Κόσμος

Η ΕΕ τραβάει το όπλο της κατά της Κίνας

Η ΕΕ τραβάει το όπλο της κατά της Κίνας

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Η ΕΕ επιταχύνει την καταστολή σε αυτό που θεωρεί ως άδικη υποστήριξη του Πεκίνου για εταιρείες που υπονομεύουν τους ευρωπαίους ανταγωνιστές.

Ο ψεύτικος πόλεμος της Ευρώπης με την Κίνα βρίσκεται στο τέλος του. Μετά από χρόνια δημιουργίας ενός βελτιωμένου οπλοστασίου για έναν εμπορικό πόλεμο, η Ευρώπη δείχνει τώρα ότι είναι πρόθυμη να σκληρύνει το Πεκίνο.

Την Τρίτη, οι ερευνητές της ΕΕ επιτέθηκαν στα ολλανδικά και πολωνικά γραφεία της Nuctech, μιας εταιρείας κατασκευής σαρωτών ασφαλείας, σε μια υπόθεση που εξαρτάται από ένα από τα πιο μακροχρόνια παράπονα της Ευρώπης με την Κίνα – τις άφθονες κρατικές επιδοτήσεις που βοηθούν τις κινεζικές εταιρείες να υπονομεύουν τους ευρωπαίους ανταγωνιστές.

Η Nuctech διοικούνταν κάποτε από τον Hu Haifeng, γιο του προκατόχου του προέδρου Xi Jinping, Hu Jintao, και η αντίδραση της Κίνας ήταν αναμενόμενα βουβή. Η επιδρομή «τονίζει την περαιτέρω επιδείνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της ΕΕ και στέλνει ένα εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα σε όλες τις ξένες εταιρείες», εξοργίστηκε η αποστολή της Κίνας στην ΕΕ.

Το χρονοδιάγραμμα μιας τέτοιας εμπρηστικής επιδρομής φαίνεται σημαντικό, εν όψει ενός ταξιδιού του Xi στην Ευρώπη τον επόμενο μήνα – το πρώτο του σε πέντε χρόνια, που θα τον οδηγήσει στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία – σηματοδοτώντας μια οριστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει εμπορικά προβλήματα με την Κίνα.

Για χρόνια, οι Βρυξέλλες έχουν επανειλημμένα πάρει έναν απαλό τόνο με το Πεκίνο, επιδιώκοντας εν τέλει μάταιο διάλογο για τις κρατικές επιδοτήσεις και την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε τομείς όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο και η πράσινη τεχνολογία, αντί να επιλέγουν την άμεση αντιπαράθεση και έναν εμπορικό πόλεμο.

Τώρα τα γάντια είναι μακριά — καθώς αυξάνεται η πολιτική συναίνεση ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τις βασικές τεχνολογίες. Το γράψιμο ήταν στον τοίχο από τον Οκτώβριο, όταν η ΕΕ ξεκίνησε μια έρευνα για την κρατική υποστήριξη της Κίνας στα ηλεκτρικά οχήματα. Οι Βρυξέλλες ακολούθησαν τώρα έρευνες για ανεμογεννήτριες και νοσοκομειακό εξοπλισμό για την «εξισορρόπηση της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Κίνας».

«Μας αρέσει ο δίκαιος ανταγωνισμός. Αυτό που δεν μας αρέσει είναι όταν η Κίνα πλημμυρίζει την αγορά με μαζικά επιδοτούμενα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα. Αυτό είναι που παλεύουμε. Ανταγωνισμός ναι, ντάμπινγκ όχι. Αυτό πρέπει να είναι το σύνθημά μας», δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Χρησιμοποιώντας τα νέα όπλα Για το καλύτερο μέρος μιας δεκαετίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει ένα ισχυρότερο οπλοστάσιο εμπορικής άμυνας, αλλά το μεγάλο ερώτημα ήταν πάντα αν οι Βρυξέλλες ήταν έτοιμες να τις χρησιμοποιήσουν ή αν ήταν πρωτίστως μόνο αποτρεπτικός παράγοντας.

Αυτά περιλαμβάνουν το Διεθνές Μέσο Προμηθειών – που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην υπόθεση ιατρικής τεχνολογίας αυτής της εβδομάδας – το οποίο φαίνεται να λάβει μέτρα κατά της Κίνας εάν αποκλείσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες από τους δημόσιους διαγωνισμούς.

«Για πολύ καιρό, μιλούσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αυτή την εργαλειοθήκη. Αλλά αμφισβητήσαμε την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά αυτήν την εργαλειοθήκη. Τώρα βλέπουμε ότι στην πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε θέση και επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει», δήλωσε η Francesca Ghiretti, ανώτερη γεωοικονομική αναλύτρια στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Adarga.

Ο Gunnar Wiegand, ο πρώην κορυφαίος διπλωμάτης για την Ασία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και διακεκριμένος συνεργάτης στο German Marshall Fund των ΗΠΑ, επέμεινε επίσης ότι τα νέα εμπορικά όπλα είχαν σχεδιαστεί πάντα για ανάπτυξη, όχι μόνο για επίδειξη.

«Κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται που τα όργανα που δημιουργήθηκαν σε μια αρκετά μακρά διαδικασία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται επιτέλους», είπε.

Μήνυμα στην Ουάσιγκτον Η πιο σκληρή στάση της Ευρώπης εγκυμονεί πλεονεκτήματα και κινδύνους. Από τη μία πλευρά, η πιο σθεναρή θέση της ΕΕ για την Κίνα είναι ένα κλαδί ελιάς για τους γεροκόμους συμμάχους στις ΗΠΑ, οι οποίοι συχνά έχουν απογοητευτεί με την ήπια-ήπια προσέγγιση της Ευρώπης. Αλλά σημαίνει επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για μια αντεπίθεση από το Πεκίνο και μια θυελλώδη περίοδο εμπορικής σύγκρουσης.

Οι ΗΠΑ σίγουρα παρακολουθούν στενά το νέο σχέδιο παιχνιδιού της ΕΕ. Αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας για έρευνα για ιατρικές συσκευές, η Εμπορική Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι, δήλωσε ότι παρακολουθεί με «ενδιαφέρον», τονίζοντας τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για «εντοπισμό και διερεύνηση τρόπων αντιμετώπισης των μη εμπορικών πολιτικών και πρακτικών που χρησιμοποιούνται από [Κίνα] σε μια σειρά τομέων, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών συσκευών».

Οι έρευνες για τις επιδοτήσεις δεν είναι το μόνο σημάδι της σκληρής αποφασιστικότητας των Βρυξελλών να αντιμετωπίσουν πιο άμεσα το Πεκίνο. Υπάρχει επίσης αυξανόμενη πίεση στο εσωτερικό της ΕΕ για μια πιο ρεαλιστική πρόκληση για τα τεράστια επενδυτικά έργα υποδομής Belt and Road της Κίνας — όπου το Πεκίνο επεκτείνει τη στρατηγική του εμβέλεια βοηθώντας στην κατασκευή λιμανιών και δρόμων για τη σύνδεση της Ασίας με τις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι πρώιμες προσπάθειες της Ευρώπης να ανταγωνιστεί το Belt and Road θεωρήθηκαν ως υγρά σκουπίδια, αλλά ένα εσωτερικό έγγραφο της Επιτροπής που ελήφθη από το POLITICO λέει ότι το μπλοκ πρέπει τώρα να επικεντρωθεί πιο σοβαρά στη δημιουργία ερεισμάτων σε βασικά στρατηγικά συμφέροντα εξόρυξης και ενέργειας στην Αφρική και την Κεντρική Ασία.

Στον τομέα της ένδυσης, οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται επίσης για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην αγορά από την κινεζική εφαρμογή Shein. Δύο άτομα που γνωρίζουν την επικείμενη απόφαση είπαν ότι οι Βρυξέλλες ήταν κοντά στον χαρακτηρισμό της Shein ως «πολύ μεγάλης διαδικτυακής πλατφόρμας» τις επόμενες ημέρες, εκθέτοντάς την σε επιπλέον έλεγχο βάσει του νόμου περί μετριοπάθειας περιεχομένου του μπλοκ.

Έτοιμοι για αντίποινα Το ερώτημα τώρα είναι να δούμε πού — και πώς — το Πεκίνο θα ανταποδώσει.

Κάθε φορά που η Ευρώπη ανεβαίνει το πρόγραμμά της στο εμπόριο, η Κίνα τείνει να έχει μια απάντηση. Σε διάφορες αντιπαραθέσεις, η Κίνα έχει αποδειχτεί έμπειρη στο να αντιμετωπίζει τις χώρες της ΕΕ μεταξύ τους σε παιχνίδια διαίρει και βασίλευε, απειλώντας, για παράδειγμα, να ευνοήσει τα αεροπλάνα της Boeing έναντι της Airbus ή να μην αγοράσει γαλλικό και ισπανικό κρασί.

Χρησιμοποιώντας ακριβώς αυτά τα είδη τακτικών, η Κίνα ανάγκασε τον τότε Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ Karel De Gucht να υποχωρήσει από την επίθεσή του το 2013 κατά της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών και ηλιακής ενέργειας του Πεκίνου.

Πιο πρόσφατα, η Κίνα έπαιξε το χαρτί των «σπάνιων γαιών», αναλαμβάνοντας δράση κατά της προμήθειας γαλλίου και γερμανίου, δύο υλικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τσιπ, αφού οι ΗΠΑ πίεσαν την Ολλανδία να μπλοκάρει ορισμένες από τις πωλήσεις στην Κίνα προηγμένου εξοπλισμού κατασκευής τσιπ από τον τοπικό πρωταθλητή ASML.

Όταν ρωτήθηκε για την αυξανόμενη ανάπτυξη του εμπορικού οπλοστασίου της ΕΕ, ο Anders Ahnlid, επικεφαλής του εθνικού συμβουλίου εμπορίου της Σουηδίας, είπε: «Η Επιτροπή πρέπει να κάνει τα πάντα για να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο με την Κίνα».

«Πρέπει να ενεργήσουμε βάσει αποδεικτικών στοιχείων», πρόσθεσε.

Σε ένα κλασικό σημάδι της ασύμμετρης προσέγγισης της Κίνας, λίγο αφότου η von der Leyen ξεκίνησε την έρευνά της για ηλεκτρικά οχήματα κατασκευασμένα στην Κίνα, το Πεκίνο χτύπησε τις εξαγωγές ποτών της Ευρώπης, σε μια κίνηση που φαινόταν ιδιαίτερα προσαρμοσμένη στον τομέα του κονιάκ της Γαλλίας. Ο Πάρης ήταν ο κύριος υποστηρικτής της υπόθεσης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ωστόσο, παρά τις απειλές αντιποίνων, η φον ντερ Λάιεν έχει λίγα περιθώρια να κρατήσει τη σκόνη της στεγνή, ιδιαίτερα καθώς αγωνίζεται να κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής — μια κίνηση που θα απαιτούσε υποστήριξη από τη Γαλλία, τον κύριο συνήγορο της προστασίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από την Κίνα .

«Αν ο φον ντερ Λάιεν δεν πάτησε τη σκανδάλη τώρα, τότε πότε;» είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ, αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές στις αρχές Ιουνίου.

Η ετοιμότητα να προχωρήσει περισσότερο στην Κίνα έρχεται επίσης καθώς η Ευρώπη επανεξετάζει τις εξαρτήσεις της από τις αυτοκρατορίες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Στο παρελθόν, κάναμε το λάθος να εξαρτηθούμε από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Δεν πρέπει να επαναλάβουμε αυτό το λάθος με την Κίνα, ανάλογα με τα χρήματά της, τις πρώτες ύλες και τις τεχνολογίες της», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε ακροατήριο στο Βερολίνο την Πέμπτη.

Η Γερμανία ήταν επιφυλακτική για την αντιπαράθεση με το Πεκίνο, για παράδειγμα, επειδή κατασκευάζει αυτοκίνητα εκεί και έχει γίνει εξαρτημένη από τη μαζική καταναλωτική αγορά της Κίνας.

Αλλά ο Wiegand, ο πρώην διπλωμάτης της ΕΕ για την Ασία, είπε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να ζει με τον φόβο.

«Υπάρχει πάντα κίνδυνος αντιποίνων… Ωστόσο, είναι κάτι που δεν πρέπει να αποθαρρύνει κανέναν στην ΕΕ να χρησιμοποιήσει προσεκτικά σχεδιασμένα μέσα, τα οποία είναι όλα πλήρως συμβατά με τον ΠΟΕ», είπε ο Wiegand.

«Θα ήταν λάθος αν δεν γινόταν χρήση των οργάνων για τον φόβο των αντιποίνων».

Πηγή:politico.eu

(STUART LAU, CAMILLE GIJS, KOEN VERHELST)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments