Policy Briefs

Φον ντερ Λάιεν: Η οικονομία της Ε.Ε. είναι δυνατότερη από ό,τι πριν πέντε χρόνια

Φον ντερ Λάιεν: Η οικονομία της Ε.Ε. είναι δυνατότερη από ό,τι πριν πέντε χρόνια

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

«Η κρίση της υγείας του Covid-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και η ενεργειακή κρίση, θα μπορούσαν να έχουν εκφυλιστεί σε μια δραματική οικονομική και κοινωνική κρίση. Αλλά αυτό δεν ήταν έτσι», ανακοίνωσε στους ευρωβουλευτές η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παρά μια σειρά “ιστορικών κρίσεων” , η οικονομία της ΕΕ είναι “πιο δυνατή από ό,τι πριν από πέντε χρόνια” , δήλωσε στους ευρωβουλευτές την Τρίτη (23 Απριλίου), η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαφημίζοντας τις επιτυχίες της καθώς επιδιώκει άλλη μια πενταετή θητεία.

Στην τελευταία της ομιλία στο σημερινό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, η κ. von der Leyen παρουσίασε επίσης το πρόγραμμά της για τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Η κρίση της υγείας του Covid-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και η ενεργειακή κρίση, θα μπορούσαν να έχουν εκφυλιστεί σε μια δραματική οικονομική και κοινωνική κρίση. Αλλά αυτό δεν ήταν έτσι », ανακοίνωσε στους ευρωβουλευτές.

Με «πάνω από 75%» , το ποσοστό απασχόλησης δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλό, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, ενώ η ανεργία «βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο, κάτω από 6%» και ότι ο πληθωρισμός κινείται «πιο κοντά στο δικό μας Στόχος 2%  », πρόσθεσε.

Πολιτικές όπως το Ευρωπαϊκό Μέσο Προσωρινής Υποστήριξης για Μετριασμό των Κινδύνων Ανεργίας σε Έκτακτη Ανάγκη (SURE), το κοινό πρόγραμμα δανεισμού NextGenerationEU, καθώς και το πρόγραμμα REPowerEU για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βοήθησαν την Ένωση να ενισχύσει την οικονομική και κοινωνική της ανθεκτικότητα. υποστήριξε εκείνη.

«Έχουμε περάσει δύσκολες στιγμές. Αλλά από πολλές απόψεις, έχουμε βγει πιο δυνατοί από ό,τι πριν από πέντε χρόνια », είπε η φον ντερ Λάιεν.

Για τα επόμενα πέντε χρόνια, η Ursula von der Leyen επέμεινε στην ανάγκη ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων στην ΕΕ, εκτιμώντας ότι η Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU) θα μπορούσε να παράγει 470 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως εάν ενισχυθεί.

“Αυτή είναι η πρόσθετη ιδιωτική επένδυση που θα μπορούσαμε να κινητοποιήσουμε κάθε χρόνο εάν φέρναμε το UMC σε καρποφορία “, ανακοίνωσε.

Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει τα τρία τέταρτα αυτού που προηγουμένως υπολόγιζε ότι χρειαζόταν κάθε χρόνο για τη χρηματοδότηση της συνδυασμένης πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, ή 620 δισεκατομμύρια ευρώ — και τη συνολική χρηματοδότηση που απαιτείται μόνο για την πράσινη μετάβαση με βάση τους υπολογισμούς του 2020 .

Όσον αφορά την πρόοδο που σημειώθηκε στο CMU, η κ. von der Leyen χαιρέτισε το τελευταίο έκτακτο συμβούλιο για την ανταγωνιστικότητα, το οποίο σηματοδότησε «ένα σημείο καμπής» .

«Έχουμε πλέον σαφή εντολή να προχωρήσουμε σε τρία ζωτικά ζητήματα », πρόσθεσε, αναφερόμενη στην εναρμόνιση των κανόνων αφερεγγυότητας, τη δημιουργία διασυνοριακών προϊόντων αποταμίευσης λιανικής και την ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την Παρασκευή (19 Απριλίου), οι ηγέτες της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τη συγκέντρωση της εποπτείας εντός της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), αλλά ζήτησαν από την Επιτροπή να αξιολογήσει τη δυνατότητα μετάβασης σε έναν ενιαίο εποπτικό μηχανισμό.

«Η Επιτροπή έχει αναλάβει να ενισχύσει την εποπτεία βασικών παραγόντων της αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο δρόμος προς τα εμπρός είναι επομένως σαφής », ανακοίνωσε η κ. von der Leyen.

«Αν θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε τη νέα βιομηχανική επανάσταση της εποχής μας, πρέπει να κινητοποιήσουμε το ιδιωτικό κεφάλαιο της Ευρώπης. Τώρα είναι η ώρα να περάσουμε από την πολιτική βούληση στη δράση. »

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments