EDITOR'S PICK

Michelin star: Πώς ο δείκτης αντοχής και κυριαρχίας στη γαστρονομική σκηνή πρωταγωνιστεί μέχρι σήμερα

Ξεχωρίζοντας τους επαγγελματίες που τολμούν να μένουν πιστοί στο όραμά τους

Το κάθε αστέρι της επιβράβευσης εστιάζει σε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Το ένα αστέρι σημαίνει ότι το εστιατόριο θεωρείται “πολύ καλό στην κατηγορία του”, έχει ποιοτικό μενού και ότι η κουζίνα του κινείται σε ένα σταθερά υψηλό επίπεδο. Η απονομή δύο αστεριών σημαίνει ότι το εστιατόριο διαθέτει εξαιρετική κουζίνα, η οποία αποδίδεται με μοναδικό τρόπο και είναι πολλά υποσχόμενη, γι’ αυτό και μεταφέρεται και η πρόταση γευσιγνωσίας προς το κοινό. Η διεκδίκηση τριών αστεριών χαρίζει στο συγκεκριμένο restaurant – νικητή την παγκόσμια αναγνώρισή του ως τον απόλυτο προορισμό που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί και όχι απλά να κάνει στάση για γαστρονομική απόλαυση. Τα πιάτα του είναι εξαιρετικά και εκτελούνται στην εντέλεια. Η αυστηρότητα, η πειθαρχία και η συνέπεια αποτελούν κεντρικούς κανόνες όταν κάνουμε λόγο για υψηλή γαστρονομία. Για αυτόν τον λόγο, οι ομάδες των επιθεωρητών της Michelin πρέπει να είναι ανώνυμοι, να μην επικοινωνούν με τα δημοσιογραφικά μέσα και να κρατούν μυστική, την επαγγελματική τους ταυτότητα, ακόμη και από την οικογένειά τους.

Αlain Ducasse

Στο πέρασμα των χρόνων, είναι εκείνα τα πρόσωπα, τα οποία άγγιξαν κάτι το ακατόρθωτο και παρέμειναν ψηλά στην κορυφή, χωρίς αυτό να ταυτίζεται με την επαγγελματική τους επανάπαυση. Τρεις διεθνώς καταξιωμένοι chefs έχουν σπάσει τα ρεκόρ κατάκτησης των michelin stars, με τα ονόματά τους να ταυτίζονται με τους πρωταθλητές στον απαιτητικό στίβο της γαστρονομίας. Κατείχε την πρώτη θέση μεταξύ των 10 κορυφαίων σεφ στον κόσμο, γεγονός που τον καθιστούσε τον καλύτερο σεφ στον κόσμο σύμφωνα με την αξιολόγηση των αστέρων Michelin. Αν και πέθανε με “μόλις” 28 αστέρια, ο Γάλλος σεφ Joël Robuchon ήταν κάποτε περήφανος κάτοχος 31 αστεριών, με το παγκόσμιο κοινό να τον ανακηρύσσει πολλές φορές “Σεφ του αιώνα”. Εξειδικεύτηκε στη γαλλική κουζίνα και είχε στην κατοχή του 12 εστιατόρια. O Γαλλος σεφ Αlain Ducasse, με 21 αστέρια Michelin στην κατοχή του μπορεί εύκολα να είναι ο πιο επιτυχημένος από τους 10 κορυφαίους σεφ στον κόσμο αυτή τη στιγμή με τρία εστιατόρια με αστέρια Michelin και ερίπου 34 εστιατόρια σε κάθε γωνιά της γης να ξεχωρίζουν για την γαστριμαργική κουλτούρα του. Ο δημοφιλής Βρετανός σεφ Gordon Ramsay, γνωστός ειδικά για τις τηλεοπτικές του συμμετοχές σε εκπομπές γαστρονομικού χαρακτήρα, όπως το Hell’s Kitchen, το Master Chef και το Kitchen Nightmares, έχει στην κατοχή του 16 αστέρια Michelin. Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με σχεδόν 20 εστιατόρια, αλλά το κύριο εστιατόριό του στο Chelsea είναι ίσως το πιο δημοφιλές, το οποίο τα τελευταία 18 χρόνια έχει αποσπάσει 3 αστέρια.

ΠΗΓΗ/Glow.gr