Διεθνή

Ο Σολτς επικρίνει τον Μπορέλ για τη στάση του στη Γάζα

Ο Σολτς επικρίνει τον Μπορέλ για τη στάση του στη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ *ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ EDITORIAL USE * (POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

Στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Μάρτιο, οι καγκελάριοι της Γερμανίας και της Αυστρίας επέκριναν τον Μπορέλ για τους χειρισμούς του.

Δεν μιλάτε για τη Γερμανία και την Αυστρία στη Γάζα!

Αυτό ήταν το μήνυμα που είπαν οι ηγέτες των δύο ευρωπαϊκών χωρών στον επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ κατά τη διάρκεια μιας έντονης ανταλλαγής απόψεων για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Αυστριακός ομόλογός του Καρλ Νεχάμερ αντιμετώπισαν τον Josep Borrell για την πολύμηνη ειλικρινή κριτική του στο Ισραήλ καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα αυξανόταν, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την ανταλλαγή.

Ακόμα κι έτσι, στην ίδια σύνοδο κορυφής, η ομάδα ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα σε μια σπάνια επίδειξη ομοφωνίας μεταξύ των 27 αρχηγών κυβερνήσεων της ΕΕ.

Και οι δύο αξιωματούχοι, και άλλοι που αναφέρονται στην ιστορία, έλαβαν την ανωνυμία για να μιλήσουν ειλικρινά για μια ιδιωτική συνομιλία.

Μια επίπληξη από τους ηγέτες του κορυφαίου διπλωμάτη του μπλοκ είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη, καθώς ο ρόλος του Μπορέλ είναι να εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν πρόκειται για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι η διατύπωση ήταν «αμβλύ» και έλαβε χώρα ενώπιον άλλων Ευρωπαίων ηγετών. Αυτό που το έκανε πιο άβολο είναι ότι ο Scholz και ο Borrell προέρχονται από την ίδια σοσιαλιστική οικογένεια.

Ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ αρνήθηκε να σχολιάσει «εικασίες σχετικά με τις συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ο αξιωματούχος της ΕΕ πρόσθεσε: «Ο Μπορέλ πάντα καταδίκαζε τις επιθέσεις της Χαμάς, ζητούσε την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, για μια ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, για ανθρωπιστική παροχή και για μια λύση δύο κρατών. γραμμή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συμφώνησαν ομόφωνα οι ηγέτες τον Μάρτιο».

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα ξανασυνεδριάσουν για άλλη μια συνάντηση την Τετάρτη και την Πέμπτη για να συζητήσουν την εξωτερική πολιτική του μπλοκ, ημέρες μετά την πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ με 300 πυραύλους και drones.

Ένας Γερμανός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει. Ένας Αυστριακός εκπρόσωπος δεν απάντησε πριν από τη στιγμή της δημοσίευσης.

Δύο άλλοι διπλωμάτες της ΕΕ είπαν στο POLITICO ότι οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Μπορέλ επιδεινώθηκαν μετά από μια καταστροφική συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα το 2021, όταν ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δεν αντέδρασε στις αμφιβολίες του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι ο ηγέτης της Ρώσου αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με στρατιωτικό βαθμό. νευρικός παράγοντας.

Η επιχείρηση του Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 33.000 Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές στη Γάζα και διεθνείς παρατηρητές, μετά την επίθεση στο Ισραήλ από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι.

Αυτή την εβδομάδα, η Γερμανία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ από τη Νικαράγουα ότι υποστηρίζει τη γενοκτονία στη Γάζα πουλώντας όπλα στο Ισραήλ. Η Γερμανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων του Ισραήλ, εγκρίνοντας το 2023 326,5 εκατομμύρια ευρώ σε όπλα.

Η Γερμανία δεν έχει άρει την απαγόρευσή της στη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), αφού το Ισραήλ κατηγόρησε την υπηρεσία, χωρίς να παράσχει στοιχεία, ότι βοηθά τους μαχητές της Χαμάς. Ο ισχυρισμός απορρίφθηκε τον Μάρτιο από τον κορυφαίο αξιωματούχο ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, Janez Lenarčič, καθώς οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν παράσχει κανένα στοιχείο.

Από την έναρξη του πολέμου, η Αυστρία έχει υιοθετήσει μια πιο φιλο-ισραηλινή στάση στις συνομιλίες λήψης αποφάσεων της ΕΕ σε σύγκριση με τη Γερμανία, για παράδειγμα, για τις κυρώσεις κατά των Ισραηλινών εποίκων.

Για μήνες μετά την επίθεση του Οκτωβρίου, οι 27 ηγέτες της ΕΕ ήταν διχασμένοι σχετικά με τον πόλεμο. Η Αυστρία και η Γερμανία, μαζί με την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία, ήταν μερικές από τις πιο φιλο-ισραηλινές φωνές. Ενώ η Ισπανία – από την οποία προέρχεται ο Borrell – η Ιρλανδία και το Βέλγιο ήταν πιο επικριτικά για το Ισραήλ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συζήτησης. Η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών τον Μάρτιο ήταν η πρώτη φορά που η ΕΕ συμφώνησε να ζητήσει κατάπαυση του πυρός εν μέσω αυξανόμενων προειδοποιήσεων για μια εκτυλισσόμενη ανθρωπιστική τραγωδία και πείνα στη Γάζα από οργανώσεις βοήθειας.

Πηγή:politico.eu

(BARBARA MOENS, JACOPO BARIGAZZI)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments