Ελεύθερος αφέθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών Κωνσταντίνος Φλώρος, μετά την απολογία του για την επίθεση σε βάρος του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου, στο περιστύλιο της Βουλής.
Ανακρίτρια και εισαγγελέας επέβαλαν τον όρο να μην πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων τον Βασίλη Γραμμένο.
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελία προχώρησε στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης εις βάρος του πρώην βουλευτή των «Σπαρτιατών», για βιαιοπραγία κατά βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του (άρθρο 157 ΠΚ), μετά την επίθεση στον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης.
Τι λένε Φλώρος και Γραμμένος για το επεισόδιο
Σημειώνεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που στην Ολομέλεια της Βουλής βρισκόταν σε εξέλιξη συζήτηση για την άρση ασυλίας του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο πατέρας του Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος κατηγορεί τον κ. Βελόπουλο πως τον εξύβριζε μέσω κρυφού λογαριασμού στην πλατφόρμα X.
Όταν ρωτήθηκε αν γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος υπέστη κάταγμα στη μύτη, ο Φλώρος ήταν κατηγορηματικός: «Ποτέ, ποτέ»
Πριν τη βίαιη επίθεση φέρεται να υπήρξε φραστικό επεισόδιο μεταξύ των δύο βουλευτών, με ύβρεις.
«Γρονθοκόπημα δεν υπήρξε ποτέ»
«Αφέθηκε ελεύθερος χθες ο εντολέας μου μετά την τακτική ανάκριση», λέει, μιλώντας στο MEGA, η συνήγορος υπεράσπισης του Κωνσταντίνου Φλώρου, Βάσω Πανταζή.
«Κατά την άποψή μου, πάντα η ποινική δικαιοσύνη οριοθετεί τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, γιατί ακούγονταν κάποια εξωπραγματικά πράγματα. Θέλω να σας πω ότι προσεγγίστηκε ο κατηγορούμενος με έναν πολύ ανθρώπινο τρόπο, τόσο από την ανακρίτρια όσο και από την εισαγγελέα, και πιο πολύ τον ‘μαλώσανε’ όχι για την ποινική διάσταση της υπόθεσης, όσο για το πόσο άσχημη εικόνα δημιουργεί στην κοινωνία σε μια περίοδο που βλέπουμε ότι έχουμε γενικά έξαρση της βίας, όταν ένας βουλευτής, ακόμα και για δικαιολογημένο λόγο συναισθηματικό, αντιδρά έτσι».
«Το πλαίσιο ποινής του συγκεκριμένου αδικήματος προέβλεπε και προσωρινή κράτηση και την επιβολή περιοριστικών όρων δικονομικών, δύσκολων, όπως είναι η εγγυοδοσία, η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, η εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα. Δεν αξιολογήθηκε όμως η ποινική του συμπεριφορά σε τέτοιον βαθμό ώστε να επιβληθεί κάτι τέτοιο», συμπληρώνει.
Σχετικά με την επίθεση αναφέρει:
«Επειδή είναι εν ενεργεία βουλευτής, και ο φερόμενος παθών, μπήκε ένας περιοριστικός όρος για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και οι δύο σε ένα πλαίσιο ειρήνευσης. Ο κ. Φλώρος εγγυήθηκε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προβεί σε οτιδήποτε τέτοιο ξανά, ο ίδιος δήλωσε μετανιωμένος για αυτήν την αντίδρασή του, κατανόησε ότι ήταν μια αντίδραση που δεν ταιριάζει σε καμία περίπτωση σε Έλληνα βουλευτή.
»Γρονθοκόπημα δεν υπήρξε ποτέ, το κατηγορητήριό μας δεν είχε να κάνει ποτέ με γρονθοκόπημα. Η κα ανακρίτρια μάς κατηγόρησε για κεφαλοκλείδωμα και σπρώξιμο. Ο αυτόπτης μάρτυρας αστυνομικός το ξεκαθάρισε, δεν υπήρξε γρονθοκόπημα. Δεν είναι ισχυρισμός του κ. Φλώρου αυτός, είναι η κατηγορία που αποδόθηκε από την ποινική δικαιοσύνη».
Όπως λέει η συνήγορος του ανεξάρτητου βουλευτή:
«Θα κατατεθεί μήνυση για το περιστατικό που αφορά το προγενέστερο κομμάτι εντός της ολομέλειας. Μάλιστα κατέθεσε και μάρτυρας βουλευτής, ο οποίος επιβεβαίωσε τις ύβρεις που ακούστηκαν από την πλευρά του κ. Γραμμένου, οι οποίες όμως, σε καμία περίπτωση, δεν αποτελούν δικαιολογητικό λόγο να προβεί ο εντολέας μου στην ενέργεια στην οποία προέβη. Δεν επικροτούμε τέτοιες συμπεριφορές. Ο πελάτης μου είπε ότι αυτή του η συμπεριφορά δεν πρέπει να αποτελεί παράδειγμα, είναι απαράδεκτη για Έλληνα βουλευτή και αν γύρναγε τον χρόνο πίσω, θα αντιδρούσε με ψυχραιμία».