Διεθνή

Η Μ. Βρετανία ενισχύει την άμυνά της με 75 δις λίρες

Η Μ. Βρετανία ενισχύει την άμυνά της με 75 δις λίρες
Παροτρύνει την Ευρώπη να ακολουθήσει το παράδειγμά της.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υποσχέθηκε να αντλήσει επιπλέον 75 δισεκατομμύρια λίρες στον αμυντικό προϋπολογισμό του τα επόμενα έξι χρόνια, σε μια κίνηση που θα οδηγήσει τις δαπάνες του πολύ πάνω από έναν κρίσιμο στόχο του ΝΑΤΟ και θα ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους συμμάχους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ είπε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Πολωνία την Τρίτη ότι το νέο πακέτο είναι η «μεγαλύτερη ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας εδώ και μια γενιά», ενώ το γραφείο του υποστήριξε ότι «θέτει ένα νέο πρότυπο για άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες του ΝΑΤΟ που πρέπει να ακολουθήσουν».

Η κίνηση θα οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να δαπανά το ισοδύναμο του 2,5 τοις εκατό του ΑΕΠ ετησίως για την άμυνα μέχρι το τέλος της δεκαετίας – κάτι που προηγουμένως ήταν μόνο μια αόριστη φιλοδοξία για τη χώρα όταν το επιτρέπουν οι πόροι.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον αρχηγό του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ το απόγευμα της Τρίτης, ο Σουνάκ είπε ότι τώρα δεν είναι «η στιγμή για εφησυχασμό».

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι η Αμερική θα πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα ή θα φέρει οποιοδήποτε βάρος εάν δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε θυσίες για τη δική μας ασφάλεια», είπε.

Η δέσμευση, για την οποία ο Sunak επέμεινε ότι δεν θα απαιτούσε περικοπές δαπανών ή αυξήσεις φόρων, θα φέρει τις ετήσιες αμυντικές δαπάνες του Ηνωμένου Βασιλείου στα 87 δισεκατομμύρια λίρες το 2030-31.

Έρχεται εν μέσω έντονης διατλαντικής συζήτησης σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη. Οι χώρες του ΝΑΤΟ αναμένεται να δαπανήσουν το 2 τοις εκατό του ΑΕΠ τους για την άμυνα, με 18 μέλη επί του παρόντος να το κάνουν. Η Γερμανία πέτυχε αυτόν τον στόχο για πρώτη φορά φέτος.

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και νυν υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ έχει προτείνει ότι δεν θα προστάτευε τις χώρες που αποτυγχάνουν να πετύχουν αυτόν τον στόχο, εάν δεχτούν επίθεση.

Σε μια δήλωση που συνόδευε την ανακοίνωση του Σουνάκ, η Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ είπε: «Εάν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ δεσμεύσουν τουλάχιστον το 2,5 τοις εκατό του ΑΕΠ τους για την άμυνα, ο συλλογικός προϋπολογισμός μας θα αυξανόταν κατά περισσότερο από 140 δισεκατομμύρια λίρες».

‘Σημείο καμπής’ Το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει μια επένδυση 10 δισεκατομμυρίων λιρών επιπλέον την επόμενη δεκαετία στην παραγωγή πυρομαχικών και «ριζικές» μεταρρυθμίσεις των διαδικασιών αμυντικών προμηθειών της Βρετανίας, δήλωσε η βρετανική κυβέρνηση. Ορκίζεται επίσης μια νέα «Αμυντική Υπηρεσία Καινοτομίας» για την ενίσχυση της στρατιωτικής έρευνας και ανάπτυξης.

«Σήμερα είναι ένα σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και μια στιγμή ορόσημο για την άμυνα του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο Σουνάκ.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου το POLITICO ανέφερε ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ετοιμαζόταν να ζητήσει από τη Sunak να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της Βρετανίας σε μια διμερή συνάντηση αύριο.

Η γλώσσα του Σουνάκ την Τρίτη αντικατοπτρίζει τη γλώσσα του Σολτς μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, όταν ο γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε την αυξημένη αμυντική επένδυση της χώρας του ως «zeitenzwende» — στα γερμανικά ως «σημείο καμπής».

Το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας – στην πορεία για την κυβέρνηση στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις – δήλωσε ότι θέλει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5 τοις εκατό του ΑΕΠ, αλλά δεν έχει δεσμευτεί σε ένα χρονοδιάγραμμα για να το κάνει.

Αντίθετα, υπόσχεται μια σημαντική αμυντική αναθεώρηση κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του, εάν κερδίσει τις εκλογές.

Αντιδρώντας στην κίνηση του Σουνάκ την Τρίτη, ο σκιώδης υπουργός Άμυνας των Εργατικών Τζον Χίλι είπε ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης «θέλει να δει ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο σχέδιο για να φτάσει το 2,5%, αλλά οι Τόρις έχουν δείξει επανειλημμένα ότι δεν μπορούν να τους εμπιστευτούν στην άμυνα και θα εξετάσουμε το λεπτομέρειες της ανακοίνωσής τους από κοντά».

Πηγή:politico.eu

(Stefan Boscia)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments