Η Νορβηγία αυτοπροτείνεται ως ιδανικός πράσινος εταίρος της Ευρώπης
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com
Στην παγκόσμια πολιτική, όπως και στη ζωή, κάποιοι σύντροφοι είναι πιο ελκυστικοί από άλλους.
Στην προσπάθειά της να διαφοροποιηθεί μακριά από την Κίνα στον αγώνα για πράσινες τεχνολογίες και πρώτες ύλες — όλα αυτά διασφαλίζοντας σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό — η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε αποστολή να βρει νέους συμμάχους. Και το τέλειο ταίρι μπορεί κάλλιστα να βρίσκεται ακριβώς στο κατώφλι του.
Τουλάχιστον έτσι το βλέπει το Όσλο.
«Έχουμε αρκετές από τις λύσεις που χρειάζονται η Ευρώπη και η Γερμανία για το μέλλον», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Ενέργειας Terje Aasland στο POLITICO στην Hannover Messe, τη μεγαλύτερη βιομηχανική εμπορική έκθεση στον κόσμο.
«Πρώτα απ’ όλα, έχουμε τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη διασφάλιση του ενεργειακού τομέα στην Ευρώπη για τις επόμενες δεκαετίες», είπε. Η Νορβηγία, πρόσθεσε, έχει επίσης μεγάλες δυνατότητες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα κάτω από τον βυθό της. μπορεί να «συμβάλει στην εκκίνηση της αγοράς υδρογόνου στην Ευρώπη·» και να γίνει «μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμης ενέργειας, ειδικά με υπεράκτια αιολική ενέργεια».
Προβάλλοντας τον εαυτό της ως «Πρωτοπόροι στην Πράσινη Βιομηχανική Μετάβαση», η Νορβηγία συνεργάζεται με τη φετινή έκθεση. Οι προηγούμενοι εταίροι, σε περιόδους λιγότερο συγκρουσιακές, συμπεριέλαβαν την Κίνα το 2012 και τη Ρωσία το 2013.
Ωστόσο, ενώ η Νορβηγία έχει τη δυνατότητα να συνοδεύσει τη μετάβαση του μπλοκ σε πιο πράσινη ενέργεια, το ίδιο το σκανδιναβικό έθνος έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να αφήσει πίσω του την πείνα για τα ορυκτά καύσιμα – εκθέτοντας τους αγώνες της ΕΕ να μειώσει γρήγορα την εξάρτηση από τις εισαγωγές πράσινης τεχνολογίας και ορυκτών από Κίνα.
Ήδη υπερδύναμη υδρογονανθράκων, η σημασία της Νορβηγίας αυξήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε την ΕΕ να αγωνίζεται για νέες προμήθειες για να σπάσει την εξάρτησή της από τη Μόσχα.
Η Νορβηγία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο. Και η ΕΕ είναι μια από τις κύριες εξαγωγικές αγορές ενέργειας της, με το νορβηγικό φυσικό αέριο να καλύπτει περίπου το ένα τέταρτο της ζήτησης.
Πράσινη στροφή Καθώς οι Βρυξέλλες γίνονται σκληρές με τις φθηνές εισαγωγές τεχνολογίας από το Πεκίνο, αλλά αγωνίζονται να κλιμακώσουν τις βιομηχανίες αιολικής, ηλιακής και ηλεκτρικών αυτοκινήτων για να πετύχουν τους κλιματικούς στόχους τους, το Όσλο υποστηρίζει ότι μπορεί να συνεχίσει να είναι βασικός εταίρος — αυτή τη φορά με πράσινο πρόσωπο.
Στρατηγικά, η ιστορία της πολιτικής ουδετερότητας και της δημοκρατικής σταθερότητας καθιστά τη χώρα ένα ασφαλές στοίχημα.
«Δεν μπορείτε να φανταστείτε καλύτερο εταίρο από τη Νορβηγία», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην τελετή έναρξης της έκθεσης.
Αξιοποιώντας τους φυσικούς πόρους, τη βιομηχανική εμπειρία και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της, η Νορβηγία πρωτοπορεί στην εξερεύνηση δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα και επενδύοντας στην παραγωγή μπαταριών, σε έργα υδρογόνου και πράσινης αμμωνίας, καθώς και σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως υπεράκτια αιολικά και ηλιακά πάνελ.
Στην έκθεση του Ανόβερου, το περίπτερο της Νορβηγίας φιλοξενεί την κρατική εταιρεία υδροηλεκτρικής ενέργειας Statkraft – τον μεγαλύτερο παραγωγό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη – μαζί με την εταιρεία δέσμευσης άνθρακα GreenCap και Battery Norway, μια εθνική πλατφόρμα βιομηχανικής συνεργασίας. Ο ενεργειακός γίγαντας Equinor που υποστηρίζεται από το κράτος είναι επίσης παρών.
Η Νορβηγία είναι επίσης πλούσια σε πρώτες ύλες, όπως σπάνιες γαίες, μαγνήσιο, τιτάνιο, βανάδιο και φωσφορικά πετρώματα — ορυκτά που στερούνται από την ΕΕ και τα οποία χρειάζεται επειγόντως για τεχνολογίες πράσινης μετάβασης— και έχει βρει αποθέματα ορυκτών κάτω από τον βυθό των χωρικών της υδάτων.
Τον Ιανουάριο, το κοινοβούλιο της Νορβηγίας υπέγραψε ένα κυβερνητικό σχέδιο για την εξερεύνηση και πιθανή εκμετάλλευση αυτών των ορυκτών.
«Αν δεν έχουμε αρκετά ορυκτά, η πράσινη μετάβαση θα σταματήσει. Και δεν μπορούμε να είμαστε για πάντα εξαρτημένοι από τη Ρωσία και την Κίνα», είπε ο Άασλαντ σε συνέντευξή του.
Οι Βρυξέλλες και το Όσλο υπέγραψαν πέρυσι μια υπόσχεση συνεργασίας για τη δράση για το κλίμα και την πράσινη βιομηχανία. Ακολούθησε, τον Μάρτιο, μια συμφωνία συνεργασίας για τις μπαταρίες και τα ορυκτά. Στο Αννόβερο, οι επιχειρήσεις συναντήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για πρώτη φορά.
‘Υποκριτής’ Αλλά το Όσλο απέχει πολύ από το να πραγματοποιήσει τις πράσινες φιλοδοξίες του – και οι πρόσφατες γεωπολιτικές αλλαγές απλώς τους ώθησαν πιο μακριά στο μέλλον.
Υπό το πρίσμα της αυξανόμενης εξωτερικής ζήτησης, η Νορβηγία έχει εντείνει την εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Νωρίτερα φέτος, χορήγησε 62 άδειες γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ενεργειακές εταιρείες ως μέρος μιας μεγάλης επέκτασης που θα μπορούσε να δει την παραγωγή να φτάσει σε υψηλό 15 ετών.
Αυτό συμβαίνει παρά την αυξανόμενη πίεση να σταματήσει μια τέτοια εξερεύνηση, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονται νέα αποθέματα εάν ο κόσμος στοχεύει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Τον Ιανουάριο, ένα δικαστήριο του Όσλο κατέρριψε τρεις άδειες πετρελαίου μετά από μήνυση πράσινων ΜΚΟ, υποστηρίζοντας ότι το κράτος δεν είχε αξιολογήσει επαρκώς τον αντίκτυπό τους στο κλίμα.
Ο Frode Pleym, επικεφαλής της Greenpeace Νορβηγίας, χαρακτήρισε τη χώρα του «υποκριτή για το κλίμα και τη βιωσιμότητα» που «δεν έχει ξεκινήσει καμία μετάβαση» για να πετύχει τον στόχο της να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50-55% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Αντιμέτωπος με την κριτική, ο Άασλαντ υποστήριξε ότι η περαιτέρω εξερεύνηση ανάντη ήταν ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
«Αν η Νορβηγία δεν είχε την ευκαιρία να συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια κατά τη διάρκεια των δύο δύσκολων ετών, τι θα είχε συμβεί; Θα ανάψατε κάρβουνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η ενεργειακή ασφάλεια θα ήταν χαμηλή, το εργατικό δυναμικό θα έμενε χωρίς θέσεις εργασίας. Επομένως, νομίζω ότι αυτό που κάνουμε στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι πραγματικά σημαντικό», είπε.
Τόσο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς όσο και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ευχαρίστησαν τη Νορβηγία στην έκθεση για την υποστήριξή της στην παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Scholz υποστήριξε ρητά την εξερεύνηση νέων πεδίων.
Τα σχέδια εξόρυξης της Νορβηγίας αντιμετωπίζουν επίσης αντίθετους ανέμους, με ακτιβιστές να πολεμούν τις επιχειρήσεις εξόρυξης στην ξηρά για σχεδόν δύο δεκαετίες και οι δικαστικές διαφορές να συνεχίζουν να διασχίζουν το δικαστικό σύστημα.
«Η Νορβηγία δεν είναι περισσότερο αξιόπιστος εταίρος από την Κίνα ή τη Σαουδική Αραβία ή οποιονδήποτε άλλο παραγωγό πετρελαίου ή, στο μέλλον, σπάνιων ορυκτών βαθέων υδάτων», δήλωσε ο Pleym. Η περιβαλλοντική ομάδα WWF Νορβηγίας απειλεί να παραπέμψει την κυβέρνηση στα δικαστήρια εάν δεν εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για εξόρυξη βαθέων υδάτων, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύουν να βλάψουν σοβαρά τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Το Όσλο θα επιτρέψει την εξόρυξη βαθέων υδάτων μόνο εάν οι εργασίες εξερεύνησης αποδείξουν ότι η εξόρυξη μπορεί να γίνει βιώσιμα, είπε ο Aasland: «Εάν δεν χειριστούμε τα ορυκτά του βυθού με τον σωστό τρόπο, εκείνοι που θα χάσουν είναι η Νορβηγία και η αλιεία της».
Πηγή:politico.eu
(ANTONIA ZIMMERMANN, LOUISE GUILLOT , VARG FOLKMAN)
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας