Διεθνή

Η Ινδία κοιτάζει και εκτός Ρωσίας για αμυντικές εισαγωγές

Η Ινδία κοιτάζει και εκτός Ρωσίας για αμυντικές εισαγωγές

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι δυτικές κυρώσεις, οι ανησυχίες της Ινδίας για την ποιότητα του ρωσικού εξοπλισμού και η επιθυμία της να αναπτύξει μια εγχώρια αμυντική βιομηχανία έπαιξαν ρόλο σε αυτή τη στροφή.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποκαλύψει τη μυθική ανδρεία των ρωσικών όπλων ως μύθο και έχει τρομάξει τον κορυφαίο πελάτη του στο εξωτερικό.

Η Ινδία – ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο – μειώνει δραστικά την εξάρτηση από τα ρωσικά όπλα και είναι απίθανο να κάνει νέες αγορές από τη Ρωσία. Διαθέτοντας 100 δισεκατομμύρια δολάρια για μελλοντικές προμήθειες, αυτό τώρα αφήνει ένα πιθανό άνοιγμα για τους δυτικούς κατασκευαστές όπλων.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η Ινδία ξόδεψε 60 δισεκατομμύρια δολάρια για όπλα από τη Ρωσία, αλλά σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, οι εισαγωγές μειώνονται σταθερά, από 76 τοις εκατό το 2009-2013 σε μόλις 36 τοις εκατό στο τα τελευταία πέντε χρόνια – η πρώτη πενταετής περίοδος από τη δεκαετία του 1960 κατά την οποία οι ρωσικές εξαγωγές άμυνας «αποτελούσαν λιγότερο από το ήμισυ των εισαγωγών όπλων της Ινδίας».

Και σύμφωνα με Ινδούς εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας, ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόκειται να επιταχύνει την πτώση.

Κορυφαία στελέχη της Ινδίας στον τομέα της άμυνας που μίλησε η POLITICO σημείωσε ότι ενώ ανταλλακτικά για εξοπλισμό εν χρήσει θα συνεχίσουν να αγοράζονται από τη Μόσχα, η Ρωσία δεν εξετάζεται πλέον για μεγάλες μελλοντικές αγορές. Ο Nandan Unnikrishnan της δεξαμενής σκέψης του Observer Research Foundation απέκλεισε τυχόν «μεγάλες αγορές εισιτηρίων» από τη Ρωσία, ενώ ο Amit Cowshish, πρώην σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας της Ινδίας, είπε ότι η Μόσχα δεν είναι πλέον «σε θέση» να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ινδίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι δυτικές χώρες και εταιρείες που δείχνουν την προθυμία να συμφωνήσουν σε ορισμένες μεταφορές τεχνολογίας και να συμπαραγωγούν με ινδικά ρούχα θα ωφεληθούν.

Η ενασχόληση της Ρωσίας με την Ουκρανία, οι δυτικές κυρώσεις, η ανησυχία της Ινδίας για την ποιότητα του ρωσικού εξοπλισμού, καθώς και η επιθυμία να αναπτύξει μια εγχώρια αμυντική βιομηχανία έπαιξαν ρόλο σε αυτή τη στροφή. Ένα άλλο μεγάλο κίνητρο ήταν η επιθυμία της Ινδίας να παραμείνει στα καλά βιβλία της Αμερικής.

«Η Ινδία δεν επιθυμεί να υπερβεί τις κόκκινες γραμμές που μπορεί να έχει η Δύση – ιδιαίτερα οι ΗΠΑ», παρατήρησε ο Unnikrishnan.

«Η Ρωσία δεν έχει αυταπάτες» σχετικά με την ικανότητά της να εξάγει στην Ινδία, είπε ο Cowshish, καθώς οι εγχώριες αμυντικές ανάγκες της έχουν πλέον πολλαπλασιαστεί. Για παράδειγμα, η Indo-Russian Rifles Private Limited – ένα εργοστάσιο που ιδρύθηκε το 2019 για να παράγει περισσότερα από 600.000 τυφέκια για τις ινδικές ένοπλες δυνάμεις – φέρεται να περιμένει ακόμη την παράδοση των δόσεων των ρωσικών καλάσνικοφ.

Και σύμφωνα με τον Rahul Bedi, έναν ανώτερο αμυντικό δημοσιογράφο στο Νέο Δελχί, αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά αντικείμενα που η Ρωσία δεν κατάφερε να στείλει. «Κανείς δεν μιλά δημόσια για αυτό γιατί είναι τόσο ευαίσθητο», είπε.

«Η Ρωσία έπρεπε να παραδώσει πέντε συστήματα αεράμυνας S-400 — δύο εξακολουθούν να απομένουν και δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος. Στη συνέχεια, θέλαμε να μισθώσουμε ένα ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο και αυτό επρόκειτο να είναι εδώ μέχρι το 2025. Τώρα, μου δίνεται να καταλάβω ότι η μίσθωση θα μπορούσε να είχε ακυρωθεί. Επιπλέον, [υπήρχαν] τέσσερις φρεγάτες – δύο ρωσικές και οι άλλες δύο επρόκειτο να παραχθούν από κοινού στην Γκόα – τίποτα δεν συνέβη ούτε σε αυτό το μέτωπο», είπε ο Bedi. «Είναι τεράστιο χάος».

Φυσικά, μέρος αυτού του εξοπλισμού δεν έχει φτάσει επειδή η Ρωσία είναι απασχολημένη με την κατασκευή όπλων για τα δικά της στρατεύματα και δεν έχει το εύρος ζώνης για εξαγωγή. Ωστόσο, ορισμένα άλλα στοιχεία έχουν κολλήσει επειδή η Ινδία δεν θέλει να παραβιάσει τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Επιπλέον, ακόμη και πριν από τον πόλεμο, η Ινδία είχε διαπιστώσει ότι η ποιότητα ορισμένων ρωσικών εισαγωγών —όπως τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29K— ήταν υποτυπώδης, και η απόδοση του ρωσικού εξοπλισμού στο ουκρανικό πεδίο μάχης ήταν επίσης σοκ.

Σύμφωνα με τον Swasti Rao του Ινστιτούτου Αμυντικών Μελετών και Αναλύσεων Manohar Parrikar, η Ινδία παρακολουθεί με έκπληξη την απόδοση ορισμένων από το ρωσικό κιτ.

«Πώς οι Patriots κατέρριψαν τους πυραύλους Kinzhal που διαφημίζονταν ως ανίκητοι; Πώς γίνεται τα ρωσικά πλοία να γίνονται τόσο εύκολοι στόχοι από μια χώρα που δεν έχει ναυτικό; Τα κατασκοπευτικά της αεροσκάφη όπως τα A-50 και τα μαχητικά αεροσκάφη όπως τα Sukhois έχουν καταρριφθεί τόσο αποτελεσματικά», είπε ο Ράο στο POLITICO.

Η πολεμική αεροπορία της Ινδίας κυριαρχείται εδώ και καιρό από ρωσικά αεροσκάφη, αλλά καθώς η χώρα σχεδιάζει τώρα να ανανεώσει και να προμηθευτεί περισσότερα από 100 νέα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων, δεν εξετάζει καν μια ρωσική προσφορά. Εν τω μεταξύ, οι αμυντικοί δεσμοί με τις ΗΠΑ ενισχύονται – ακόμα κι αν και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να παλεύουν με βαθιά ριζωμένη δυσπιστία.

Για παράδειγμα, όταν ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο πέρυσι, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε μια συμφωνία που επιτρέπει στην General Electric να μεταφέρει τεχνολογία κινητήρων στην Ινδία για να τροφοδοτήσει τη νέα της ροή μαχητικών αεροσκαφών.

Και όμως, δεδομένης της μακροχρόνιας δυσπιστίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Νέου Δελχί, λόγω των αμυντικών πωλήσεων των ΗΠΑ στο παρελθόν στο Πακιστάν και της απροθυμίας τους να μοιραστούν αμυντική τεχνολογία με την Ινδία, η Γαλλία αναδεικνύεται ως το νέο φαβορί της Ινδίας. Το Νέο Δελχί εξακολουθεί να είναι αμφίβολο ότι οι ΗΠΑ θα μοιραστούν ακόμη και την τεχνολογία κινητήρων που υποσχέθηκαν. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ανησυχούν για τον κίνδυνο κρίσιμης τεχνολογίας να καταλήξει στα χέρια της Ρωσίας μέσω της Ινδίας

Η Γαλλία, από την άλλη, θεωρείται πιο πρόθυμος στη συμπαραγωγή και πιο εύκολο στη συνεργασία και δεν μαστίζεται από μια δυσκίνητη νομοθετική διαδικασία για την πώληση όπλων και τη μεταφορά τεχνολογίας. Και με την πρόσφατη αγορά από την Ινδία 26 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, η Γαλλία έχει ήδη γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας στη χώρα.

«Η Γαλλία είναι η νέα Ρωσία, και πολλά περισσότερα από αυτό», είπε ο Ράο. Επιπλέον, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας, η Ινδία σχεδιάζει επίσης να αυξήσει το αμυντικό εμπόριο με το Ισραήλ και τη Νότια Κορέα και εξετάζει γερμανικές και ισπανικές εταιρείες για ένα νέο υποβρύχιο.

Παρ’ όλα αυτά, η Ινδία θα εξακολουθήσει να καλλιεργεί τις σχέσεις της με τη Ρωσία, ακόμη και εν μέσω της μείωσης των εισαγωγών στον τομέα της άμυνας. Οι διαρκώς αυξανόμενες σχέσεις Κίνας και Ρωσίας ανησυχούν την Ινδία και θα θέλει να κρατήσει τη Μόσχα ως φίλη. Και με σχεδόν το 65 τοις εκατό του ινδικού υλικού -συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων, δεξαμενών και μαχητικών αεροσκαφών- που προέρχεται αρχικά από τη Ρωσία, η χώρα δεν μπορεί να απογαλακτιστεί από όλες τις εισαγωγές σε μια νύχτα.

Ωστόσο, από τον σχεδόν μόνος οπλισμό των αμυντικών δυνάμεων της Ινδίας τη δεκαετία του 1960, η Ρωσία έχει πλέον υποβιβαστεί σε έναν από τους πολλούς αμυντικούς εταίρους – μια απροσδόκητη απώλεια για το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας, κυρίως λόγω της εισβολής του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Πηγή:politico.eu

(Anchal Vohra)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments