Μακρόν: Οι ευρωπαϊκές ελίτ είναι σε επανάπαυση, όπως το 1940
Πηγή Φωτογραφίας: ed alcock/myop
Τις προειδοποιήσεις του ιστορικού Μαρκ Μπλοχ, μετά την ήττα της Γαλλίας το 1940 από τα ναζιστικά στρατεύματα, που καταδίκασε τις ελίτ του μεσοπολέμου της χώρας του, διότι απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την απειλή που βρισκόταν μπροστά, επανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο Economist.
Σήμερα οι ελίτ της Ευρώπης κυριεύονται από τον ίδιο μοιραίο εφησυχασμό, ο οποίος θα μπορούσε να αποβεί μοιραίος, διαμήνυσε, εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον της Ευρώπης σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, λέγοντας ότι η γηραιά ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν άμεσο κίνδυνο, καθώς «όλα θα μπορούσαν να καταρρεύσουν πολύ γρήγορα», ενώ τόνισε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να αποκατασταθεί η ασφάλειά της.
Η Ρωσία δεν γνωρίζει πλέον από όρια
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε και πάλι στην πιθανότητα αποστολής δυτικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας στο πλαίσιο ενός σεναρίου κατά το οποίο η Μόσχα θα έσπαγε τις γραμμές του μετώπου και το Κίεβο θα ζητούσε συνδρομή.
«Δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο διότι έχουμε απέναντί μας κάποιον που δεν αποκλείει τίποτα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «δείξαμε διστακτικότητα θέτοντας τα όρια της αντίδρασής μας σε κάποιον που δεν έχει δισταγμούς και είναι επιτιθέμενος».
Ο πόλεμος έχει αλλάξει τη Ρωσία, η οποία έχει υιοθετήσει «την επιθετικότητα σε όλες τις πτυχές της διαμάχης», τόνισε και υπογράμμισε ότι κατά την άποψή του «η Ρωσία δεν γνωρίζει πλέον από όρια». Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι από το 2022 και μετά η Ρωσία προσέθεσε και την πυρηνική απειλή στο λεξιλόγιό της.
Η Ρωσία έχει εξελιχθεί σε μία υπερεξοπλισμένη δύναμη που εξακολουθεί να επενδύει μαζικά στον τομέα των εξοπλισμών κάθε τύπου και που δεν έχει τη φήμη χώρας που σέβεται το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της ανέφερε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι έχει εξελιχθεί σε μία δύναμη περιφερειακής αποσταθεροποίησης και ότι συνιστά απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων.
«Η Μολδαβία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ρουμανία ή οποιαδήποτε άλλη γειτονική χώρα, θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος. Εάν η Ρωσία κερδίσει, η ευρωπαϊκή ασφάλεια θα καταρρεύσει», σημείωσε και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως «η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει απέναντι σε αυτό τον νέο κίνδυνο».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε υπάρξει υπερβολικά διστακτικοί, θέτοντας όρια για τις ενέργειές μας απέναντι σε κάποιον που δεν έχει πλέον καθόλου όρια και είναι ο επιτιθέμενος», συνέχισε και επέμεινε στη δήλωση του με το ενδεχόμενο αποστολή χερσαίων δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, παρόλο που έχει προκαλέσει «τρόμο και οργή» σε ορισμένους συμμάχους του, καθώς θεωρεί ότι η επιφυλακτικότητα ενθαρρύνει τη Ρωσία, όπως αναφέρει το Economist.
Εμφανίστηκε υπέρ ενός νέου στρατιωτικού πλαισίου για την ευρωπαϊκή Άμυνα, το οποίο θα μείωνε το βάρος για την Αμερική, αλλά και να συζητηθεί η διεύρυνση της προστασίας που παρέχουν τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας.
Η Ευρώπη οφείλει να υπερασπισθεί «τα στρατηγικά της συμφέροντα»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα ή μη της ευρωπαϊκής αγοράς στην Κίνα, ο Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει ότι «πρέπει κανείς να επιδείξει μεγάλο πραγματισμό και να δει το θέμα σε συνδυασμό με τα στρατηγικά μας συμφέροντα».
«Είναι ένας από τους βασικούς μου στόχους καθώς θα υποδέχομαι τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να επιτύχουμε την συμμετοχή της Κίνας στα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα και να έχουμε ανταλλαγές στις οικονομικές μας σχέσεις που να στηρίζονται στην αμοιβαιότητα».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε στο παράδειγμα των κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που «φορολογούνται με 10%» στην ευρωπαϊκή αγορά την ώρα που η παραγωγή τους «δέχεται μαζική βοήθεια» από την κινεζική κυβέρνηση. Αντίθετα, τα ευρωπαϊκά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για τα οποία «η Ευρώπη διαθέτει κανόνες που περιορίζουν τις επιδοτήσεις» προς τους παραγωγούς τους, «φορολογούνται με 15%» στην κινεζική αγορά.
«Σήμερα οφείλουμε να έχουμε στο εμπορικό επίπεδο με την Κίνα μία συμπεριφορά σεβασμού, αλλά και υπεράσπισης των συμφερόντων μας, αμοιβαιότητας και εθνικής ασφάλειας», επιμένει ο πρόεδρος της Γαλλίας λέγοντας ότι υποστηρίζει τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα φωτοβολταϊκά, τα συστήματα αιολικής ενέργειας ως προς τις κινεζικές επιδοτήσεις που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.
«Δεν πρέπει να ξεχνούμε τα διακυβεύματα της εθνικής ασφάλειας. Υπάρχουν πολυάριθμοι τομείς για τους οποίους η Κίνα απαιτεί οι παραγωγοί να είναι Κινέζοι, διότι είναι υπερβολικά ευαίσθητοι. Ε λοιπόν, εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε το ίδιο».
«Θέλουμε να επιτύχουμε η Κίνα να ρίξει το βάρος της στην σταθερότητα της διεθνούς τάξης. Δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας σήμερα να έχει μία Ρωσία αποσταθεροποιητική της διεθνούς τάξης, να έχει ένα Ιράν που μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και να έχει μία Μέση Ανατολή βυθισμένη σε μία μορφή χάους. Άρα, πρέπει να εργασθούμε μαζί με την Κίνα για να οικοδομήσουμε την ειρήνη», δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν.
Πηγή Economist, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας