Έρχονται εγγυημένα δάνεια €4 δισ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM
Δύο προγράμματα για εγγυημένα ή και επιδοτούμενα δάνεια, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ, για μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μετά το Πάσχα, με στόχο να βελτιώσει την πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό.
Ο στόχος του ΥΠΕΘΟ, που έχει τεθεί από το 2022, είναι να αποκτήσουν τραπεζικό προφίλ, άρα πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση, 100.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα, παρότι δεν είναι υπερδανεισμένες, αδυνατούν να παρέχουν τις υψηλές εμπράγματες εγγυήσεις που ζητούν οι εμπορικές τράπεζες.
Το πρώτο είναι η από καιρό αναμενόμενη 3η φάση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ) και θα τρέξει μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το αρχικό κεφάλαιο θα είναι κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ είναι δυνατό, μέσω της μόχλευσης από εμπορικές τράπεζες, να προκύψουν δάνεια ύψους 2,25 δισ. ευρώ σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ακόμα και για κεφάλαιο κίνησης. Από την αρχική κατανομή του προγράμματος διατίθενται 300 εκατ. ευρώ για εγγυήσεις νέων δανείων, που θα μετασχηματιστούν σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ νέα δάνεια, και 200 εκατ. ευρώ για συγχρηματοδότηση δανείων που μπορούν να φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ.
Είναι, λοιπόν, σαφές ότι το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε δύο άξονες: – Ο πρώτος θα αφορά την παροχή εγγυήσεων μέχρι και το 80% για επενδυτικά δάνεια από 20.000 ευρώ μέχρι και 1.500.000 ευρώ, και δάνεια από 20.000 έως 500.000 ευρώ για κεφάλαιο κίνησης. Το πρόγραμμα αφορά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και σταδίου λειτουργίας (ακόμα και νεοσύστατες), που απασχολούν έως 250 εργαζομένους και εμφανίζουν κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ. Τα επενδυτικά δάνεια θα έχει δυνατότητα αποπληρωμής από 5 έως 12 έτη, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 24 μήνες.
– Στον δεύτερο άξονα το πρόγραμμα θα παρέχει συγχρηματοδότηση, με συμμετοχή στο κεφάλαιο εκάστου δανείου, κατά 40% των τόκων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και κατά 60% από τις συμμετέχουσες τράπεζες.
Άλλα 1,7 δισ. εγγυημένα δάνεια μέσω του EIF Παράλληλα, προετοιμάζεται η εκκίνηση και ενός δεύτερου προγράμματος εγγυοδοσίας, που μπορεί να “δημιουργήσει” δάνεια έως 1,7 δισ. ευρώ. Στο αρχικό κεφάλαιο των 500 εκατ. ευρώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα εισφέρει πόρους 400 εκατ. ευρώ, στους οποίους θα προστεθούν άλλα 100 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει εγγυήσεις μέχρι και το 70% του κεφαλαίου του δανείου και θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την EBRD έχουν ολοκληρωθεί και πλέον θα πρέπει να γίνει ο κύκλος και στις εμπορικές τράπεζες, ώστε να οριστικοποιηθούν και αυτές που θα συμμετάσχουν και σε αυτό το πρόγραμμα.
Προγράμματα επιδοτήσεων 600 εκατ. ευρώ Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να τρέξουν ή τρέχουν ήδη προγράμματα επιδοτήσεων από το ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο από αυτά είναι το πρόγραμμα “Ερευνώ-καινοτομώ”, με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει στόχο την ανάπτυξη και ενίσχυση των ικανοτήτων της έρευνας και της καινοτομίας και την αξιοποίηση των προηγμένων τεχνολογιών.
Η χρηματοδότηση θα αφορά τέσσερις τομείς:
– Την Έρευνα και Ανάπτυξη από επιχειρήσεις, όπου θα διατίθενται έως 800.000 ευρώ ανά αίτηση.
– Τις συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς, με ανώτερη επιδότηση 2 εκατ. ευρώ ανά αίτηση.
– Την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων, με επιδότηση έως 2 εκατ. ευρώ.
– Την απόκτηση Σφραγίδας Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις, με προϋπολογισμό που θα ορίζεται από το πρόγραμμα “Horizon”.
Το δεύτερο πρόγραμμα που θα τρέξει το επόμενο διάστημα βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση. Θα χρηματοδοτηθεί από τα υπόλοιπα ενός προγράμματος για ψηφιοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο απορρόφησε σε δύο χρόνια τα 100 από τα 300 εκατ. ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού. Με το υπόλοιπο των 200 εκατ. ευρώ, το οποίο μπορεί να αυξηθεί έως τα 300 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο θα επιδοτεί την εξωστρέφεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Μέσα στο επόμενο διάστημα θα τρέξουν και μικρότερα προγράμματα, όπως:
– Το πρόγραμμα στήριξης της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ. Αφορά την επιδότηση του 80% παραγωγών από ιδιωτικές μικρομεσαίες εταιρείες, με προϋπολογισμό έως και 55 εκατ. ευρώ.
– Το Ταμείο Πατεντών (Patent Fund), που, με προϋπολογισμό 41,4 εκατ. ευρώ, στόχο θα έχει την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας.
Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών Στο μεταξύ, μέχρι και το τέλος Μαΐου θα μείνει ανοιχτή η δεύτερη φάση του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund II), το οποίο στην ουσία επενδύει σε νέες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και στόχο έχει να κινητοποιήσει κεφάλαια και του ιδιωτικού τομέα που θα επενδύσουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις με προοπτικές, λαμβάνοντας ένα μερίδιο του μετοχικού τους κεφαλαίου. Είναι μια ιδέα που υλοποιείται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με πόρους από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο.
Με βάση την τροποποιημένη εγκύκλιο του Ταμείου, η κατανομή της χρηματοδότησης έχει ως εξής:
– Μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθούν μέσω venture capital με κεφάλαια έως 60 εκατ. ευρώ.
– Μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν περάσει το στάδιο της startup, με κεφάλαια έως και 60 εκατ. ευρώ.
– Επιχειρήσεις υπό ίδρυση, με κεφάλαια έως 48 εκατ. ευρώ.
– Ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες συμπληρώνουν τη δημόσια στήριξη (εκ της οποίας: επιχορηγήσεις, χρηματοδοτικά μέσα), με κεφάλαια έως 60 εκατ. ευρώ.
– Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που εισάγουν καινοτομίες προϊόντων ή διαδικασιών, με κεφάλαια έως και 56 εκατ. ευρώ.
Ανάλογα με τις προτάσεις που θα υποβληθούν μέχρι και τη λήξη της προθεσμίας, ο προϋπολογισμός του Ταμείου μπορεί να αυξηθεί σύμφωνα με τις ανάγκες.
ΠΗΓΗ/ Τάσος Δασόπουλος/Capital.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας