Γεωπολιτικά

Η κυβέρνηση της Γεωργίας πιστεύει ότι μπορεί να περιφρονήσει την ΕΕ και να διατηρήσει την εξουσία της

Η κυβέρνηση της Γεωργίας πιστεύει ότι μπορεί να περιφρονήσει την ΕΕ και να διατηρήσει την εξουσία της

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Περίπου το 80 τοις εκατό των Γεωργιανών θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Το ογδόντα τοις εκατό των Γεωργιανών θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε πώς μπορεί η κυβέρνηση να είναι τόσο σίγουρη ότι θα διατηρήσει την εξουσία απορρίπτοντας τις Βρυξέλλες και φαινομενικά σκόπιμα τορπιλίζοντας τις προοπτικές του έθνους στην ΕΕ;

Αυτό είναι το πολιτικό παράδοξο στην καρδιά της κρίσης που κυριεύει τη χώρα.

Σε ένα αιχμηρό χαστούκι στην ΕΕ, το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο ψήφισε νομοθεσία ρωσικού τύπου που οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χαρακτηρίσουν μέσα ενημέρωσης, δεξαμενές σκέψης και ΜΚΟ με έστω και μια πτώση δυτικής χρηματοδότησης ως «ξένους πράκτορες». τσακίζοντας την ελευθερία του λόγου.

Η ΕΕ καθιστά σαφές ότι αυτή η νομοθεσία σημαίνει ότι η ένταξη είναι ουσιαστικά αδύνατη και οι αρχές χρησιμοποίησαν κανόνια νερού και σπρέι πιπεριού εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών που διαδήλωσαν εναντίον της έξω από το κοινοβούλιο το βράδυ της Τετάρτης.

Για εξωτερικούς παρατηρητές, τα κίνητρα του Γεωργιανού Ονείρου είναι ένα μέρος του παζλ. Οι επικριτές της κυβέρνησης λένε ότι δεν θέλει να κλονίσει τις σχέσεις με τη Ρωσία ακολουθώντας την τροχιά της ΕΕ – όπως έκανε η Ουκρανία – και υποστηρίζουν επίσης ότι οι ισχυρές ελίτ φοβούνται ότι τα συμφέροντά τους θα απειληθούν από τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η ΕΕ.

Αλλά η ικανότητα του Γεωργιανού Ονείρου να αψηφά τη Δύση και μεγάλο μέρος του πληθυσμού του χρειάζεται ακόμη περισσότερη εξήγηση. Παρά το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας, η θέση της κυβέρνησης είναι ισχυρή. Η νομοθεσία πέρασε την Τετάρτη με πλειοψηφία 83-23 και δεν υπάρχει κόμμα της αντιπολίτευσης που να φαίνεται ικανό να θέσει μια πραγματική πρόκληση στο Γεωργιανό Όνειρο.

Δύο νεαροί άνδρες τυλιγμένοι με την ερυθρόλευκη σημαία της χώρας σε μια φιλοκυβερνητική συγκέντρωση πρόσφεραν κάποια διορατικότητα για τη λαβή του Γεωργιανού Ονείρου.

«Κάνουμε κάτι κακό», εκμυστηρεύτηκε ένα από τα ζευγάρια, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμο. «Είμαστε ενάντια σε αυτήν την κυβέρνηση και τη ρωσική νομοθεσία της, αλλά είμαστε φοιτητές και το πανεπιστήμιό μας χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, οπότε έπρεπε να έρθουμε».

«Πήγα πραγματικά σε μια διαμαρτυρία κατά του νόμου χθες το βράδυ», πρόσθεσε ο φίλος του. “Μαζί, υποθέτω ότι ακυρώνουν.”

Αυτή η αίσθηση ότι οι άνθρωποι σε δημόσιους θεσμούς στρέφονται στο να παρέχουν υποστήριξη του Γεωργιανού Ονείρου – μερικές φορές προς δική τους δυσαρέσκεια – είναι σημαντική. Μερικές φορές τους μεταφέρουν λεωφορεία για να λάβουν μέρος σε φιλοκυβερνητικές συγκεντρώσεις. Το POLITICO εντόπισε αρκετές περιπτώσεις υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, όπως δασκάλων και δημοτικών υπαλλήλων, που κλήθηκαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση, που φαινομενικά πραγματοποιήθηκε για την υποστήριξη του νομοσχεδίου για τους ξένους πράκτορες.

Ο Bidzina Ivanishvili, ένας ολιγάρχης που έκανε την τεράστια περιουσία του στη Ρωσία και ιδρυτής του Γεωργιανού Ονείρου, είναι ένας κρίσιμος παίκτης. Η προσωπική του περιουσία και ο έλεγχος του κόμματός του στα δημόσια οικονομικά έχουν δώσει στον ίδιο και στους ευνοούμενους πολιτικούς του τεράστια πολιτική επιρροή, με τη δύναμη να αναθέτουν κρατικές συμβάσεις και να δημιουργούν θέσεις εργασίας, κερδίζοντας την εύνοιά τους σε μια χώρα όπου ένας στους έξι ανθρώπους είναι άνεργος.

Αυτό το δίκτυο πατρωνίας εντείνει τα προβλήματα για μια αποδιοργανωμένη αντιπολίτευση.

«Δεν υπάρχει μια ενοποιημένη αντιπολίτευση που να εμπιστεύεται ο κόσμος και το Γεωργιανό Όνειρο είναι γνωστό για τις πρακτικές εξαγοράς ψήφων, την κατάχρηση των διοικητικών εξουσιών του, ιδιαίτερα στις περιοχές και απειλώντας τους ανθρώπους ότι θα χάσουν τη δουλειά τους αν δεν ψηφίσουν το Γεωργιανό Όνειρο». είπε ο Tinatin Akhvlediani, ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Οι αριθμοί των εκλογών είναι πράγματι καταδικαστικοί για την πιθανή αντιπολίτευση. Η πιο πρόσφατη εθνική δημοσκόπηση, από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, δείχνει ότι περίπου το 31 τοις εκατό του κοινού υποστηρίζει το Γεωργιανό Όνειρο. Αυτός είναι περίπου διπλάσιος από τον αριθμό που υποστηρίζει οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

Μικτά μηνύματα Ένα άλλο βασικό στοιχείο για την επιτυχία του Γεωργιανού Ονείρου είναι ότι δεν αυτοπαρουσιάζεται ως φιλορώσος και αντι-ΕΕ. Έχει γίνει κύριος της στρατηγικής ασάφειας.

Όταν πρόκειται για το Κρεμλίνο, κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι είναι ο άνθρωπος του κινδύνου και διακινδυνεύει τη σύγκρουση με τη Ρωσία — αναφέροντας ως κλασικό παράδειγμα τον φυλακισμένο πυροσβέστη της αντιπολίτευσης, τον πρώην πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος έχασε έναν πόλεμο με τη Ρωσία το 2008.

Ισχυρίζεται επίσης ότι υποστηρίζει την ένταξη στην ΕΕ — αλλά τη θέλει με τους δικούς της όρους, χωρίς να δίνει έμφαση στα δικαιώματα LGBTQ+ και χωρίς να παρεμβαίνει ξένα μέσα ενημέρωσης και ομάδες δικαιωμάτων.

Αυτό το μικτό μήνυμα φάνηκε να λειτουργεί σε μια φιλοκυβερνητική συγκέντρωση νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Ο Ντέιβιντ, ένας 43χρονος, είχε οδηγηθεί από την πόλη Γκόρι. Σε καμία περίπτωση υπέρ της Μόσχας, είχε καρφωμένη στο στήθος του μια φωτογραφία ενός συγγενή του που σκοτώθηκε στον πόλεμο του 2008. «Είναι ο ήρωάς μου», είπε. «Πέθανε πολεμώντας τους Ρώσους».

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα καρναβαλιού – με μικροπωλητές που πουλούσαν ποπ κορν και βουβουζέλες σε όσους έφταναν από όλη τη χώρα – ο Ντέιβιντ ήταν πρόθυμος να δώσει στους εθνικούς ηγέτες μια δίκαιη ακρόαση. «Δεν ξέραμε πραγματικά περί τίνος πρόκειται», εκμυστηρεύτηκε, φωνάζοντας πάνω από τους πατριωτικούς ύμνους που αντηχούσαν στο ηχητικό σύστημα έξω από το εθνικό κοινοβούλιο. «Θα δούμε, υποθέτω!»

Ο Ιβανισβίλι ήταν ο πρωταγωνιστής στη σκηνή στην εκδήλωση. Διαφώνησε κατά της «προπαγάνδας LGBT» και των ΜΚΟ που υποστηρίζονται από τη Δύση, οι οποίες, όπως είπε, αντιπροσώπευαν μια «ψευδοελίτ που γαλουχήθηκε από μια ξένη χώρα».

Ωστόσο, παρά τη σκληρή συζήτηση, υποσχέθηκε ταυτόχρονα ότι «έχοντας ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες, με την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια ανέπαφη, το 2030, η Γεωργία θα ενταχθεί στην ΕΕ».

Το πλήθος ζητωκραύγασε, ανεξάρτητα από τις προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες ότι ο νόμος για τους ξένους πράκτορες θα εμπόδιζε τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Επειδή το Γεωργιανό Όνειρο κρατά τον πληθυσμό μπερδεμένο – λέγοντας συχνά ότι η Γεωργία θα γίνει μέλος της ΕΕ και ταυτόχρονα αγνοώντας τις συνθήκες που παρουσιάζονται από τις Βρυξέλλες – πολλοί ψηφοφόροι πιστεύουν ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο», είπε ο Αχβλεντιάνι.

Ανώμαλος αγωνιστικός χώρος Το Georgian Dream επιβλέπει επίσης ένα ισχυρό δίκτυο υποστηρικτικών μέσων ενημέρωσης που έχουν κάνει τη σταυροφορία του κατά των δικαιωμάτων LGBTQ+ και της κοινωνίας των πολιτών ως μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τις γεωργιανές αξίες. Μια έκθεση του ΟΗΕ του 2021 βρήκε ένα εξαιρετικά πολωμένο τηλεοπτικό και έντυπο περιβάλλον, με τα μέσα να δείχνουν σεβασμό είτε προς την κυβέρνηση είτε προς επιλεγμένα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ταυτόχρονα, οι εκλογές στη Γεωργία, σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, αμαυρώθηκαν από καταγγελίες για εκφοβισμό, εξαγορά ψήφων, ακόμη και σύλληψη επιφανών πολιτικών αντιπάλων, όπως ο πρώην πρόεδρος Σαακασβίλι, ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση του αξιώματος του. Εν τω μεταξύ, η «κατάχρηση διοικητικών πόρων» του Γεωργιανού Ονείρου λέγεται ότι του έδωσε ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα στην ψήφο του, λέει ο ΟΑΣΕ.

Ωστόσο, ακόμη και παρά την απογοήτευσή τους, πολλοί Γεωργιανοί λένε ότι δεν βλέπουν μια σαφή εναλλακτική λύση στο κυβερνών κόμμα. Το μεγαλύτερο μπλοκ της αντιπολίτευσης της χώρας, το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα που ιδρύθηκε από τον Σαακασβίλι, αγωνίστηκε να αποστασιοποιηθεί από την κριτική για την εποχή του στην εξουσία, που χαρακτηρίζεται από ισχυρισμούς για φιλικότητα και λατρεία προσωπικότητας.

Ενώ οι φιλοκυβερνητικές και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν γίνει πλέον τακτικό χαρακτηριστικό έξω από το μεγαλοπρεπές, σοβιετικής κατασκευής κτήριο του κοινοβουλίου της Γεωργίας, οι δημοσιογράφοι λένε ότι έχουν αποκλειστεί από τους διαδρόμους του εδώ και εβδομάδες καθώς η πολιτική διαμάχη μεγαλώνει για να αποτρέψει την αντιπαράθεση τους με τους νομοθέτες.

Σε μια συνάντηση στο γραφείο της στο κτίριο της συνέλευσης, η Tinatin Bokuchava, ηγέτης του Ενωμένου Εθνικού Κινήματος (UNM) — της μεγαλύτερης αντιπολίτευσης της Γεωργίας — είπε στο POLITICO ότι το κόμμα της αντιμετωπίζει έναν δύσκολο αγώνα να πείσει τους ανθρώπους να ψηφίσουν το Γεωργιανό Όνειρο για να εκπληρώσουν τις ευρωπαϊκές τους φιλοδοξίες.

«Είναι μέσω του φόβου και του διχασμού που η κυβέρνηση κερδίζει και μπορεί να κινητοποιήσει τη βάση της και να αποθαρρύνει, και επομένως να στερήσει το δικαίωμα του δικαιώματος», είπε. «Το UNM έχει την πιο πειθαρχημένη και αφοσιωμένη βάση ψηφοφόρων εκτός από το Γεωργιανό Όνειρο, αλλά αυτό δεν αρκεί για να κερδίσει μια νίκη», παραδέχτηκε ο Μποκουτσάβα, «άρα πρέπει να συνεργαστούμε με όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης για να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο».

Και τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα για αυτούς. Στην ομιλία του τη Δευτέρα, ο Ιβανισβίλι υποσχέθηκε να πατάξει την αντιπολίτευση εάν το κόμμα του επανεκλεγεί στις κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

«Μετά τις εκλογές, το UNM θα απαντήσει αυστηρά για όλα τα εγκλήματα που έχει διαπράξει κατά του γεωργιανού κράτους και του γεωργιανού λαού», πρόσθεσε, σε αυτό που θεωρείται ευρέως ως απειλούμενη καταστολή του κόμματος του Μποκουτσάβα, η τελευταία δόση στη μακροχρόνια η προσωπική αντιπαλότητα μεταξύ του προέδρου του Γεωργιανού Ονείρου και του Σαακασβίλι.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε στο UNM τη σκληρή πολιτική και νομική κρίση που του αξίζει».

Δεν είναι ένα μήνυμα που θα παίξει καλά στις Βρυξέλλες.

Πηγή: Politico.eu

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments