Ευρωεκλογές: Όποιος χάσει χάνεται
Πηγή Φωτογραφίας: [368458] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Είναι πλέον προφανές πως ακολουθούν 37 μέρες και πολλές ώρες σκληρής αντιπαράθεσης με φόντο τις ευρωκάλπες.
Η Νέα Δημοκρατία σε όλες τις δημοσκοπήσεις δείχνει να πιάνει το στόχο που πρόσφατα περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και παραπέμπει στο «γαλάζιο» στοίχημα γύρω από το 33%- δηλαδή γύρω ή (και καλύτερα) πάνω από το ποσοστό που το κόμμα του κατέγραψε στις ευρωεκλογές του 2019. Η ΝΔ διατηρεί εικόνα κυριαρχίας στο πολιτικό σκηνικό, αφού το δεύτερο κόμμα εντοπίζεται σε απόσταση αρκετών μονάδων. Διατηρεί δυνάμεις, παρότι η κυβερνητική φθορά είναι πλέον «ορατή»- στις πρόσφατες εθνικές εκλογές (ένας χρόνος πέρασε) η ΝΔ κέρδισε μια μεγάλη νίκη με 40,5% αλλά σε όλα τα τελευταία γκάλοπ εμφανίζεται με απώλειες κάποιων μονάδων, που όμως αρχίζει εσχάτως να περιορίζει.
Στο διάστημα που απομένει, είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα προσπαθήσει να πλησιάσει τους ψηφοφόρους που έχουν το δίλημμα να αποκτήσουν πολιτική σταθερότητα για τα τρία χρόνια μέχρι τη λήξη της τετραετίας: μια αναμέτρηση της δεύτερης θέσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό κάτω του 20%, θα έδινε αξία στις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι, τους τελευταίους μήνες, όλο και περισσότεροι πολίτες δείχνουν στην κυβερνητική πλειοψηφία “κόκκινη κάρτα” στους τομείς της ακρίβειας, της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, της κατάστασης της παιδείας και της ασφάλειας. Το “γαλάζιο στοίχημα” δεν παίζεται μόνο στο κέντρο, όπου η Νέα Δημοκρατία, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει καταφέρει να χτίσει και να διατηρήσει γέφυρες, αλλά και στη Δεξιά.
Από τον Φεβρουάριο, το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει στην τρίτη θέση (δημοσκοπικά) και η δεύτερη θέση θεωρείται θέμα ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Στέφανο Κασσελάκη, δεν έχει κάνει το άλμα που υποσχέθηκε η νέα ηγεσία στους οπαδούς του, αλλά κατάφερε να κερδίσει νέο ακροατήριο (από τον Φεβρουάριο), αν και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και η “αναμέτρηση” με τον Αλέξη Τσίπρα λειτούργησαν υπέρ της νέας ηγεσίας και ο κ. Κασσελάκης κέρδισε πολύτιμο χρόνο και χώρο. Κινήθηκε περισσότερο με όρους lifestyle, δίνοντας αόριστες εξηγήσεις σε αυτονόητες ερωτήσεις και επενδύοντας σε προφορικές υποσχέσεις. Αν πάρει τη δεύτερη θέση και ένα ποσοστό κοντά στις εθνικές εκλογές, θα απαλλαγεί για λίγο από τις εσωκομματικές συγκρούσεις και θα κινηθεί προς την πρόκληση, αν όχι, θα βρεθεί προ του κινδύνου του “διάττοντος αστέρος”. Το βραχύ προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ιδανικό για ένα κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως υποψήφιο για την εξουσία.
Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του 2023, και η σχετική πολιτική αυτοπεποίθηση που απέκτησε σπρώχνοντας στην τρίτη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος “πληγώθηκε σημαντικά” από τις βαριές απώλειες στις εκλογές του Ιουνίου και μια σειρά διασπάσεων. Η Χαριλάου Τρικούπη έκανε στη συνέχεια μια σειρά παρεμβάσεων εντός και εκτός Κοινοβουλίου, αλλά αντί να ενισχύσει τη θέση της στην πολιτική σκηνή, έχασε μια ευκαιρία και την κινηματική πρωτοβουλία. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει και να κερδίσει τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, θα χάσει άλλη μια ευκαιρία με φόντο τις επόμενες εθνικές εκλογές. Η μάχη για τη δεύτερη θέση είναι αναμφίβολα ιδιαίτερα σημαντική, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις ευρωεκλογές. Και αυτό γιατί ο νικητής θα καθορίσει πρωταρχικά τις μετεκλογικές εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Τη μάχη του «καναπέ» δίνουν καταρχάς τα μικρότερα κόμματα. Η Πλεύση Ελευθερίας στην τελευταία δημοσκόπηση της Marc φτάνει (στην εκτίμηση ψήφου) το 5,3% και καταγράφει καλή εκκίνηση για την μάχη των μικρών. Η Νέα Αριστερά, παρότι στελέχη της εμφανίζονται αισιόδοξα, περνά κάτω από τον πήχη για την εκλογή ενός ευρωβουλευτή, ο Κόσμος του κ. Κόκκαλη δεν ανιχνεύεται εύκολα από τα «ραντάρ» αλλά δεν είναι ακόμη προβλέψιμες οι εισροές από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, ενώ οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου διεκδικούν τη «νίκη» τους, δηλαδή την είσοδό τους στην ευρωβουλή, από τους δυσαρεστημένους κεντρώας προέλευσης ψηφοφόρους της ΝΔ και από απογοητευμένους του ΠΑΣΟΚ.
Το βέβαιο είναι ότι η κινητικότητα των ψηφοφόρων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά όσο πλησιάζει η ημέρα της ψηφοφορίας και ότι, όπως κάθε φορά, ένα σημαντικό ποσοστό θα αποφασίσει την τελευταία εβδομάδα (αν όχι την τελευταία ημέρα) ποιο κόμμα και ποιον υποψήφιο θα “σταυρώσει”. Μέχρι τότε, κάθε κόμμα θα πρέπει να ανέβει το δικό του “Γολγοθά”.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας