Οικονομία

Βουτιά 25% στα κόκκινα δάνεια των τραπεζών το 2023 – Πώς μειώθηκαν

Βουτιά 25% στα κόκκινα δάνεια των τραπεζών το 2023 – Πώς μειώθηκαν

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Πώς μειώθηκε το απόθεμα των κόκκινων δανείων

Κάτω από τα 10 δισ. ευρώ υποχώρησαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που παραμένουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών το 2023, έναντι 13,2 δισ. ευρώ ένα έτος νωρίτερα, καταγράφοντας σημαντική πτώση 25% σε ετήσια βάση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, εντός του 2023, οι τέσσερις σημαντικές τράπεζες πέτυχαν τον επιχειρησιακό στόχο τους για μονοψήφιο ποσοστό NPE, αφού τρεις εξ αυτών (Eurobank, Εθνική & Πειραιώς) διαθέτουν δείκτη κάτω από 5%, ενώ η Alpha Bank έχει δεσμευτεί για υποχώρηση κάτω από αυτά τα επίπεδα εντός του έτους.

Για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες συνολικά, ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε πέρυσι στο 6,6% έναντι 8,7% το 2022, ενώ στις μη συστημικές τράπεζες παραμένει στα επίπεδα του 37,6% έναντι 45,8% το προηγούμενο έτος.

Αξιόλογη υποχώρηση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαπιστώνεται σε όλα τα επιμέρους χαρτοφυλάκια το 2023, με τη σημαντικότερη ποσοστιαία μείωση να εντοπίζεται στα δάνεια των νοικοκυριών (-31,4%), ενώ ως προς τα απόλυτα μεγέθη, σημαντικότερη ήταν η μείωση στα επιχειρηματικά δάνεια (-1,8 δισ. ευρώ)

Ωστόσο, στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιοποίησε εχθές η Τράπεζα της Ελλάδος, υπογραμμίζεται ότι ο δείκτης NPE στον εγχώριο κλάδο εξακολουθεί να παραμένει υψηλός και πολλαπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου (1,9%), γεγονός που σημαίνει ότι “οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης του αποθέματος NPE πρέπει να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν περαιτέρω, ιδίως υπό το πρίσμα των προκλήσεων που αναδεικνύονται”.

Αξίζει να αναφερθεί δε ότι το 64,4% των κόκκινων δανείων με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών δεν έχει ρυθμιστεί, έναντι 65,5% στο τέλος του 2022, ενώ τα ποσοστά για τα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονται σε 72,4%, 73,5% και 59,2% αντίστοιχα.

Πώς μειώθηκε το απόθεμα των κόκκινων δανείων

Οι απευθείας πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPEs στη δευτερογενή αγορά ήταν η βασική πηγή μείωσης του αποθέματος στο ενεργητικό των τραπεζών το 2023, καθώς ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ. Σημαντική ήταν δε και η ροή των δανείων που επέστρεψαν σε ενήμερη κατάσταση (1,8 δισ. ευρώ), ενώ 1 δισ. ευρώ δανείων διαγράφηκαν.

Οι θεραπείες των NPEs διαμορφώθηκαν σε μόλις 1 δισ. ευρώ το περασμένο έτος, ενώ μόλις 100 εκατ. ευρώ προήλθαν από πλειστηριασμούς, γεγονός που επισημαίνει και η ΤτΕ αναφέροντας ότι “η μείωση των NPEs από ρευστοποιήσεις καλυμμάτων παρέμεινε αμελητέα”.

Όπως επισημαίνει, πάντως, το Επόπτης, η μεταφορά των κόκκινων δανείων εκτός τραπεζικού τομέα “δεν σημαίνει αυτόματα και την οριστική εξάλειψη του χρέους από την οικονομία. Το χρέος παραμένει, με τη διαχείρισή του πλέον να πραγματοποιείται από τις Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (servicers)”.

Όσον αφορά τα συνολικά δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers -μη εξυπηρετούμενα και εξυπηρετούμενα- ανέρχονται σε 88 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 79% αφορά ανοίγματα που διαχειρίζονται για λογαριασμό των funds, ενώ το υπόλοιπο 21% αφορά τη διαχείριση NPEs για λογαριασμό των τραπεζών .

Η ΤτΕ τονίζει, πάντως, ότι η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των κόκκινων χαρτοφυλακίων από τους servicers δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Επόπτη, εκτιμώντας ότι “κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω βελτίωση της διαχείρισης των εν λόγω ανοιγμάτων”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments