Διεθνή

Η άνοδος της Ακροδεξιάς κρατά ξάγρυπνους τους ευρωβουλευτές

Η άνοδος της Ακροδεξιάς κρατά ξάγρυπνους τους ευρωβουλευτές

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

...εκτός αν είναι ακροδεξιοί!

Η εξαγορά της ακροδεξιάς είναι η μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα του POLITICO σε κοινοτικούς νομοθέτες.

Μέλη του απερχόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση ανέφεραν τη στροφή της Ευρώπης προς τα δεξιά και την άνοδο του λαϊκισμού ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ήπειρος.

Η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας κατέλαβαν επίσης υψηλή θέση, επισκιάζοντας παραδοσιακά ζητήματα όπως η μετανάστευση και η κατάσταση της οικονομίας.

Αλλά δεν έχουν όλοι τους ίδιους φόβους.

Ενώ οι σοσιαλδημοκράτες νομοθέτες τόνισαν τον δεξιό λαϊκισμό, την κλιματική κρίση και την κοινωνική ανισότητα στις απαντήσεις τους, οι ευρωβουλευτές από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ασφάλεια του μπλοκ ως κύρια ανησυχία τους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία απουσιάζει ιδιαίτερα στις απαντήσεις των δεξιών ευρωβουλευτών από την Ταυτότητα και τη Δημοκρατία (ID) και τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).

Αντίθετα, εστίασαν στους κινδύνους της μετανάστευσης και στη διάβρωση της εθνικής κυριαρχίας, καθώς και στις παγίδες μιας βιαστικής εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας.

Μια μικρή φωνητική μειοψηφία, στην οποία κυριαρχούν το ECR και οι Πράσινοι, αλλά μετρούν ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα στις τάξεις της, αντιτίθεται ανοιχτά στη φον ντερ Λάιεν. Το στρατόπεδο κατά του VDL έρχεται τέταρτο στην κατάταξη, μετά τον κορυφαίο υποψήφιο των Σοσιαλιστών Nicolas Schmit.

Ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων άφησε τις ελπίδες του στη διαδικασία Spitzenkandidat, σύμφωνα με την οποία ο κύριος υποψήφιος που προτάθηκε από το νικητήριο κόμμα γίνεται πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το σύστημα, το οποίο εισήχθη για πρώτη φορά το 2014, απέτυχε παταγωδώς το 2019 όταν ο Manfred Weber, ο Spitzenkandidat του ΕΛΚ, παραδόθηκε ανεπιφύλακτα για τη συναυλία της Επιτροπής υπέρ της von der Leyen, πρώην υπουργού Άμυνας της Γερμανίας που δεν είχε καν θέσει υποψηφιότητα στο εκλογή.

Ωστόσο, ορισμένοι νομοθέτες φαίνεται να πιστεύουν (ή ελπίζουν) ότι μπορεί να αναβιώσει και ότι οι πολίτες θα μπορέσουν επιτέλους να έχουν λόγο για τη σύνθεση της επόμενης εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ.

Μην ξεχνάτε ότι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται τόσο πολύ για αυτό.

Πηγή:politico

(Giovanna Coi)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments