ίδιος πρόσθεσε, κλείνοντας: “Η Ελλάδα έχει σταθερή και αναλλοίωτη θέση”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας