«Θύμα» ψυχρού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας το Tik Tok
Πηγή Φωτογραφίας: A smartphone with a displayed TikTok logo is placed on a computer motherboard in this illustration taken February 23, 2023. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
Μέσα στο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, το Ισραήλ και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, η Γερουσία ψήφισε και υπέρ της μελλοντικής απαγόρευσης του TikTok στις ΗΠΑ, αν δεν κόψει τους δεσμούς του με τη μητρική του, κινεζική εταιρεία, ByteDance. Η σχετική διάταξη προστέθηκε για να ικανοποιήσει κυρίως τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά και πολλούς Δημοκρατικούς και πηγάζει από τις ανησυχίες ότι η Κίνα ενδέχεται να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των Αμερικανών που χρησιμοποιούν το TikTok ή να τους παρακολουθεί. «Επί χρόνια επιτρέψαμε στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα να ελέγχει μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές στις ΗΠΑ και αυτό ήταν επικίνδυνα κοντόφθαλμο», δήλωσε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο πλέον υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικανός που συμμετέχει στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας. «Η νέα νομοθεσία θα απαιτεί από την κινεζική ιδιοκτήτρια (του TikTok) να πουλήσει την εφαρμογή. Είναι μια καλή κίνηση για την Αμερική», εκτίμησε.
Το TikTok, το οποίο τονίζει ότι δεν έχει μοιραστεί και δεν σκοπεύει να μοιραστεί δεδομένα των αμερικανών χρηστών του με την κινεζική κυβέρνηση, καταγγέλλει ότι το νομοσχέδιο αυτό ισοδυναμεί με απαγόρευση, κάτι που παραβιάζει την ελευθερία έκφρασης των χρηστών του. Η εταιρεία δεν έχει σχολιάσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Γερουσίας, αλλά το Σαββατοκύριακο, μετά την αντίστοιχη ψηφοφορία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε στους εργαζόμενούς της ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια για να εμποδίσει την εφαρμογή της νομοθεσίας. «Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε, καθώς το νομοσχέδιο αυτό παραβιάζει ξεκάθαρα τα δικαιώματα βάσει της Πρώτης Τροπολογίας των 170 εκατ. Αμερικανών χρηστών του TikTok (…) Αυτή είναι η αρχή και όχι το τέλος αυτής της μακράς διαδικασίας», επεσήμανε η εταιρεία στους εργαζόμενούς της με μήνυμα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο είδε το Reuters. Η Γερουσία ψήφισε 79 προς 18 υπέρ του μέτρου, το οποίο περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο που προέβλεπε την παροχή βοήθειας ύψους 95 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ, την Ουκρανία και την Ταϊβάν. Το 2020 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προσπάθησε να μπλοκάρει το TikTok στη χώρα, αλλά εμποδίστηκε από τη Δικαιοσύνη. Το νέο νομοσχέδιο έχει ισχυρότερη νομική βάση, σύμφωνα με ειδικούς, ενώ προσφέρει στον Λευκό Οίκο νέα εργαλεία για να απαγορεύσει ή να αναγκάσει σε πώληση άλλες ξένης ιδιοκτησίας εφαρμογές που θεωρεί ότι απειλούν την εθνική ασφάλεια της χώρας. Αν τεθεί σε ισχύ, το νομοσχέδιο θα αναγκάσει την ByteDance να πουλήσει το TikTok μέσα σε διάστημα 12 μηνών. Σε διαφορετική περίπτωση, η εφαρμογή θα αποκλειστεί από τα διαδικτυακά καταστήματα της Apple και της Google στο αμερικανικό έδαφος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας