Πολιτική

ΝΔ: Ολική επαναφορά στην τελική ευθεία προς τις κάλπες

ΝΔ: Ολική επαναφορά στην τελική ευθεία προς τις κάλπες

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΠΑΤΡΑ, ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΙΝΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/EUROKINISSI)

Κομβικής σημασίας αποδείχθηκε η κοινή επίσκεψη του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύµου στον παιδικό σταθµό "Ευαγγελισµός της Θεοτόκου".

Μια σειρά πολιτικών γεγονότων και αποφάσεων του τελευταίου διαστήµατος έρχεται να ανατρέψει πλήρως τον πολιτικό χάρτη στον δρόµο προς το κρίσιµο εκλογικό ορόσηµο της 9ης Ιουνίου, αλλάζοντας τους συσχετισµούς εν όψει ευρωεκλογών και διαµορφώνοντας ένα νέο προεκλογικό τοπίο. Οι ευρωεκλογές αποτελούν µια εκλογική διαδικασία, που αν και παραδοσιακά αντιµετωπίζεται µε χαλαρότητα, ιδίως όταν έπονται των εθνικών εκλογών, στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών, µε τις εξελίξεις του τελευταίου µήνα να διαµορφώνουν ένα νέο και εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον, µέσα στο οποίο θα διεξαχθούν.

Η επιστολική ψήφος καθιερώθηκε για πρώτη φορά στις προσεχείς ευρωεκλογές. Πρόκειται για μια τολμηρή μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση, που χαρακτηρίζεται ως εκσυγχρονιστική τομή στον εκσυγχρονισμό. Η Ελλάδα υιοθετεί για πρώτη φορά αυτή τη διαδικασία, η οποία έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού, και αναμένεται να συμβάλει τόσο στη μείωση των ποσοστών αποχής, όσο και στην ευκολότερη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τον τόπο κατοικίας των ψηφοφόρων. Σε πολιτικό επίπεδο, τη μεταρρύθμιση υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Εξωτερικών Νίκη Κεραμέως, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν τάχθηκαν υπέρ της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου, παρά την αρχική τους διάθεση να συμφωνήσουν, εν όψει κανόνων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ισότιμης συμμετοχής της κυβέρνησης στην εκλογική διαδικασία, Η κυβερνητική πλειοψηφία κατηγόρησε την αντιπολίτευση για τακτικισμό και μικροκομματική λογική.

Σταθµό για την τρέχουσα προεκλογική περίοδο αποτέλεσε η απόφαση του Α1 Τµήµατος του Αρείου Πάγου να «µπλοκάρει» τη συµµετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές, λόγω των στενών δεσµών µε τον Ηλία Κασιδιάρη, αλλά και µετά την παραγγελία διώξεων κατά 11 βουλευτών του κόµµατος από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη για το αδίκηµα της εξαπάτησης εκλογέων. Συγκεκριµένα, στην αρεοπαγιτική απόφαση ανακήρυξης των κοµµάτων και των συνασπισµών κοµµάτων, τα οποία µπορούν να συµµετέχουν στις επικείµενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, επισηµαίνεται ότι ο πραγµατικός ηγέτης του κόµµατος των Σπαρτιατών είναι το έγκλειστο στις φυλακές µέλος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης και οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών «προσέφεραν στην πραγµατικότητα το κόµµα τους ως µανδύα νέου πολιτικού κόµµατος στον Ηλία Κασιδιάρη, διευκολύνοντάς τον να καταστρατηγήσει τους περιορισµούς εκλογιµότητας που τάσσονται από την εκλογική νοµοθεσία».

Ειδικότερα, το κόμμα κατέγραψε ποσοστό 4,63% στις πιο πρόσφατες εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023. Μάλιστα, με υπόμνημα που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία ζήτησε από τον Άρειο Πάγο να την αποκλείσει από την επικείμενη εκλογική διαδικασία. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε υπόμνημα κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών ενισχύει το αφήγημα του κυβερνώντος κόμματος ότι το κόμμα αποκλείεται από την εκλογική διαδικασία χάρη σε κανόνες που ψήφισε και στήριξε η Νέα Δημοκρατία, η οποία αποδεικνύει, με αυτόν τον τρόπο, ότι αντιτίθεται έμπρακτα στον φασισμό.

Game changer από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας για την επαναπροσέγγιση του ακροδεξιού ακροατηρίου ήταν η ανακοίνωση ότι ο Φρέντι Μπελέρη, ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, ο οποίος σήμερα είναι έγκλειστος στις φυλακές Φυλακής Φιέρι, θα είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των ευρωεκλογών. Μετά από εβδομάδες διεργασιών στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόταση των συνεργατών του να προστεθεί ο Μπελέρη στο “γαλάζιο” ψηφοδέλτιο, εξυπηρετώντας διπλό σκοπό. Αφενός για να δείξει ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τα δικαιώματα της αλβανικής μειονότητας και αφετέρου, για να ενισχύσει το πατριωτικό προφίλ της ΝΔ και να προσελκύσει ξανά στο κόμμα δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους.

Σημειώνεται ότι οι αντίπαλοι Γ. Γκεραπετρίτης και Αλ. Παπαδοπούλου υποστηρίζουν ότι, όσον αφορά την υποψηφιότητα Μπεγέρη, δεν είναι καλή ιδέα για τη ΝΔ να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο. Αν και αυτό είναι σαν να υποβαθμίζεται ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας σε διμερές ζήτημα με κομματικά χαρακτηριστικά, η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί από την υποψηφιότητα Μπερελή, ενός Βορειοηπειρώτη, δείχνει ότι ο συσχετισμός δυνάμεων γέρνει υπέρ της υποψηφιότητάς του λόγω της μεγάλης απήχησής του στο κοινό της Δεξιάς.

Η κοινή επίσκεψη του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον παιδικό σταθμό “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου”, που ίδρυσε η Εκκλησία στο Δήλεσι, την προπερασμένη Παρασκευή αποτέλεσε ορόσημο στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Παραμονές του Πάσχα και 44 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, η κοινή παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Ελλάδος σηματοδότησε μια επιχείρηση επανάκαμψης σε πνεύμα συνεννόησης ως απάντηση στην έντονη δυσαρέσκεια της Εκκλησίας για τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και ένα μήνυμα για τη συνέχιση των στενών σχέσεων και της συνεργασίας κράτους και Εκκλησίας Έγινε.

Επιπροσθέτως, εξαιρετικά σηµαντικό είναι το «άδειασµα» του Αρχιεπισκόπου στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, αποδοκιµάζοντας τις έµµεσες προτροπές του για αποδοκιµασίες πιστών κατά πολιτικών το Πάσχα. «∆εν κάνουµε ούτε αυτό που θα µας πει ο Βελόπουλος ούτε οποιοσδήποτε πολιτικός. Σεβόµαστε τους ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυµος, τονίζοντας ότι «αυτές τις ώρες είναι απαραίτητη η συνεργασία, κοιτάµε πώς µπορούµε να πάµε µπροστά»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments