Πολιτική

Οι 4 + 1 στόχοι της ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου

Οι 4 + 1 στόχοι της ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΠΑΤΡΑ, ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΙΝΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/EUROKINISSI)

Οι δείκτες επιτυχίας, που έχει θέσει το Μαξίμου.

Πέντε αριθμούς έχουν κυκλώσει οι επιτελείς του Μαξίμου στο εκλογικό τους σημειωματάριο. Πέντε δείκτες από τους οποίους θα κριθεί και η επιτυχία ή όχι του αποτελέσματος της 9ης Ιουνίου. Αυτούς θα παρακολουθούν το βράδυ των ευρωεκλογών, για να σταθμίσουν αν οι στόχοι της Ν.Δ. έχουν επιτευχθεί.

Ο πρώτος στόχος είναι να παραμείνει η Νέα Δημοκρατία σε επίπεδο πολιτικής αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές. Η επερχόμενη κάλπη δεν είναι εθνικές εκλογές. Ωστόσο, θα είναι ένα μέτρο του βαθμού στον οποίο το κυβερνών κόμμα μπορεί να διατηρήσει την πολιτική κυριαρχία. Ο δείκτης είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που μετράται στις δημοσκοπήσεις αλλά δεν δημοσιεύεται.

Η ερώτηση αυτή είναι: “Πόσο πιθανό είναι να επιλέξετε το ίδιο κόμμα στις ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές;”. Πρόκειται για το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι θα επέλεγαν τη ΝΔ ως κυβερνών κόμμα, παρά το ενδεχόμενο να επιλέξουν διαφορετικό κόμμα στις ευρωεκλογές. Με άλλα λόγια, η στήριξη της ΝΔ είναι περίπου 30%, που απέχει πολύ από το 36%-37% που θα επέτρεπε στη ΝΔ να κατακτήσει την αυτοδυναμία της στις εθνικές εκλογές.

Αντίθετα, με ένα ποσοστό κοντά στο 33%, η ΝΔ όχι μόνο μπορεί να “ταιριάξει” με το ποσοστό για τις ευρωεκλογές του 2019, αλλά μπορεί επίσης εύλογα να αναμένει ότι υπάρχει ακόμα η δυνατότητα ανεξαρτητοποίησης στις επόμενες εκλογές.

Στόχος δεύτερος: Περιορισμός της δύναμης της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης. Το Μαξίμου επιθυμεί το άθροισμα των τριών μεγαλύτερων κεντροαριστερών κομμάτων να είναι κάτω ή σχεδόν ίσο με το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας.

Στις εθνικές εκλογές του 2023, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είχαν συνολικά ποσοστό 29,67% των ψήφων και η Νέα Δημοκρατία 40,54%, διαφορά σχεδόν 11 ποσοστιαίων μονάδων. Σε αυτές τις εκλογές προστίθεται και η Νέα Αριστερά. Αν το συνολικό ποσοστό των τριών αυτών κομμάτων ξεπεράσει τελικά το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει αναμφίβολα να το μεταφράσει σε “ανατροπή” της γαλάζιας ηγεμονίας. Ακόμη και αν ένα τέτοιο συμπέρασμα είναι υπερβολικό, η ΝΔ θέλει να το αποφύγει.

Στόχος τρίτος: Η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος, την οποία η Νέα Δημοκρατία εύχεται στο 15% περίπου, ποσοστό που μαζί με τον πρώτο στόχο θεωρείται “μαξιλάρι ασφαλείας” για να υπάρχει συνέχεια στη διακυβέρνηση της χώρας.

Στόχος τέταρτος: Να σταματήσει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου να “απειλεί” τη Νέα Δημοκρατία, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου είναι δεύτερο κόμμα σε πολλούς νομούς. Το Μαξίμου δεν επιθυμεί το δεξιό κόμμα του Βελόπουλου να κινηθεί σε ποσοστά άνω των δέκα ποσοστιαίων μονάδων.  Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η Ελληνική Λύση δεν πρέπει να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό, αλλά να κρατηθεί κάτω από το 10% και, αν είναι δυνατόν, κάτω από το ΚΚΕ, το οποίο φαίνεται να διεκδικεί την τέταρτη θέση.

Στόχος πέμπτος: Είναι συναφής με τον τέταρτο και έχει να κάνει με το συνολικό άθροισμα των κομμάτων στα δεξιά της Ν.Δ. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν απολύτως λογικό να δουν τα κόμματα εκ δεξιών τους να λαμβάνουν ένα σημαντικό ποσοστό όπως έγινε και στις εθνικές εκλογές. Αυτό που δεν θέλουν είναι να δουν αθροιστικά τα τρία κόμματα, την Ελληνική Λύση, τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες –εφόσον τελικά κατέλθουν στις εκλογές– να αυξάνουν σημαντικά το ποσοστό τους σε σχέση με τις εθνικές εκλογές και μαζί με τα υπόλοιπα κομματίδια της άκρας Δεξιάς να πλησιάζουν το 20%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments