Διεθνή

Πώς μια δεύτερη προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να διαλύσει την Ευρώπη

Πώς μια δεύτερη προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να διαλύσει την Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Η επιστροφή του πρώην προέδρου θα εδραιώσει μια στροφή στις ΗΠΑ ως γεγονός που δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί.

είναι η στιγμή που οι περισσότεροι ηγέτες της Ευρώπης ήλπιζαν ότι δεν θα έβλεπαν ποτέ. Η ημερομηνία είναι η 7η Νοεμβρίου 2024, δύο ημέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ ξεπέρασε τον Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και ήδη ο μελλοντικός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα αναγκάσει την Ουκρανία να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία και να παραχωρήσει εδάφη στο Κρεμλίνο έχει διεκδικήσει ως δικό της.

Συγκεντρωμένοι στη Βουδαπέστη για μια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, οι ηγέτες της ηπείρου κοιτάζουν τον μαγευτικό ποταμό Δούναβη με ένα μόνο πράγμα στο μυαλό τους: Πώς πρέπει να αντιδράσουν;

Μπορούν να διπλασιαστούν μπροστά στην αντίθεση του Τραμπ και τελικά να δώσουν στο Κίεβο ό,τι χρειάζεται, καθώς μια ομάδα ηγετών συγκεντρώνεται γύρω από τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν; Πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και να χαιρετίσουν την πρωτοβουλία του Τραμπ να τερματίσει τη σύγκρουση; Δεν θα ήταν καλύτερο να συνεργαστούμε με την Ουάσιγκτον και να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση της συμφωνίας, όπως λένε συνέχεια η γερμανική και η ιταλική αντιπροσωπεία; Και το πιο σημαντικό, πώς μπορούν οι ηγέτες της ηπείρου να εμποδίσουν την απότομη στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ να διαλύσει τις χώρες τους;

Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο δεν είναι σίγουρο, αλλά η πιθανότητα αναγκάζει τους ηγέτες της Ευρώπης να συλλογιστούν τέτοια σενάρια και να αντιμετωπίσουν τα ερωτήματα που συνεπάγονται. Και καθώς ο εκλογικός κύκλος των ΗΠΑ στρέφεται σε υψηλότερο ρυθμό, οι αξιωματούχοι σε όλη την ήπειρο γίνονται όλο και πιο ειλικρινείς σχετικά με τις επιπτώσεις μιας δεύτερης προεδρίας Τραμπ.

Η επιστροφή του πρώην αστέρα του ριάλιτι στην εξουσία δεν θα ήταν μόνο η μεγαλύτερη δοκιμασία στις διατλαντικές σχέσεις στη μεταπολεμική ιστορία. θα μπορούσε να αποτελέσει υπαρξιακό κίνδυνο για την ευρωπαϊκή ενότητα, καθώς οι εντάσεις σχετικά με τον τρόπο συνεργασίας με την πιο ισχυρή χώρα του κόσμου διασπούν την ήπειρο σε θέματα που κυμαίνονται από την εμπορική πολιτική έως την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού εδάφους.

«Οι άνθρωποι στις Βρυξέλλες προετοιμάζονται ήδη για αυτό που θα μπορούσε να συμβεί», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, ο οποίος όπως και άλλοι σε αυτήν την ιστορία, έλαβε την ανωνυμία για να συζητήσει το αποτέλεσμα εκλογών σε μια χώρα εκτός ΕΕ.

Η Ευρώπη επέζησε φυσικά από την πρώτη προεδρία Τραμπ, αλλά υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, καθώς δύο κοντινοί πόλεμοι και μια συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση ασκούν πίεση στην ήπειρο. Έχοντας επιστρέψει στην εξουσία μετά από δύο παραπομπές και μια σειρά από αστικές και ποινικές διώξεις, ο Τραμπ είναι απίθανο να αισθανθεί την ανάγκη να μετριάσει τις παρορμήσεις του ή να περικυκλωθεί από αξιωματούχους που ζητούν μετριοπάθεια.

Είναι κρίσιμο, ενώ ήταν δυνατό να απορριφθεί η πρώτη θητεία του Τραμπ ως παρέκκλιση – μια γεωπολιτική σύγκρουση που θα μπορούσε να ξεπεραστεί – η επιστροφή του θα παγίωνε τη στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική ως γεγονός που δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί.

Αυτό θα απαιτούσε από την Ευρώπη —και ειδικότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση— να κάνει κάτι για το οποίο ιστορικά αποδείχτηκε ανεπαρκώς εξοπλισμένο: να αποφασίσει για μια κοινή απάντηση και να επιμείνει σε αυτήν. Η αποτυχία συμφωνίας θα μπορούσε να αρχίσει να διαλύει το μπλοκ.

«Δεν υπάρχει αυτόματος κανόνας ότι μια κρίση θα οδηγήσει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», δήλωσε ο Nicolai von Ondarza, ειδικός στην πολιτική της ΕΕ στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών και Υποθέσεων Ασφάλειας, μια δεξαμενή σκέψης εξωτερικής πολιτικής που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση. «Υπάρχουν σημαντικά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν για να μετατραπεί μια δεύτερη προεδρία Τραμπ σε μια στιγμή ευρωπαϊκής ενότητας».

Οι προθέσεις του Τραμπ προς το ΝΑΤΟ

Το σχέδιο του Τραμπ για την Ουκρανία λαμβάνει ήδη σάρκα και οστά, είπαν δύο άτομα που γνωρίζουν τη σκέψη του πρώην προέδρου. Θα ωθήσει τον Ζελένσκι να παραχωρήσει την Κριμαία και τμήματα του Ντονμπάς για να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο, ένα σχέδιο που ανέφερε για πρώτη φορά η Washington Post.

Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι ποιες είναι οι προθέσεις του προς το ΝΑΤΟ, τη συμμαχία που εγγυάται την ευρωπαϊκή ασφάλεια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι δύο άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με τη σκέψη του Τραμπ είπαν ότι έχει βάλει στόχο να μειώσει την εμπλοκή της Αμερικής, ίσως αρνούμενος να παραστεί σε συνόδους κορυφής ή ζητώντας από τον αμερικανικό στρατό να συμμετάσχει σε κοινές ασκήσεις.

Οι ανησυχίες για το τι θα μπορούσε να κάνει ο Τραμπ ώθησαν το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγγράψει σε νόμο την απαίτηση να εγκρίνουν οι νομοθέτες οποιαδήποτε επίσημη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμμαχία. Αλλά αυτό θα αποδειχθεί ψυχρή άνεση στους Ευρωπαίους που εξαρτώνται από τον Τραμπ να τηρήσει πραγματικά τις δεσμεύσεις της Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της συμμαχίας.

«Το γεγονός ότι το Κογκρέσο ένιωσε την ανάγκη να το κάνει και ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν πρόθυμος να το υπογράψει, σας λέει ότι υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες στην Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Μπραντ Μπάουμαν του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον. «Και σας λέει ότι το συνταγματικό πλαίσιο είναι ασαφές όταν πρόκειται να το κάνει».

Ο Τραμπ δεν θα χρειαζόταν να αποχωρήσει από τη συμμαχία για να την τερματίσει αποτελεσματικά. Τον Φεβρουάριο, έθεσε υπό αμφισβήτηση την προσχώρηση της Ουάσιγκτον στη διάταξη αμοιβαίας άμυνας του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, η οποία απαιτεί από τους συμμάχους να συσπειρωθούν για υποστήριξη σε περίπτωση επίθεσης σε ένα από τα μέλη της, δηλώνοντας ότι θα «ενθάρρυνε» τη Ρωσία να επιτεθεί στο NATO χόβολα που δεν ξόδευαν αρκετά στην άμυνα.

Σε κάθε περίπτωση, το Άρθρο 5 δεν απαιτεί στρατιωτική υποστήριξη, απαιτώντας μόνο από ένα μέλος του ΝΑΤΟ «να λάβει τις ενέργειες που κρίνει αναγκαίες για να βοηθήσει τον Σύμμαχο που επιτέθηκε». Ο Τραμπ μπορεί απλώς «να θεωρήσει απαραίτητο να εκφράσει ανησυχίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και αυτό είναι», είπε ο Μπάουμαν, «ή να εκδώσει μια δήλωση ή να πει: Γεια σου Πούτιν, αυτό δεν είναι καλό. Θα πρέπει να το καταργήσετε.”

Το ότι η ΕΕ θα δυσκολευόταν να σφυρηλατήσει μια κοινή απάντηση σε μια προεδρία Τραμπ είναι προφανές από την αντίδρασή της στην πλήρη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πίεζαν προς τα δυτικά, οι πολιτικοί της ΕΕ παρατάχθηκαν για να απαιτήσουν μια επείγουσα επανεξέταση της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Καθώς η Γερμανία – ο αδρανής στρατιωτικός γίγαντας του μπλοκ – κήρυξε μια νέα εποχή στην αμυντική πολιτική, ηγέτες από όλη την ΕΕ ορκίστηκαν να ενισχύσουν τους στρατούς τους και να ενισχύσουν τη συνεργασία.

Ενώ το μπλοκ έχει σημειώσει κάποια πρόοδο, συμφωνώντας να συγκεντρώσει μετρητά για να αγοράσει όπλα για την Ουκρανία και να ενισχύσει την κατασκευή όπλων, στην πραγματικότητα η υλοποίηση αυτών των πολιτικών ήταν αργή λόγω αποτυχίας πληρωμής, διαφωνιών για το πώς να μαζευτούν τα χρήματα και διαφωνιών για το πού να ξόδεψε το.

Ένα κοινό σχέδιο δανεισμού για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, με την υποστήριξη της Εσθονίας και της Γαλλίας, έχει πυροδοτήσει σφοδρή αντίθεση σε άλλες πρωτεύουσες, ειδικά στο Βερολίνο. Ενώ η πολιτική δυναμική για ένα τέτοιο σχέδιο αυξάνεται, η αντιπολίτευση της Γερμανίας οδηγεί τώρα το μπλοκ να σκεφτεί άλλες εναλλακτικές λύσεις.

«Υπάρχει συναίνεση ότι χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. «Τώρα η συζήτηση είναι: Πώς θα βρούμε τα χρήματα;»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments