Τουρκία: Η “Γαλάζια Πατρίδα” στα σχολεία
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com
∆ύο εβδοµάδες πριν από τη συνάντηση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, οι Τούρκοι προχώρησαν σε µια προκλητική κίνηση που σε µεγάλο βαθµό µαρτυρά και το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους τα επόµενα χρόνια. Ενέταξαν το επεκτατικό όνειρό τους περί «Γαλάζιας Πατρίδας» στα σχολικά βιβλία, όπως αναφέρει και η επίσηµη ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Παιδείας.
∆ηλαδή θα µαθαίνουν στα παιδιά το αφήγηµα της «Mavi Vatan» που αφορά τους ανυπόστατους και παράνοµους ισχυρισµούς της γείτονος ως προς τα δήθεν δικαιώµατά της και την ίδια ώρα εξαφανίζουν την ονοµασία «Αιγαίο», αντικαθιστώντας τη µε τη «Θάλασσα των Νήσων».
Έτσι, από την επόμενη χρονιά, οι χάρτες θα συμπεριληφθούν στα σχολικά βιβλία και οι μαθητές θα διδάσκονται το “Mavi Vatan” (“Γαλάζια Πατρίδα”), προκειμένου να εξηγήσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου, της “Θάλασσας των Νησιών” (που ονομάζεται Αιγαίο Πέλαγος στην επίσημη τουρκική ιστοσελίδα) και της Κύπρου για την Τουρκία. “Τα χρόνια σκληρής δουλειάς απέδωσαν καρπούς. Θα διδάξουμε καλύτερα τα δικαιώματα και θα προετοιμάσουμε τους νέους για το μέλλον’, δήλωσαν τρεις απόστρατοι ναύαρχοι του Πολεμικού Ναυτικού στην εθνικιστική εφημερίδα Aydinlik.
Το μήνυμα του Υπουργείου Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς είναι να διδάξουν τη “γαλάζια πατρίδα”, δείχνοντας χάρτες και τις σημερινές και μελλοντικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα.
Πιο ειδικά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου, αναφέρεται: “Υποστηρίξτε την ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης των μαθητών λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις και τα συναισθήματά τους”. Τονίζεται η σημασία της γεωγραφικής θέσης της Τουρκίας και παρουσιάζεται ένας χάρτης για τη Γαλάζια Πατρίδα.
Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ο νόμιμος αγώνας της Τουρκίας ενάντια στις απαιτήσεις να αγνοηθούν τα νομικά και γεωγραφικά της δικαιώματα στη θάλασσα και αναδεικνύεται ο πατριωτισμός του εξ Ανατολών γείτονα. Ειδικότερα, σχετικά με τη “γαλάζια πατρίδα”, η ιστοσελίδα αναφέρει. ‘Η συζήτηση για τη γαλάζια πατρίδα (Μαύρη Θάλασσα, Μεσόγειος και νησιωτικές θάλασσες) θα διερευνήσει γιατί η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα σημερινά και μελλοντικά δικαιώματά της στα διεθνή ύδατα και το έργο ύδρευσης της KKTC (“Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”). Θα συζητηθεί επίσης η σημασία της KKTC για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο”.
Ο υποστράτηγος ε.α. Τζιχάντ Γιαζί δήλωσε ότι το Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης πραγματοποιεί συνεδριάσεις για το πρόγραμμα σπουδών από τον Οκτώβριο. ‘Με αυτόν τον τρόπο, ο τουρκικός λαός, η τουρκική νεολαία, θα υπερασπιστεί τις θάλασσες και τον ουρανό της χώρας του και θα μάθει καλύτερα γεωγραφία’. Ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Mesto Ozel αρνήθηκε επίσης να δεχθεί ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει (και δεν σέβεται) το διεθνές ναυτικό δίκαιο και δήλωσε για την υφαλοκρηπίδα και τις ΑΟΖ ότι “είναι πολύ χρήσιμο, ιδίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, να ενημερώνονται οι μαθητές για την έννοια της πατρίδας και του κράτους”.
Στο παρελθόν, πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν αναφερθεί στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», όπως επίσης είχαν δημοσιοποιηθεί χάρτες από το τουρκικό ναυτικό, με τον πρόεδρο της χώρας να υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών του αρχηγείου του ναυτικού έχοντας πίσω του τον χάρτη του συγκεκριμένου δόγματος. Ωστόσο και στα ιδιαίτερα και στα δύσκολα χρόνια των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είχε δημοσιοποιηθεί η πρόθεση της Αγκυρας να εκπαιδεύσει τους νέους με αυτές τις θεωρίες. Η χρονική συγκυρία λήψης αυτής της απόφασης και δημοσιοποίησής της προκάλεσε εντύπωση σε έμπειρους αναλυτές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας