Πολιτική

Προσπάθειες για νηνεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Προσπάθειες για νηνεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Πηγή Φωτογραφίας: [365632] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΑΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Προσπάθειες για χαμηλούς τόνους ενόψει και της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Σε συνέχεια των απαράδεκτων και ανυπόστατων αντιδράσεων της Τουρκίας για το θέμα των θαλασσίων πάρκων τις προηγούμενες μέρες, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας καταβλήθηκε προσπάθεια από τους ηγέτες Ελλάδας – Τουρκίας, και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, από τις Βρυξέλλες, αλλά και από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή, ώστε να διατηρηθεί το κλίμα και να φτάσουμε χωρίς σοβαρές αναταράξεις μέχρι την 13η Μαΐου που θα γίνει η συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Χωρίς κανείς να παραγνωρίζει ή να αφήνει αναπάντητες τις αντιδράσεις, τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας.

Μια θετική ατζέντα βρίσκεται πάντα ψηλά στις προτεραιότητες των ηγετών και των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το “καλό” σενάριο, ο ελληνικός στόλος θα είναι διασκορπισμένος στους όρμους του Αιγαίου, όπου θα καραδοκεί. Η αεράμυνα θα μειώσει την αποτελεσματικότητα των τουρκικών ΜΕΑ με τα ρωσικά S-300 και τ’ αμερικανικά Patriot. Ύστερα η ελληνική αεροπορία μαζί με τα υποβρύχια, θ’ αναλάβουν δράση για να εκδιώξουν τον τουρκικό στόλο από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδος που είναι κι ευρωπαϊκά!

Μεγάλη σημασία έχει τι θα πράξουν οι σύμμαχοι μας. Οι Αγγλοσάξονες θα επωφεληθούν της ευκαιρίας να μαζέψουν κάπως τον απρόβλεπτο Ερντογάν χωρίς να αποσταθεροποιήσουν την Τουρκία. Οι Γάλλοι θα προστατεύσουν την Κύπρο που θα πιεστεί. Θα ήταν μία ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. Το αποτέλεσμα της ελληνοτουρκικής αναμετρήσεως “στο πεδίο” θα φανεί μέσα σε ένα ή δύο εικοσιτετράωρα – ποίος έχει “το πάνω χέρι” και μετά …ούτε γάτος ούτε ζημιά.

Ωστόσο, και επί του πραγματικού πεδίου, είναι σαφές πως η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον, οπότε ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει διαψεύσει το δημοσίευμα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αν κρίνουμε από τις επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, πρόκειται για προπαρασκευαστικές ενέργειες και όχι για ακύρωση της επίσκεψης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments