Κόσμος

Μακρόν: Ο Γάλλος πρόεδρος βάζει στο ”τραπέζι” τα πυρηνικά όπλα ως απάντηση στις απειλές Πούτιν

Μακρόν: Ο Γάλλος πρόεδρος βάζει στο ”τραπέζι” τα πυρηνικά όπλα ως απάντηση στις απειλές Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Έτοιμος να «ανοίξει μια συζήτηση» για τον ρόλο των πυρηνικών όπλων στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και ήδη έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν άνοιξε τη συζήτηση για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα με πυρηνικά

Έτοιμος να «ανοίξει μια συζήτηση» για τον ρόλο των πυρηνικών όπλων στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και ήδη έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το βράδυ του Σαββάτου στις εφημερίδες του ομίλου Ebra, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ανακοίνωσε την επιθυμία του να «ανοίξει τη συζήτηση» για μια ευρωπαϊκή άμυνα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων.

Αν και η ιδέα της δημιουργίας μιας «κοινής ευρωπαϊκής άμυνας» είναι ένας από τους μακροχρόνιους στόχους του Μακρόν, αντιμετωπίζει τον σκεπτικισμό από άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η ομπρέλα του ΝΑΤΟ είναι πιο αξιόπιστη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στη συνέντευξή του στην περιφερειακή ομάδα Τύπου EBRA:

«Είμαι υπέρ του ανοίγματος αυτής της συζήτησης, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει πυραυλική άμυνα, όπλα μεγάλου βεληνεκούς, πυρηνικά όπλα για όσους τα έχουν ή για όσους έχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους. Ας τα βάλουμε όλα στο τραπέζι και ας δούμε τι είναι πραγματικά αξιόπιστο. Αυτό σημαίνει την ανάπτυξη ασπίδων πυραύλων». «Μπορεί να έρθει, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα αναχαιτίσει όλους τους πυραύλους και θα αποτρέψει τη χρήση πυρηνικών όπλων Ευρώπη».

Οι αντιδράσεις στις τοποθέτηση του Μακρόν

Όπως σημειώνει το Politico, ο Μακρόν τις τελευταίες εβδομάδες χρησιμοποιεί μια όλο και πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που προτείνει τη χρήση των πυρηνικών όπλων της Γαλλίας για την άμυνα της ΕΕ. Είχε υπαινιχθεί τη χρήση των πυρηνικών το 2020 (και ξανά το 2022), όταν κάλεσε σε «στρατηγικό διάλογο για τον ρόλο του πυρηνικού αποτρεπτικού μέσου της Γαλλίας στη συλλογική ασφάλεια» της Ευρώπης.

Ήταν μια προσπάθεια να ανοίξει συζητήσεις για το θέμα αυτό με τη Γερμανία, η οποία φιλοξενεί στο έδαφός της πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, αλλά το Βερολίνο, μέχρι στιγμής, δεν έχει δεχθεί την προσφορά του Γάλλου προέδρου.

Παρά ταύτα, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος του βαυαρικού CSU, δήλωσε στο Politico ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δεχθεί την προσφορά του Μακρόν, ενόψει της οικοδόμησης «της ευρωπαϊκής διάστασης της πυρηνικής άμυνας ως μακροπρόθεσμου στόχου».

Τα σχόλια του Μακρόν προκάλεσαν επικρίσεις από τα κόμματα της γαλλικής αντιπολίτευσης.

“Όταν είσαι αρχηγός κράτους, πρέπει πρώτα να μάθεις να σιωπάς για αυτό που αποτελεί την καρδιά του μοντέλου ασφαλείας μας”, δήλωσε ο Φρανσούα-Ξαβιέρ Μπελαμί, επικεφαλής υποψήφιος του δεξιού κόμματος Les Républicains για τις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Αλλά και η «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν-Λυκ Μελανσόν ανέφερε σε γραπτή δήλωσή της ότι τα σχόλια ήταν «σοβαρό λάθος» που επέφερε «νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της πυρηνικής αποτροπής της Γαλλίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments