Πολιτική

Το θετικό αφήγημα για την προσέλκυση ψηφοφόρων

Το θετικό αφήγημα για την προσέλκυση ψηφοφόρων

Πηγή Φωτογραφίας: [368936] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στοιχεία κινήματος λαϊκής βάσης.

Τρία είναι τα βασικά στοιχεία της καμπάνιας του Στέφανου Κασσελάκη εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου με σκοπό να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ή την «απόλυτη ανατροπή», όπως έχει τονίσει πολλάκις ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το πρώτο, αφορά το θετικό αφήγημα που επιχειρεί ο Στέφανος Κασσελάκης να φέρει στον δημόσιο λόγο του, με σκοπό να πειστούν οι ψηφοφόροι για τη ριζική ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Το γεγονός αυτό προϋποθέτει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει αφήσει πίσω του όλες τις παλινωδίες του προηγούμενου διαστήματος και θα παρουσιάζει μια στιβαρή δημόσια παρουσία -πλέον διαμηνύεται από την Κουμουνδούρου ότι «τίποτα δεν θα πέφτει κάτω», ενώ, ταυτοχρόνως, θα παράγει πολιτική επί των ζητημάτων που απασχολούν ιδιαίτερα τους πολίτες, όπως η ακρίβεια, το επίπεδο των μισθών, η κατάσταση σε ΕΣΥ και η Παιδεία και η παραβατικότητα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις τελευταίες εθνικές εκλογές επειδή η πολυφωνία και η σύγχυση που επικρατούσε στο κόμμα έδωσαν λάθος μήνυμα στους ψηφοφόρους. Παράλληλα, όπως είπε σε συνέντευξή του στη HuffPost, “ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να έχει μια θετική καμπάνια, ένα θετικό μήνυμα, θα έπρεπε να ανανεωθεί και να αναδείξει την προοδευτική αριστεία απέναντι στην ψεύτικη αριστεία της Νέας Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να δώσει ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό μήνυμα”.

Για τον ίδιο, ξεκάθαρο ιδεολογικό μήνυμα είναι οι ρυθμισμένες ανοιχτές αγορές, το κοινωνικό κράτος, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η μετριοπαθής εξωτερική πολιτική, η ισχυρή εθνική άμυνα και η σημαντική μείωση του κράτους δικαίου.

Ωστόσο, σε αυτούς τους τομείς εκτιμάται ότι η προεκλογική εκστρατεία του Στέφανου Κατσελάκη θα πρέπει να αντιμετωπίσει περισσότερο αντικειμενικά ζητήματα αιχμής. Η κοινή γνώμη εστιάζει συχνά σε πολύ διαφορετικά θέματα που δεν έχουν καμία σχέση με τις πολιτικές και τις θέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γι’ αυτό δεν φταίνε αποκλειστικά τα ΜΜΕ, όπως ο ίδιος τα κατηγορεί.

Το δεύτερο στοιχείο είναι μια στρατηγική για την προσέλκυση παλαιών προοδευτικών ψηφοφόρων που έχουν απογοητευτεί και έχουν στραφεί στην αποχή. Μόλις πριν από λίγους μήνες (εκλογές Ιουνίου), ο ΣΥΡΙΖΑ – PS έχασε 851.044 ψήφους, ή 13,7% των μονάδων, αλλά ήδη από το 2015 υπήρχε μια ισχυρή τάση φυγής ψηφοφόρων προς την αποχή, από εκείνους που δεν πήγαν πιο αριστερά στο πολιτικό φάσμα.

Για τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα στοίχημα ότι αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στην ενεργό πολιτική και θα ψηφίσουν ταυτόχρονα. ‘Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να φέρει στις κάλπες αυτούς που απείχαν, αυτούς που απογοητεύτηκαν από την πολιτική και πιστεύουν σε αυτό το νέο ξεκίνημα, τα πιο ανοιχτά κόμματα, τα κόμματα χωρίς μηχανισμούς συμφερόντων κ.λπ. Αν φαίνεται ότι έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία επαναδραστηριοποίησης αυτών των ανθρώπων, θα έχουμε ένα τεράστιο εργαλείο, μια τεράστια δύναμη, που θα βάλει αέρα στα πανιά μας”, δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αντίστοιχα, ένα έμπειρο στέλεχος της αντιπολίτευσης τόνισε ότι οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι έχουν ήδη συσπειρωθεί στην αντιπολίτευση από το 2015.

Το τρίτο στοιχείο αφορά τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη και τον χαρακτήρα που προσπαθεί να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ, το φρέσκο πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει αντλώντας στοιχεία από το λεγόμενο κίνημα βάσης.

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η “αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες”, οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε κοινότητες και οργανώσεις παλαιότερα, οι στρατηγικές επιλογές για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή των απλών πολιτών στην πολιτική -όπως έγινε στην εκλογή των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ- και η στήριξη του εκατομμυρίου. Οι προσπάθειες για την κινητοποίηση των πολιτών – ψηφοφόρων που είτε έχουν απογοητευτεί από την πολιτική σκηνή είτε δεν έχουν συμμετάσχει ποτέ ενεργά σε αυτήν, και οι οποίοι μπορούν να χαρακτηριστούν ως “μη γεννημένοι πολιτικοί” – είναι προφανείς.

Άλλωστε, ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει πλέον λόγο για ένα “κίνημα αναγεννημένων από τα κάτω”. Στην κεντρική του ομιλία στην παρουσίαση των υποψηφίων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν αναχωρήσει για τη “ναυτική του περιοδεία”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “μπορείτε να το δείτε στον κατάλογο των ευρωπαίων υποψηφίων”. Όλοι αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι είναι μαζί μας. Κάτι συμβαίνει, κάτι αναδύεται. Πρόκειται για ένα κίνημα από κάτω προς τα πάνω. Οι άνθρωποι λένε: “Φτάνει πια, φτάνει πια, τα έχουμε βαρεθεί αυτά”. Και εντάσσονται στο κόμμα για πρώτη φορά. Άνθρωποι που δεν πίστευαν πλέον στην πολιτική εντάσσονται για πρώτη φορά σε πολιτικά κόμματα και προσπαθούν να σχηματίσουν μια γνήσια προοδευτική αριστεία ενάντια στην απληστία, η οποία βαφτίστηκε “αριστεία” και η οποία εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα δημόσια κονδύλια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments