ΣΥΡΙΖΑ: Με το όπλο παρά πόδα η εσωκομματική αντιπολίτευση
Πηγή Φωτογραφίας: [363783] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Το γεγονός ότι δεν έχει καταθέσει τα όπλα καθιστά σαφές η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο για την ηγεσία του κόμματος, καθώς και σε κρίσιμη στιγμή.
Οι βολές του Χρήστου Σπίρτζη κατά του Στέφανου Κασσελάκη το πρωί της Παρασκευής ήρθαν λίγο μετά από δυο εσωκομματικά λάθη. Μια εβδομάδα μετά τις γκάφες που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να “κλέψει” στην ατζέντα της περιοδείας στο Αιγαίο, αναγκάστηκε να ασχοληθεί με τις δύο γκάφες των υποψηφίων ευρωβουλευτών Δημήτρη Παπανώτα (τελικά εκδιωχθέντος) και Βασίλη Κασσελάκη (δεύτερου εξαδέλφου του) και το 5% της υγείας αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τις δικές του γκάφες. Όταν ο Χ. Σπίρτζης κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Κασσελάκη ότι θέλει να είναι πρωθυπουργός για δύο θητείες, απάντησε: “Θα ήθελα να είναι δύο φορές πρωθυπουργός, αλλά τα εργαλεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει τέτοια προοπτική””.
Οι δηλώσεις αυτές του κ. Σπίρτζη δεν αντανακλούν μόνο τις δικές του απόψεις για την ηγεσία του κόμματος, αλλά και το κλίμα μιας ευρύτερης στελεχιακής ομάδας. Συγκεκριμένα, τα στελέχη που στήριξαν την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα και την υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών “με το μαχαίρι στα δόντια”. Συνεπώς, η δήλωση του Σπίρτζη δεν αποτελεί έκπληξη ή προσβολή. Και είναι πιθανό το βασικό σενάριο από αυτή την πλευρά να μην είναι πλέον η ανατροπή του Κασσελάκη, αλλά η αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, αυτό είναι κάτι που δεν διστάζουν να δηλώνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, ενώ η ευκαιρία να πάρουν τα κλειδιά του κόμματος από τα χέρια του Στέφανου Κασσελάκη εκτιμάται ότι χάθηκε στο συνέδριο. Μάλιστα, ο Χρήστος Σπίρτζης φέρεται να ήταν ο πιο έντονος στο θέμα, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να είχαν αποχωρήσει σε εκείνο το σημείο μετά το συνέδριο του κόμματος και όχι μετά τις ευρωεκλογές.
Ωστόσο, αυτό που είναι πολύ σημαντικό σε μια τέτοια τελική εξέλιξη είναι η λεγόμενη “αποστασία” μεγάλου μέρους της παλαιάς βάσης στήριξης του κόμματος, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ πριν από την έλευση του Κασσελάκη. αυτός ο κόσμος, μπορεί να δυσανασχετεί έντονα με τη σταδιακή αλλαγή φυσιογνωμίας ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά ακόμη δεν το έχει πάρει απόφαση ότι «δεν υπάρχει πιά κόμμα», όπως πολλά από τα κορυφαία στελέχη ξεκαθαρίζουν. Σε αυτόν τον «απεγκλωβισμό», προφανώς κομβικός θα είναι ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η πραγματικότητα των σχέσεων του με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν έχει καμία σχέση με τις ερμηνείες που έγιναν από ορισμένους επειδή συμμετείχε στην εκδήλωση παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος.
Εντούτοις, ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα που αναμένεται να επηρεάσει την εσωκομματική αντιπολίτευση μετά τις ευρωεκλογές είναι το αποτέλεσμα και το τι θα καταγράψουν τα άλλα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά, ενώ στελέχη της ενδοκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν ότι μετά τις ευρωεκλογές θα ασκηθούν σημαντικές πιέσεις για την έναρξη διαλόγου μεταξύ των τριών δυνάμεων Ο λόγος για αυτό είναι ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών Και αυτό γιατί όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ιδίως από το ποιο κόμμα θα έρθει δεύτερο και τρίτο και αν η Νέα Αριστερά θα μπορέσει να κερδίσει ευρωβουλευτές. Είναι αδύνατο να προβλεφθεί η ωρίμανση των συνθηκών προς αυτή την κατεύθυνση, όπως εξηγεί το στέλεχος της Κουμουνδούρου, που προσβλέπει σε μια διαδικασία αναδιαμόρφωσης του προοδευτικού χώρου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας