People

Τι σημαίνει για τα θύματα του Γουάινστιν η ακύρωση της καταδίκης

Τι σημαίνει για τα θύματα του Γουάινστιν η ακύρωση της καταδίκης

Πηγή Φωτογραφίας: BY DAVID WALTER BANKS/THE NEW YORK TIMES/REDUX.

Ο Αρθουρ Αϊντάλα, δικηγόρος του Γουάινστιν, μιλώντας στους ΝΥΤ, επαίνεσε το εφετείο «για τη διατήρηση των πιο βασικών αρχών που πρέπει να έχει ένας κατηγορούμενος για ποινικό αδίκημα σε μια δίκη».

Μεγάλη ανατροπή συνιστά η απόφαση του Εφετείου της Νέας Υόρκης στην πρώτη υπόθεση του MeToo. Το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν για τα σεξουαλικά εγκλήματα που είχαν προκαλέσει διεθνή σάλο, καθώς έκρινε πως ο άλλοτε πανίσχυρος παραγωγός του Χόλιγουντ δεν είχε «δίκαιη δίκη».

Με απόφαση 4 έναντι 3 δικαστών, το Εφετείο της Ν. Υόρκης διαπίστωσε ότι ο δικαστής που προήδρευσε στην υπόθεση του Γουάινστιν είχε υποπέσει σε σφάλμα, επιτρέποντας στους εισαγγελείς να καλέσουν ως μάρτυρες γυναίκες που κατέθεσαν ότι δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση από τον παραγωγό. Ομως οι κατηγορίες αυτές δεν αποτελούσαν μέρος της δικογραφίας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Harvey Weinstein (@harveyweinstein__)

Οι ΝΥΤ σε ρεπορτάζ τους αναφέρουν ότι η ανατροπή της καταδίκης μπορεί να μοιάζει συγκλονιστική, αλλά η ποινική υπόθεση εναντίον του Γουάινστιν εξ αρχής ήταν εύθραυστη. Οι εισαγγελείς προχώρησαν με ρίσκο και κινούμενοι στα όρια. Δικαστές της Νέας Υόρκης, και πολλές γυναίκες μεταξύ τους, είχαν διατυπώσει τις ενστάσεις τους. «Δεν έχω σοκαριστεί», δήλωσε η πρώην εισαγγελέας του Μανχάταν Ντέμπορα Τουερκχάιμερ, η οποία τώρα είναι καθηγήτρια νομικής στο Νορθγουέστερν.

Ο παραγωγός, που κρατούσε στα χέρια του μεγάλη δύναμη στη βιομηχανία του κινηματογράφου, καταγγέλθηκε το 2017 από περίπου 100 γυναίκες για σεξουαλικές κακουργηματικές πράξεις. Η υπόθεση ήταν θεμελιώδης για το κίνημα του MeToo και ο Γουάινστιν καταδικάστηκε σε μεγάλες ποινές φυλάκισης σε δύο πόλεις (Νέα Υόρκη και Λος Αντζελες).

Ο 72χρονος εκτίει ποινή κάθειρξης 23 ετών σε φυλακή της Νέας Υόρκης μετά την καταδίκη του για εγκληματική σεξουαλική πράξη σε βοηθό παραγωγής το 2006 και το βιασμό νεαρής ηθοποιού το 2013. Καταδικάστηκε επίσης σε 16 χρόνια φυλάκιση στο Λος Αντζελες για έναν ακόμα βιασμό. Στη Νέα Υόρκη θα διεξαχθεί νέα δίκη.

Ο Αρθουρ Αϊντάλα, δικηγόρος του Γουάινστιν, μιλώντας στους ΝΥΤ, επαίνεσε το εφετείο «για τη διατήρηση των πιο βασικών αρχών που πρέπει να έχει ένας κατηγορούμενος για ποινικό αδίκημα σε μια δίκη».

Σε ανακοίνωσή της, εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα του Μανχάταν ανέφερε: «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επανεξετάσουμε αυτή την υπόθεση και θα παραμείνουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας απέναντι στους επιζώντες σεξουαλικών επιθέσεων».

Η ηθοποιός Ασλεϊ Τζαντ, η οποία ήταν η πρώτη που κατήγγειλε τον Γουάινστιν για σεξουαλική επίθεση, αντέδρασε έντονα στο άκουσμα της απόφασης λέγοντας ότι «αυτό είναι άδικο, ξέρουμε τι συνέβη».

Η Τζέην Μάνινγκ, διευθύντρια του προγράμματος Women’s Equal Justice, έκανε λόγο για «μια συγκλονιστική και αποκαρδιωτική ημέρα για τους επιζώντες σεξουαλικών επιθέσεων» και δήλωσε ότι «δείχνει πόση περισσότερη δουλειά πρέπει να κάνουμε όλοι μας για να προωθήσουμε τα ιδανικά του κινήματος #MeToo».

Η δικαστής Μάντελιν Σίνγκας κατηγόρησε το δικαστήριο ότι δυσκολεύει τα θύματα να αναζητήσουν δικαιοσύνη. «Οι άνδρες που εκμεταλλεύονται κατά συρροή σεξουαλικά τη δύναμή τους πάνω στις γυναίκες –ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας– θα καρπωθούν τα οφέλη της σημερινής απόφασης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments