Policy Briefs

Η Σάρα Βάγκενχεντ δημιουργεί δική της ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Σάρα Βάγκενχεντ δημιουργεί δική της ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Μια νέα πολιτική ομάδα που θα συγκεντρώνει προοδευτικές σοσιαλιστικές, περιβαλλοντικές και αριστερές δυνάμεις θα μπορούσε να εμφανιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πρόσφατα δημιουργηθείσα Συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW) μπορεί να έχει αρκετή υποστήριξη για να σχηματίσει και να ηγηθεί μιας νέας ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της κομματικής λίστας, Φάμπιο Ντε Μάσι, την Τετάρτη (24 Απριλίου).

Μια νέα πολιτική ομάδα που θα συγκεντρώνει προοδευτικές σοσιαλιστικές, περιβαλλοντικές και αριστερές δυνάμεις θα μπορούσε να εμφανιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το γερμανικό κόμμα BSW, που ιδρύθηκε από την αντιφρονούντα της Die Linke Sahra Wagenknecht, να έχει ανακοινώσει ότι είχε λάβει επαρκή υποστήριξη από άλλους που είχαν απομείνει για τη δημιουργία του. .

Η Sahra Wagenknecht είχε ήδη αφήσει να εννοηθεί τον Φεβρουάριο ότι ήθελε να ιδρύσει μια νέα ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανόνες του θεσμού, κάθε νέα ομάδα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 23 ευρωβουλευτές από τουλάχιστον 7 κράτη μέλη.

«Είμαστε σε εμπιστευτικές συνομιλίες και αυτή τη στιγμή είμαστε σε θέση να σχηματίσουμε μια νέα ομάδα», είπε ο Ντε Μάσι στους δημοσιογράφους την Τετάρτη όταν ρωτήθηκε για τη μελλοντική σύνδεση του BSW με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η νέα ομάδα θα αποτελείται από «πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τον στόχο της ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων και που επικεντρώνονται στη δικαιοσύνη και σε άλλα θέματα που παρουσιάσαμε σήμερα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν έχει ακόμη υπογραφεί επίσημη συμφωνία. Επιπλέον, ο σχηματισμός της ομάδας θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου, για τις οποίες το κόμμα βρίσκεται επί του παρόντος σε καλή θέση στις δημοσκοπήσεις, ξεπερνώντας την Die Linke .

Το κόμμα θα μπορούσε ακόμη και να γίνει μια σημαντική αντιπροσωπεία μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, κερδίζοντας έως και επτά έδρες, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Europe Elects για το Euractiv .

Η αποστασία ορισμένων μελών της κύριας αριστερής ομάδας της Γερμανίας, Die Linke (Ευρωπαϊκή Αριστερά, GUE/NGL), με επικεφαλής την κ. Wagenknecht, τον Νοέμβριο ήταν αποτέλεσμα ιδεολογικών διαφορών.

Πράγματι, η κ. Wagenknecht είχε προηγουμένως περιγράψει τον εαυτό της ως «αριστερή συντηρητική».

Όσον αφορά τη μελλοντική κατεύθυνση του κόμματος, ο κ. De Masi είπε στο Euractiv ότι το BSW δεν θα συμμαχήσει με καμία δεξιά δύναμη.

Οι νέοι συνεργάτες, που δεν έχουν ακόμη κατονομαστεί, είναι «σημαντικοί» στα κράτη μέλη τους και εξίσου «ασχολούνται με τη διπλωματία και την επίλυση συγκρούσεων», καθώς και «στην προστασία των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ». εξήγησε στην Euractiv.

Ο κ. De Masi απέρριψε επίσης την ετικέτα αριστερά, λέγοντας ότι «η ετικέτα «αριστερά» δεν συνδέεται πλέον με τα κεντρικά σημεία που παρουσιάσαμε, δηλαδή την εκπροσώπηση των συμφερόντων της «πλειονότητας του πληθυσμού» έναντι «των συμφερόντων του μια μικρή μειοψηφία μετόχων και εργοστασίων».

Αυτή η αλλαγή ανοίγει την πόρτα σε δυνάμεις πέρα ​​από τα παραδοσιακά αριστερά κόμματα της ομάδας της Αριστεράς, όπως οι δυσαρεστημένοι Πράσινοι/EFA και οι αντιπροσωπείες των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).

Το Κίνημα 5 Αστέρων της Ιταλίας (M5S), το οποίο δεν συνδέεται με καμία ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι ευθυγραμμισμένο με το BSW στον στόχο του να σταματήσει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία για να επιτύχει «ειρήνη» στη σύγκρουση. Το ιταλικό κόμμα δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί με τις ομάδες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Αριστεράς.

Η Tiziana Beghin, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του M5S στο Κοινοβούλιο, είπε στο Euractiv: «Η εκστρατεία μας θα επικεντρωθεί στην ειρήνη στην Ουκρανία, μια πιο δίκαιη και κοινωνική Ευρώπη και μια οικολογική μετάβαση που δεν αφήνει κανέναν πίσω — θα αναζητήσουμε σημεία συνάντησης για αυτά τα θέματα με άλλες πολιτικές δυνάμεις στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Στόχος μας είναι να συμμετάσχουμε σε μια προοδευτική και φιλοευρωπαϊκή ομάδα κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο», πρόσθεσε η κ. Beghin.

Μένει να δούμε ποιες αντιπροσωπείες από την ομάδα της Αριστεράς θα ενταχθούν στη νέα ομάδα της κ. Βάγκενκνεχτ.

Εκπρόσωπος της γαλλικής ριζοσπαστικής αριστερής ομάδας La France Insoumise (LFI) στο ευρωπαϊκό ημίκυκλο είπε στην Euractiv ότι δεν είχαν γίνει συζητήσεις για τέτοια σχέδια.

Η Die Linke , δεν απάντησε στο αίτημά μας για σχολιασμό τη στιγμή της δημοσίευσης αυτού του άρθρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments