Διεθνή

Η Βρετανία παροτρύνει τον Τραμπ να επενδύσει στο ΝΑΤΟ

Η Βρετανία παροτρύνει τον Τραμπ να επενδύσει στο ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες.

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον για να δει τον Ντόναλντ Τραμπ στο θέρετρό του στη Φλόριντα νωρίτερα αυτό το μήνα ήταν η αρχή μιας ευρύτερης βρετανικής προσπάθειας να κερδίσει την εύνοια του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ.

Η οικεία Αιτονική κλήρωση του Κάμερον είχε αναπτυχθεί από τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ ειδικά για να προσπαθήσει να κερδίσει το αυτί του Τραμπ στα κρίσιμα ζητήματα της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ήταν η μεγάλη ανακοίνωση των αμυντικών δαπανών του Sunak στην Πολωνία την Τρίτη – μια επίδειξη στρατιωτικής δημοσιονομικής ισχύος έναντι της ομαλής διπλωματίας – που η Βρετανία ελπίζει ότι θα είχε κάνει μεγαλύτερη εντύπωση.

Ο Σουνάκ —στην αναμφισβήτητα την πιο συνεπακόλουθη στιγμή του ως πρωθυπουργός— ανακοίνωσε αύξηση 75 δισεκατομμυρίων λιρών στις αμυντικές δαπάνες τα επόμενα έξι χρόνια, καθώς υποσχέθηκε να διατηρήσει τη θέση της Βρετανίας ως τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης.

Ο Τραμπ, σε γενικές γραμμές με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, έχει προτείνει σταθερά ότι θα μπορούσε να απομακρύνει την Αμερική από το ΝΑΤΟ και να αφήσει την Ευρώπη να υπερασπιστεί μόνη την Ουκρανία, εάν οι δυτικοί σύμμαχοι δεν καταφέρουν να τραβήξουν το βάρος τους.

Μιλώντας στη Βαρσοβία, ο Σουνάκ είπε ότι είναι σημαντικό να δείξουν στις ΗΠΑ ότι η Ευρώπη κατανοεί ότι «δεν είναι η στιγμή για εφησυχασμό», σε δηλώσεις που στοχεύουν ξεκάθαρα στον πρώην πρόεδρο.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι η Αμερική θα πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα ή θα φέρει οποιοδήποτε βάρος εάν δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε θυσίες για τη δική μας ασφάλεια», είπε ο Σουνάκ.

Στεκόμενος στο πλευρό του Σουνάκ σε μια ωριαία συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έστειλε το δικό του μήνυμα στον Τραμπ.

«Ένα ισχυρό ΝΑΤΟ είναι καλό για την Ευρώπη, αλλά ένα ισχυρό ΝΑΤΟ είναι καλό και για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

«Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρήσουν το ΝΑΤΟ, και ως εκ τούτου πιστεύω ότι θα παραμείνουν σταθερός και πιστός σύμμαχος».

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Παρίσι και στο Βερολίνο Η πρόκληση της Βρετανίας προς άλλους δυτικοευρωπαίους συμμάχους έχει πλέον απορριφθεί.

Ο Σουνάκ και οι υπουργοί του πιέζουν τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλους να ανταποκριθούν στη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να δαπανήσει το 2,5 τοις εκατό του ΑΕΠ για την άμυνα έως το 2030.

Η Γαλλία έχει ενισχύσει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες από τότε που ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε την εξουσία το 2017 και ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκόρνου ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι η Γαλλία θα επιτύχει τον τρέχοντα στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανήσει 2% του ΑΕΠ για την άμυνα φέτος, νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί.

Από την πλευρά της, η Γερμανία έχει μεταμορφώσει τις αμυντικές της δαπάνες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 και επίσης βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον τρέχοντα στόχο του 2% φέτος για πρώτη φορά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουνάκ στο Βερολίνο την Τετάρτη, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι αποδέχεται ότι η Ευρώπη χρειάζεται συλλογικά να κάνει περισσότερα, παρά το τεράστιο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

«Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μας απαλλάσσει εδώ στην Ευρώπη από το καθήκον να επεκτείνουμε περαιτέρω την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», είπε ο Σολτς. «Όλοι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις ανάλογα με την αντίστοιχη οικονομική τους ισχύ».

Ο Σουνάκ χαιρέτισε τις προσπάθειες του ομολόγου του, αλλά τόνισε ότι όλα τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει να «προσαρμοστούν» σε μια νέα πραγματικότητα.

“Πιστεύω ότι θα κοιτάξουμε πίσω σε αυτή τη στιγμή και θα αναγνωρίσουμε ότι αυτό ήταν ένα σημείο καμπής”, είπε ο Sunak. “Πρέπει να προσαρμοστούμε για το νέο παράδειγμα.”

Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου πιέζουν ήδη κάθε χώρα του ΝΑΤΟ να υιοθετήσει τον στόχο του 2,5% ενόψει της συνόδου κορυφής για την 75η επέτειο της συμμαχίας στην Ουάσιγκτον αυτό το καλοκαίρι.

Ένας γνώστης του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος έλαβε την ανωνυμία του για να μιλήσει ειλικρινά για τις εσωτερικές συζητήσεις, είπε ότι η Βρετανία θα πιέσει όλες οι χώρες να συμφωνήσουν στο «2,5 για 75» ενόψει της συνόδου κορυφής της Ουάσινγκτον, σημειώνοντας ότι ο Τραμπ ήταν «τόσο απρόβλεπτη μέρα -σήμερα» ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να προετοιμαστεί για την πιθανή νίκη του.

Συναλλακτικός Τραμπ Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι ο Τραμπ είναι, πάνω απ’ όλα, ένας συναλλακτικός πολιτικός, έτοιμος να εκβιάσει και να εκφοβίσει φίλους και εχθρούς, αν πιστεύει ότι θα εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία.

Τα παράπονά του – άλλοτε αληθινά και άλλοτε φανταστικά – έρχονται εναντίον χωρών που θεωρεί ότι εξαρτώνται υπερβολικά από την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη ή ότι παίρνουν μια βόλτα με τις αμερικανικές εταιρείες.

Αυτό εμφανίστηκε πλήρως κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του Φεβρουαρίου, όπου ο Τραμπ είπε ότι θα «ενθάρρυνε» τη Ρωσία να επιτεθεί σε συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις δαπανών της συμμαχίας.

«Δεν πληρώνεις τους λογαριασμούς σου, δεν έχεις προστασία. Είναι πολύ απλό», είπε ο Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος προσπάθησε να κατευνάσει τους ευρωπαϊκούς φόβους λίγες εβδομάδες αργότερα, επιμένοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποχωρούσαν από το ΝΑΤΟ εάν εκλεγεί στις 5 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, παραμένει ένας απτός φόβος στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για μια αμερικανική υποχώρηση σε μια περίοδο σοβαρής γεωπολιτικής αστάθειας.

Ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι «προσπαθούμε να δεσμεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Ρεπουμπλικάνους και ανθρώπους γύρω από τον Τραμπ να προσπαθήσουν να κερδίσουν το αυτί του, αλλά ότι «είναι πολύ δύσκολο».

Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύουν ότι η Βρετανία είναι μοναδικά τοποθετημένη μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών για να λυγίσει το αυτί του Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος θεωρεί ότι είναι κάτι σαν Αγγλόφιλος και έχει εκφράσει συχνά τον θαυμασμό του για τη βασιλική οικογένεια.

Η Βρετανία έχει επίσης ένα μακροχρόνιο ιστορικό στην κάλυψη των απαιτήσεων αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ και οι υπουργοί ελπίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ηγηθεί ενός συνασπισμού Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας για να δείξει στις ΗΠΑ ότι η Ευρώπη μπορεί και θα τραβήξει το βάρος της. Η Πολωνία, όπως και πολλές άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ξοδεύει ήδη πολύ πάνω από το στόχο του 2% του ΝΑΤΟ.

Ο Μάλκολμ Τσάλμερς, αναπληρωτής διευθυντής στην αμυντική δεξαμενή σκέψης RUSI με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι «είναι πιθανό, όπως συνέβαινε στην τελευταία κυβέρνηση Τραμπ, να υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες για μια σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι ο τρόπος που εξελίσσεται η αμερικανική συζήτηση είναι ότι όσο περισσότερα κάνουν οι Ευρωπαίοι για τη δική τους άμυνα, τόσο λιγότερα θα αισθάνονται οι Αμερικανοί ότι πρέπει να κάνουν.

«Όλοι οι Αμερικανοί σε όλο το διάδρομο, ιδιαίτερα οι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά και πολλοί Δημοκρατικοί λένε: «Κοιτάξτε, οι Ευρωπαίοι πρέπει να μας βοηθήσουν – ο κύριος αγώνας που θα έχουμε την επόμενη περίοδο είναι με την Κίνα».

Πηγή:politico

(Stefan Boscia)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments