Κόσμος

Ε.Ε. σε Κίνα: Ανοίξτε τις δημόσιες αγορές ή θα κλείσουμε τις δικές μας

Ε.Ε. σε Κίνα: Ανοίξτε τις δημόσιες αγορές ή θα κλείσουμε τις δικές μας

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο χορηγεί δημόσιες συμβάσεις για ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Οι Βρυξέλλες έχουν ένα μήνυμα προς το Πεκίνο: Ανοίξτε τις δημόσιες αγορές σας σε ευρωπαϊκές εταιρείες ή απλώς θα κλείσουμε τις δικές μας.

Αυτό το μήνυμα μεταδόθηκε έντονα και ξεκάθαρα την Τετάρτη, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μια έρευνα για τις δημόσιες προμήθειες ιατροτεχνολογικών προϊόντων από την Κίνα, επιβεβαιώνοντας μια προηγούμενη αναφορά του POLITICO.

Η έρευνα είναι η πρώτη που ανοίγει στο πλαίσιο ενός ολοκαίνουργιου εμπορικού εργαλείου της ΕΕ, το Διεθνές Μέσο Προμηθειών (IPI) και θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο χορηγούνται οι δημόσιες συμβάσεις στην αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων της Κίνας — ιδίως εάν είναι ανοιχτές σε ευρωπαίους εξαγωγείς.

Η κίνηση είναι πιθανό να επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη γεμάτη σχέση μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου. Οι εμπορικές εντάσεις αυξήθηκαν αφότου η Επιτροπή άνοιξε μια υψηλού προφίλ έρευνα για κρατικές επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα κατασκευασμένα στην Κίνα τον Οκτώβριο, με την Κίνα να ανταποκρίνεται ξεκινώντας έρευνα αντιντάμπινγκ στις εξαγωγές ευρωπαϊκού μπράντι.

Ακριβώς όπως η έρευνα ηλεκτρικών οχημάτων που ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen τον Σεπτέμβριο, η έρευνα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Επιτροπής — και όχι ως απάντηση σε επίσημη καταγγελία από τη βιομηχανία.

Αυτό καθιστά την έρευνα πολιτική επιλογή από την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ και κινδυνεύει με αντίποινα από το Πεκίνο.

Σε σύγκριση με μια έρευνα κατά των επιδοτήσεων, μια έρευνα IPI απαιτεί από την ΕΕ να διαβουλεύεται με τη χώρα-στόχο. Το κατά πόσον μια τέτοια συνεργατική διερεύνηση του ανοίγματος της αγοράς είναι λιγότερο γεμάτη διπλωματικά από τη χρήση παραδοσιακών εργαλείων εμπορικής άμυνας μένει να φανεί.

Εάν η έρευνα για τις προμήθειες διαπιστώσει ότι το Πεκίνο διατηρεί την αγορά του πολύ κλειστή, η Επιτροπή θα μπορούσε να δημιουργήσει εμπόδια στις κινεζικές εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων στους δικούς της διαγωνισμούς για τις δημόσιες προμήθειες.

Μια πιο ήπια επιλογή θα ήταν να τιμωρηθούν οι κινεζικές εταιρείες που ανταγωνίζονται σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς για να αντισταθμίσουν την έλλειψη αμοιβαίας πρόσβασης στην αγορά.

«Ως [ευρωπαϊκό] νοσοκομείο, συχνά υποχρεούστε από το νόμο να επιλέξετε τη φθηνότερη προσφορά σε μια διαδικασία διαγωνισμού», δήλωσε στο POLITICO ο ειδικός σε θέματα δημοσίου δικαίου Valentijn De Boe, συνεργάτης της Loyens & Loeff. Εάν η έρευνα διαπιστώσει ότι η Κίνα είναι πολύ κλειστή, «οι εταιρείες από αυτή τη χώρα θα μπορούσαν να δουν τη βαθμολογία τους σε μια προσφορά μειωμένη, για παράδειγμα, κατά 20 τοις εκατό», πρόσθεσε, μειώνοντας το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.

Η ΕΕ προετοιμάζει την έρευνα για τις προμήθειες εδώ και μήνες — με την επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δίνει το τελευταίο πράσινο φως αυτή την εβδομάδα.

Πολιτικές αγοράς-Κίνας Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν εκφράσει τη λύπη τους για την κλειστή αγορά ιατρικών συσκευών της Κίνας.

Σε μια έκθεση του 2023, το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα προειδοποίησε ότι «οι ευρωπαϊκές εταιρείες βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση από τις αδιαφανείς διαδικασίες έγκρισης και την κεντρική οδηγία για τις προμήθειες βάσει όγκου της Κίνας, καθώς και τη συνεχιζόμενη παροχή άμεσης οικονομικής στήριξης από την κυβέρνηση».

Η Miriam D’Ambrosio, εκπρόσωπος της εμπορικής ένωσης MedTech Europe, δήλωσε ότι ενώ ο οργανισμός δεν είχε υποβάλει καταγγελία στην Επιτροπή για να ξεκινήσει η έρευνα IPI, ο κλάδος αντιμετωπίζει ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Η αγορά προμηθειών στην Κίνα ήταν προκλητική, ειδικά εν όψει της εφαρμογής των κεντρικών πολιτικών κρατικών προμηθειών της Κίνας και των πολιτικών Buy-China, οι οποίες επηρέασαν την κινεζική αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων».

Σε έναν υπαινιγμό ότι η Επιτροπή έλαβε σοβαρά υπόψη αυτές τις ανησυχίες, ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε τον Σεπτέμβριο ότι «χρειάζεται περαιτέρω δουλειά» για να «βελτιωθεί η πρόσβαση στις δημόσιες προμήθειες για ευρωπαϊκά ιατροτεχνολογικά προϊόντα».

Στην ανακοίνωση για την έναρξη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην Επίσημη Εφημερίδα, το πρώτο επίσημο βήμα της έρευνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι οι πρακτικές της Κίνας έχουν ως αποτέλεσμα «σοβαρή και επαναλαμβανόμενη παραβίαση της πρόσβασης των οικονομικών φορέων, αγαθών και υπηρεσιών της Ένωσης στις δημόσιες συμβάσεις της ΛΔΚ αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων».

Στο πλαίσιο του IPI, η Επιτροπή έχει στη διάθεσή της εννέα μήνες για να διαπιστώσει εάν η τρίτη χώρα —στην προκειμένη περίπτωση η Κίνα— έχει χρησιμοποιήσει «μέτρα ή πρακτικές κατά των οικονομικών φορέων της Ένωσης». Η έρευνα μπορεί να παραταθεί κατά πέντε μήνες, ενώ παράλληλα γίνονται διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της τρίτης χώρας.

Η Επιτροπή στοχεύει να κερδίσει τη δέσμευση της τρίτης χώρας να ανοίξει την αγορά της ή να τερματίσει μια συγκεκριμένη πολιτική. Εάν αυτό συμβεί εντός των 14 μηνών, το Berlaymont σταματά την έρευνά του.

Πηγή:politico.eu

(KOEN VERHELST, CAMILLE GIJS)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments