ΝΔ: Στόχευση στο Κέντρο με σύνθημα “σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη”
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Τα μηνύματα και τις προτεραιότητες της προεκλογικής εκστρατείας τους επιδιώκουν να κωδικοποιήσουν μέσα σε λίγες λέξεις τα πολιτικά κόμματα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να παρουσιάσουν εύληπτα και να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά τις θέσεις τους, διεκδικώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος.
Η εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας θα περιστραφεί γύρω από τρεις λέξεις-κλειδιά στον ενάμιση μήνα που απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές. Αυτές οι λέξεις είναι η “σταθερότητα”, η “Ευρώπη” και η “οικονομία” και οι επιτελείς του Μαξίμου προσπαθούν να στείλουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα, συμπεριλαμβάνοντας δύο από αυτές τις τρεις λέξεις στο κεντρικό σύνθημα του κόμματος “Με συνέπεια πιο κοντά στην Ευρώπη”. Ας δούμε όμως πιο προσεκτικά τι θέλει να μεταφέρει το κυβερνών κόμμα στους πολίτες με αυτές τις τρεις λέξεις, οι οποίες θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο μέρος του προεκλογικού του λεξιλογίου.
Πρώτον, σταθερότητα. Το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι το ποσοστό που θα κερδίσει η Νέα Δημοκρατία θα συνδέεται άμεσα με την πολιτική κατάσταση που θα διαμορφωθεί την επόμενη μέρα. Συγκεκριμένα, το ποσοστό πτώσης που θα δοθεί στην κυβέρνηση θα πρέπει να είναι “ελεγχόμενο” για να δείξει ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει μια ισχυρή κυβέρνηση, παρά τη δυσαρέσκεια σε επιμέρους ζητήματα- αν πέσει κάτω από το 30%, δεν στέλνεται ένα τέτοιο μήνυμα και θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αποσταθεροποίηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί, λοιπόν, τους πολίτες να “ξορκίσουν” τη χαλαρότητα σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις και να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές.
Δεύτερον, η Ευρώπη. Μαξίμου και Πειραιώς θα χρησιμοποιήσουν τον όρο “Ευρώπη” σε όλη την προεκλογική εκστρατεία, καθώς θεωρούν ότι ο όρος αυτός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία του κόμματος. Σε κάθε δημόσια ομιλία του ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι οι επερχόμενες εκλογές είναι “για να στείλουμε εκπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο” και ότι αυτό το κριτήριο δεν μπορεί να μπει σε δεύτερη μοίρα, ότι η ΝΔ είναι και το κόμμα που “έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη”, το κόμμα που “κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη” και, τέλος, με τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει ο πρωθυπουργός τα τελευταία χρόνια, “ένα κόμμα που ενίσχυσε τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη μετά από μια περίοδο στασιμότητας” και τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι ένα κόμμα που “ενίσχυσε τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη μετά από μια περίοδο στασιμότητας”.
Τρίτον, η οικονομία. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ακράδαντα ότι όλα κρίνονται τελικά από την οικονομία και την τσέπη των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, το μεγαλύτερο “αγκάθι” είναι η ακρίβεια, την οποία, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση εξακολουθεί να “πολεμά”. Στόχος είναι να γίνει κατανοητό στους πολίτες “τι έχει πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια” και ότι αυτό “αφορά όλους”. Ο κ. Μητσοτάκης ασχολήθηκε πρόσφατα με το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι η δυναμική της ελληνικής οικονομίας “δεν γίνεται αισθητή από όλους”, αλλά ότι του επέτρεψε να “αυξήσει μόνιμα τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα για τη στήριξη των νοικοκυριών”. Παράλληλα, η ΝΔ τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι είναι το κόμμα που μπορεί να παρέμβει πιο αποτελεσματικά στις Βρυξέλλες, ενώ η αντιπολίτευση “πιέζει για ψήφισμα που ζητά τη διακοπή της χρηματοδότησης”. Επιπλέον, την επόμενη πενταετία, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει πολύ σημαντικά οικονομικά ζητήματα, όπως η ΚΑΠ, και το κυβερνών κόμμα θα ρωτά πάντα: “Ποιος πιστεύετε ότι έχει τη μεγαλύτερη αξιοπιστία στην Ευρώπη για να διεκδικήσει τα μέγιστα για τη χώρα;”. Με απλά λόγια, αυτό απαιτεί μια σύγκριση μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας